DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
20°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
21°C

Bingöl’de iki vaşak cep telefonuyla görüntülendi

Bingöl’de iki vaşak cep telefonuyla görüntülendi
18.01.2022 17:08
397
A+
A-

Dünyada nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olduğu için birinci derecede koruma altında olan vaşaklar, Bingöl’de görüldü.

Bingöl’de iki vaşak, bir köylü tarafından doğal ortamında görüntülendi. Vaşakları cep telefonuyla kayıt altına alan köylü, hayvanların avcıların hedefi olmaması için kendi isminin ve vaşakların görüldüğü yerin paylaşılmamasını istedi.

‘TÜRKİYE’DE YABAN HAYATI TEHLİKE ALTINDA’

Vaşakların görüntülenmesini sevindirici bulduğunu belirten İnönü Üniversitesi Zooloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Abbas Güngördü, Türkiye’de bütün yaban hayatının tehlike altında olduğunu söyledi. Güngördü, “Anadolu coğrafyasında bakir hiçbir alan yok. Şu an İspanya’da yeniden yaban hayatı oluşturmaya çalışıyorlar, bizde ise tersine yabani hayat insan eliyle daha da kötüleştiriliyor. Bu da bu hayvanların görünürlüğünü artırıyor. Vahşi hayvanları korumaya dönük ciddi bir çaba olmadığından bu durum onlar için daha büyük tehlikeye oluşturuyor” dedi. Güngördü vaşaklar için de, “Türkiye içindeki bütün yabanıl hayat tehlikede olduğu gibi bunlar da tehlike altındalar. Zaten ya tesadüfi şekilde görüntüleniyorlar ya da maalesef öldürüldüklerinde…

Bölgenin yaygın yırtıcıları kurtlar, tilkiler ve vaşaklar. Vaşaklardan ziyade bizde daha çok kurt bulunur avcı tür olarak ” diye konuştu.

Abbas Güngördü

Nesli tükenme tehlikesi altında olan türlerin son zamanlarda görünürlüklerinin artmasına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Güngördü şunları söyledi: “Bunun birkaç nedeni olabilir. Bu türlerin ya sayıları ya da görünürlükleri arttı.

binguven-bal2

Herkesin elinde kamera var, bu nedenle daha fazla görüntülüyor olabiliriz. Bu konuda kesin bir şey belirtmek mümkün değil. Belki de yaşam alanları değiştiği için daha fazla görüntüleniyorlar.

Eskiden vaşağa çok rastlanmazdı, son zamanlarda karşılaşıyoruz ki bu sevindirici. Coğrafyamızda hayvancılık yaygın yapılırdı, son zamanlarda hayvancılık geriledi, meralar tenhalaştı.

Bu da dışardan yabanıl organizmaların girişini kolaylaştırdı. Bazı organizmalar bu değişiklikten rahatsız oldu, bunu diyebilirim. Bazı organizmaların daha fazla görünür olması, bu değişimden kaynaklı da olabilir.” Güngördü, bu görüntülenme sonrası vaşakların hayatının tehlike altında kalmamasını istediğini vurgulayarak, “Düzensiz avcılık yabanıl hayat için büyük bir tehlike” dedi.

Haber: Fırat Bulut

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.