Tunceli Milletvekili Alican Önlü, 4 aydır yolu açılmayan Çalıkağıl, Çatalkaya ve mezraları ile ilgili yaptığımız haber üzerine, İç İşleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması için TBMM’ye bir soru önergesi sundu.
Milletvekili Önlü, Yazılı olarak gazetemize gönderdiği yazılı açıklamada;
13 Maddelik soru önergesi sundu.
TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Aşağıdaki sorularımın, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından Anayasa’nın 98. ve TBMM İç Tüzüğü’nün 96 ile 99. maddeleri gereğince yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.
Basına ve kamuoyuna yansıyan haberlere göre Bingöl’ün Yayladere ilçesine bağlı Çalıkağıl, Çatalkaya köylerinin ve Dikilitaş (Maskan) mezrasının 7 Ocak’tan bu yana kar nedeniyle yollarının kapalı olduğu, hayvancılıkla uğraşan köylülerin hayvanlarına yem alamadığı ve bu nedenle yetersiz beslenmeden dolayı birçok hayvanın telef olduğu, birçok hayvanın da yavru düşürdüğü ve köylülerin mağdur oldukları iddia edilmektedir. Köylüler taleplerini il ve ilçe özel idareye bildirdiklerini, ilçe özel idarenin önce “dozer yok” dediğini, daha sonra ise Kiğı’dan yolu açmak için eski bir dozer getirildiğini, ancak bu dozerin de çalışmaya başladıktan 2 gün sonra arıza yaptığını, arıza giderildikten sonra da dozeri kullanacak bir operatör bulunmadığını belirttiler. Yine köyün tek sorununun yol olmadığını belirten köylüler yıl başından bu yana elektriklerinin de olmadığını, buzdolabı, çamaşır makinası ve süt sağma makinalarını çalıştıramadıklarını ifade ettiler.
Kamuoyuna yansıyan haberler sonrasında Yayladere Çalıkağıl (Maskane Herdif), Çatalkaya (Gümek), Yavuztaş (Taru) köylüleriyle ve Dikilitaş (Maskan ) mezrası köylüleriyle yaptığım görüşmelerde, köylüler 7 Ocak’tan bu yana kar nedeniyle yollarının kapandığını, İl, ilçe özel idareleri ve kaymakamlıkla yapılan görüşmelerden de bir sonuç alınamadığını, her yıl aynı sorunların yaşanmasından kaynaklı umutlarını yitirdiklerini, üç köyde ve bir mezrada toplamda 200’ün üstünde hanenin yaşadığını, hastalık ya da acil bir durum oluştuğunda köylülerin kendi imkanlarıyla merkeze ulaştıklarını ve Bingöl’den hizmet alamayacaklarsa köylerinin aynı inanç, kültür ve dilin konuşulduğu, toplumsal ilişkiler ve akrabalık bağları olan Nazmiye ilçesine ve Dersim iline bağlanmasını talep ettiklerini belirttiler.
Yine 45 haneli Dikilitaş köylüleriyle yapmış olduğum görüşmelerde, hizmet alamadıkları için bir çok ailenin de kışın köyde yaşamak istemediğini, bu durumun köye dönüşleri etkilediğini, hemen karşılarında bulunan Dersim’in Pülümür ve Nazmiye ilçelerine bağlı köylerin mezralarında dahi kimse yaşamazken yollarının açık olduğunu, geçmişte de Nazmiye ilçesine bağlanmaları noktasında ki taleplerinin görmezden gelindiğini belirttiler. Dikilitaş mezrası köylüleri ulaşımı, alışverişlerini dahi Nazmiye köyleriyle gerçekleştirdiklerini belirtirken köyün hangi il ve ilçeye bağlanacağına referandumla karar verilmesini istediklerini belirttiler.
Bu bağlamda;
Sorularını yöneltti.