DOLAR
32,5580
EURO
34,9582
ALTIN
2.440,16
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

BİNGÖL’DE 113 KÖY PROJEDEN YARARLANDI

BİNGÖL’DE 113 KÖY PROJEDEN YARARLANDI
26.06.2022 23:17
270
A+
A-

Bingöl, Elazığ ve Muş illerinde uygulanan Murat Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi kapsamında, Bingöl’de 113 köyde yaklaşık 8 bin 400 haneye destekte bulunulduğu belirtildi.

Orman Genel Müdürlüğünün (OGM) yürütmüş olduğu Murat Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesi (MNHRP) Kapanış ve Etki Değerlendirme Çalıştayı başladı.

23-27 Haziran 2022 tarihinde Bingöl Üniversitesi Termal Tesislerinde yapılan olan çalıştayın açılışında, proje koordinatörü Prof. Dr. Alaaddin Yüksel, çalıştay hakkında bilgi verdi.

MNHRP’nin başladığı günden beri mikro havza planlama ekibinin, izleme ve değerlendirme çalışmalarında etkin rol oynadığını belirten Yüksel, “Üniversitemiz aynı zamanda “Tarım ve Havza Bazlı Bölgesel Kalkınma” alanında ilk pilot üniversitelerinden birisi olmuş ve bu alanda çalışmalarına devam etmektedir. Bunda bölgede uygulanan Murat Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesinin katkısının olduğu da bilinmektedir. Projede emeği geçenlere teşekkür ediyorum” dedi.

binguven-bal2

BU YIL TAMAMLANACAK

Elazığ Orman Bölge Müdürü Salih Çetiner, Murat Nehri Havzası Rehabilitasyon Projesinin; Bingöl, Elazığ ve Muş illerini kapsayan özellikle Murat Nehri kenarındaki mikro havzalarda yaşayan insanların refah ve hayat şartlarının iyileştirilmesi ve tabii kaynaklarında stabil kılmaya çalışan büyük bir proje olduğunu belirterek, projenin bu yıl tamamlanacağını söyledi

KÖYLÜLER PROJENİN DEVAM ETMESİNİ İSTİYOR

Çetiner, “Geçen hafta IFAD’dan gelen misyon heyetine köylerde yaşayan vatandaşlarımız projenin devam etmesini istediklerini, biz de, ‘ya Murat Nehri Projesi devam etsin ya da Murat’ın bittiği yerde Fırat Nehri Havzası projesi uygulamaya başlasın’ diyoruz. Bu bölge desteğe, kalkınmaya ihtiyacı olan bir bölgedir” dedi.

36 MİKROHAVZADA ÇALIŞILDI

Proje kapsamında Bingöl’de 12 mikro havzada çalışma yürütüldüğünü belirten Çetiner, şunları söyledi: “Son 3 yıldır bölge Müdürü olarak ekibimizle, daire başkanlarımızla, genel müdürlüğümüz, bakanlığımız, paydaş kurumlarımız ve üniversitemizle birlikte yürütmeye çalıştık. Şahsen ben projenin sonuçlarını görmeye başladığımızı, projeler sayesinde köylere dönüş olduğunu ifade etmek isterim. MNHRP kapsamında bölgede 36 mikro havzada çalıştık, Bingöl’de 12 Mikro havza ve 113 köyde yaklaşık 8400 hanede, 46000 insan doğrudan ve dolaylı bu projeden faydalandı. Tabii kaynakları iyileştirirken, ağaçlandırma çalışmaları, mera ıslahı çalışmaları, hayvancılıkla ilgili sıvat ve benzeri destekleri sağladık. 688 ha alanda mera ıslahı ve 1082 adet sıvatların yapılması ile hayvanlar adeta bardaktan içer gibi temiz su içiyorlar. Tabii kaynakların rehabilitasyonu kapsamında, 10700 dekar alanda ağaçlandırma, 62000 Dekar alanda erozyon kontrolü çalışmaları yaptık. Orman varlığı açısından Bingöl ilinin 33’ ü ormanlara kaplı olup, orman varlığı açısından bölgedeki en yoğun illerimizdendir.

Ayrıca köylerde, 83 adet ahır iyileştirme, 46 adet sera tesisi, 32 adet 50 tonluk sulama havuzu, 123 adet ortak kullanılan köy çeşmesi, 2744 adet hane izolasyonu, 1639 adet güneş enerjisi tesisi, 2232 adet kuzine sobası, 9 adet ortak kullanıma açık köy fırını, 250 adet bal süzme makinesi ve 250 adet süt sağım makinesi desteği sağladık. Proje finalinin de iyi olmasını istiyoruz. Kapanış programımız ile projenin hedefine ulaştığını da deklare edeceğiz. Bize bu desteği veren başta Sayın Cumhurbaşkanımız olmak üzere, Tarım ve Orman Bakanımıza, IFAD, OGM, ÇEM, DSİ genel müdürlerimize şükranlarımızı arz ediyoruz. Bir başka projede buluşmak dileğiyle, Murat’ın bittiği yerde Fırat başlasın diyoruz.”

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.