DOLAR
32,6223
EURO
34,7759
ALTIN
2.503,00
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Açık
21°C

BİNGÖL ENERJİDE KENDİ KENDİNE YETEBİLİR

BİNGÖL ENERJİDE KENDİ KENDİNE YETEBİLİR
17.01.2022 14:33
471
A+
A-

Dr. Emrah Akyüz, enerji yatırımlarının rasyonel bir şekilde yapılması durumunda Bingöl’ün yerli kaynaklar ile enerji ihtiyacını karşılayabileceğini söyledi.

Enerji politikaları üzerine bilimsel çalışmalar yürüten Dr. Emrah Akyüz, Bingöl’ün yenilenebilir enerji kaynakları açısından zengin potansiyele sahip olduğunu belirterek, enerji yatırımlarının rasyonel bir şekilde yapılması durumunda Bingöl’ün yerli kaynaklar ile enerji ihtiyacını karşılayabileceğini vurguladı.

Türkiye ekonomisinin en önemli giderlerden birinin enerji ithalatından kaynaklandığını belirten Akyüz, “Ülkemizde kullanılan enerjinin yaklaşık 70’i Rusya, İran, Irak ve Azerbaycan gibi ülkelerden satın alınıyor. Bu enerji ithalatının ülke ekonomisine maliyeti 30 milyar dolardan daha fazla” diyerek, yenilebilir enerji kaynaklarına dikkat çekti.

“ENERJİ EN ÖNEMLİ İHTİYAÇ MADDELERİNDEN BİR TANESİDİR”

binguven-bal2

Enerjinin, dönemin en önemli ihtiyaçlarından biri olduğunu ifade eden Akyüz, şunları söyledi: “Enerji, gündelik yaşantımızın her aşamasında tüketilmektedir. Evlerimizde her gün kullandığımız televizyon, bilgisayar, buzdolabı, çamaşır makinesi, bulaşık makinesi ve ütü gibi teknolojik cihazlar enerji ile üretilmekte ve çalışmaktadır. Sosyal hayatımızda kullandığımız bireysel ve toplu taşıma araçları da enerji ile çalışmaktadır. Ayrıca, sanayi tesislerinde, sosyal donatı alanlarında, hizmet sektöründe ve tarımsal faaliyetlerde kullanılan tüm teknolojik cihazlar enerji ile çalışmaktadır. Kısacası, enerji olmadan insanların yaşamlarını müreffeh bir şekilde sürdürebilmesi mümkün değildir. Bu nedenle enerjiye erişim temel bir insan hakkıdır.

“TÜRKİYE ENERJİ İTHAL EDEN BİR ÜLKE”

Türkiye, nüfusu artan ve ekonomisi büyüyen bir ülkedir. Buna paralel olarak da enerjiye duyulan ihtiyaç da artmaktadır. Fakat Türkiye, en yaygın kullanılan enerji kaynakları olan kömür, doğal gaz ve petrol açısından zengin bir coğrafyaya sahip değildir. Bunun bir sonucu olarak Türkiye’de tüketilen enerjinin yaklaşık olarak 70’lik kısmı dışardan alınmakta, yani ithal edilmektedir. Bu enerji ithalatının maliyeti ise 30 milyar dolar civarındadır. Enerji ithalatının neden olduğu ekonomik maliyetin kaldırılması için yerli kaynakların kullanılmasına ihtiyaç vardır. Bu kaynakların başında yenilenebilir enerji kaynakları gelmektedir. Türkiye, yenilenebilir enerji kaynakları açısından zengin bir coğrafyaya sahiptir.”

“BİNGÖL, ZENGİN RÜZGAR VE GÜNEŞ ENERJİSİ POTANSİYELİNE SAHİP”

Dört mevsimi yaşayan ender ülkelerden bir tanesi olan Türkiye’nin yenilenebilir enerji kaynakları potansiyelinin bölgeden bölgeye farklık gösterdiğini belirten Akyüz, “Doğu Anadolu Bölgesinde yer alan Bingöl, güneş ve rüzgâr enerjisi açısından verimli bir coğrafyada bulunmaktadır. Bingöl’ün yıllık güneşlenme süresi 2700 saat civarındadır. Bingöl’den yıllık metrekare başına yaklaşık 1.500 kilovatsaat enerji potansiyeli bulunmaktadır. Bingöl, rüzgâr enerji açısından da zengin bir coğrafyada bulunmaktadır. Çünkü Bingöl ili rüzgâr hızı potansiyeli aylara göre ortalama 1.07 m/s ve 1.99 m/s arasında değişmektedir” dedi.

“BİNGÖL YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARI İLE ENERJİ İHTİYACINI KARŞILAYABİLİR”

Akyüz, şunları söyledi. “Bingöl enerjide kendi kendine yeten bir kent olabilmesi için yenilenebilir enerji kaynaklarına öncelik vermesi gerekmektedir. Bunun için ise atılması gereken adımlar şu şekilde sıralanabilir;

-yenilenebilir enerji kaynakları ve önemi hakkında toplumsal bilinç arttırılmalı,

-tüm kamu kurumları, örnek teşkil etmesi açısından enerji ihtiyacını 100 yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılayacak yatırımları hayata geçirilmeli,

-kamuya ait kullanılmayan tüm kamu arazileri yenilenebilir enerji kaynakları yatırımı yapmak isteyenlere yap-işlet-devret modeli ile belli bir süre için hibe edilmeli,

-yenilenebilir enerji yatırımı yapacak girişimcilere teşvikler sunulmalı,

-bölgenin yenilenebilir enerji kaynakları potansiyeli ve yatırım imkanları ile ilgili bilgi ofisleri kurulmalıdır.

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.