DOLAR
32,3252
EURO
35,0770
ALTIN
2.299,48
BIST
8.986,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

İL KOORDİNASYON KURULUNDA SORULARIMIZ CEVAPLANDI!

İL KOORDİNASYON KURULUNDA SORULARIMIZ CEVAPLANDI!

İL KOORDİNASYON KURULUNDA SORULARIMIZ CEVAPLANDI!
12.04.2021 00:48 | Son Güncellenme: 12.04.2021 00:54
703
A+
A-

2021 Yılı II. Dönem İl Koordinasyon Kurulu toplantısı Vali Kadir Ekinci başkanlığında yapıldı. Kamu Kurumlarının bölge müdürleri, il vali yardımcıları, ilçe kaymakamları ve belediye başkanlarının katıldığı il koordinasyon kurulu toplantısında Kiğı Barajı, Sancak Kiğı yolu ve Bingöl mikro havzaları konusundaki adaletsizliği dile getiren gazeteci Galip Akengin’in soruları, muhatap bölge müdürleri tarafından cevaplandı.

Bingöl Üniversitesi Recep Tayyip Erdoğan Kongre Merkezinde gerçekleşen yılın II. koordinasyon toplantısına, yatırımcı kamu kurum ve kuruluşlarının ilimizde gerçekleştirdiği projelerin değerlendirilmesinin yanı sıra henüz proje aşamasında olan yatırımların uygulanacağı bölgelere olan katkısı hususunda istişarelerde bulunarak koordinasyon kurulunun karar almasını gerektirecek teklifler görüşüldü.

Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Kadir Ekinci şunları söyledi:

binguven-bal2

“2021 yılı II. Döneminde; yatırımcı kamu kurum ve kuruluşlarının ilimizde 2021 yılında gerçekleştirdikleri projelerin kısa bir değerlendirmesi, projelerin uygulanmasında birimler arası eşgüdüm gerektirebilecek hususlarda istişarede bulunulması ve Koordinasyon Kurulunun karar almasını gerektirecek konularda Kurul Kararı alınması teklifleri görüşülecektir.

2021 yılında; toplam 205 proje üzerinde çalışılmış ve bu projelerin 18’i tamamlanmıştır. Diğer 187 projeden 107 proje devam etmekte, 61 proje ihale aşamasında olup, 19 projeye ise çeşitli sebeplerle başlanılamamıştır. İlimiz yatırım projelerine ilişkin çalışmalar, 21 Genel ve Özel Bütçeli Kuruluş tarafından yürütülmektedir.

Yatırımcı kuruluşlar tarafından yürütülen projelerin toplam değeri; 4 milyar 499 milyon 610 bin 246 ₺’dir.

2021 yılı yatırım programında yer alan projelere ayrılan ödenek miktarı (ek ödenek dahil) 553 milyon 616 bin 519 ₺ olup, 2021 yılı harcaması 92 milyon 106 bin 296 ₺ ve önceki yıllar harcaması 1 milyar 568 milyon 985 bin 638 ₺ olmak üzere toplamda 1 milyar 661 milyon 91 bin 934 ₺ harcama yapılmıştır. Nakdi gerçekleşme oranı %37’dir, dedi.

DSİ MÜDÜRÜ DİNDAR: BARAJ ŞEVLERİ İÇİN 95 MİLYON BÜTÇE PLANLANDI

Geçen ay gazetemizin manşetinde yer alan Kiğı Barajı haberimizin ardından

Bingöl Valisi Kadir Ekinci’nin başkanlığında yapılan İl Koordinasyon Kuruluna katılan Devlet Su İşleri DSİ 9. Bölge Müdürü Mahmut Dindar, koordinasyon kurulunda söz alan gazeteci Galip Akengin’in sorularına cevap verdi.

Akengin, Sayın Valim, söz verdiğiniz için teşekkür ediyorum, “Yüz TL’ye alacağınız elektronik bir aletin TSE gereği iki yıl garantisi vardır, 2.4 Katrilyona mal olan Kiğı Barajının santral şev’lerin yıkılması sonucu 11 aydır enerji üretilmiyor, yüklenici firmanın bu konuda bu yapımdan dolayı bir sorumluluğu yok mu?

Bu yapımda bir ihmal ya da denetimsizlik mi var?

Sorularımıza; cevap veren bölge müdürü Dindar, “Baraj yapımının gövde bölümünün 15 yıllık garantisi vardır, heyelan nedeniyle çöken santral şevleri, garanti kapsamı dışında olan bir yerdir. İşin sahibi EUAŞ’dir, sorun doğrudur ancak sahada yapılan çalışmalar tamamlandı, işin projesi yapılıyor, 95 milyonluk bir bütçesi onaylandı, bir aya kadar ihale aşamasına gelmesini bekliyoruz” diye konuştu.”

SANCAK KİĞI YOLU İLE İLGİLİ PROJESİ NE AŞAMADA?

Sancak Kiğı arasındaki yapılacak yolun güzergâhı ile ilgili vatandaşımız soruyor, nerden gidiyor, ne zaman yapımına başlanacak şeklindeki sorulara cevap bekliyorum?

Karayolları Bölge müdür yardımcısı, Ömer Aydoğdu: “Yol ile ilgili yakın zamanda bölge müdürümüz Kiğı ve Adaklı ilçemizi ziyaret edecektir, burada ilçe belediye başkanları ile görüşmeler yapılacak, ondan sonra netlik çıkar” dedi.

ORMAN BÖLGE MÜDÜRÜ ÇETİNER SORUMUZU CEVAPLADI

Sayın Valim, Orman bölge müdürümüz söz alırken Bingöl Murat havzasında yaptıkları yatırımlar, hayvan barınakları, canlı hayvan, güneş enerji desteği, kuzine sobalar, evlere dış cephe montalama gibi insanlarımızın yaşamlarına önemli katkılardan bahsetti, bu havza neden Bingöl geneline yayılmıyor?

Özellikle Kiğı, Adaklı, Karlıova ve Sancak bölgesi neden bu havzaya dahil edilmiyor, bu adaletsizlik değil mi? Sorularımıza;

ÇETİNER: “HAVZA DIŞINDAKİ İLÇELERE ORKÖY DESTEĞİ VERİYORUZ”

Bölge Müdürü Muhammed Salih Çetiner, “Murat havzası, Muş, Bingöl ve Elazığ’a bağlı su havzasının sağında ve solunda yer alan köyleri kapsıyor. Bu proje 2013- 2019 yılları arasında yapıldı, iki yıl uzatıldı. Bu yıl son bulacaktır. Bu proje, Birleşmiş Milletler Tarımsal Kalkınma Fonunun ve ülkemizin ortak yürüttüğü bir projedir. Verilen desteklerin yüzde 80 hibe, yüzde 20 talep edenin karşıladığı bir projedir”.

Ben göreve başladığımda “Bingöl için üç havza belirledik. Bunların planları yapıldı, bunun bir bütçesi var. Orman Bakanlığımızın desteklediği ORKÖY hibe projeleri vardır, biz havza dışındaki ilçelere bu kapsamda destek oluyoruz. Bu projelerimizin hibe oranı yüzde 20 dir”. Diye konuştu.

SUNUM BELGELERİ

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.