Hastanede GETAT Hacamat ve Sülük dönemi başlıyor
Bingöl Devlet Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Ali Ekin, hastanede kısa bir süre sonra hacamat ve sülük tedavisine başlayacaklarını söyledi. |
Bingöl Devlet Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Ali Ekin, hastanede hazırlık çalışması devam eden GETAT ünitesinin tamamlanmasıyla hacamat ve sülük tedavisine başlayacaklarını söyledi.
Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan ve 27 Ekim’de Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğü giren yönetmenlikle ilaç maliyetlerini düşürmek, vatandaşın kimyasal ilaca bağımlılığını en aza indirmek ve geleneksel tıp adı altında merdivenaltı işlemler yapanlarla mücadele etmek için geleneksel ve tamamlayıcı tıp uygulamalarını (GETAT) genişletmeyi hedefliyor.
Bingöl Devlet Hastanesi İdaresi, vatandaşlara ücretsiz Hacamat ve Sülük Tedavisi uygulamak amacıyla hazırlıklara başladı.
Hacamat ve Sülük tedavisine ilişkin açıklamada bulunan Hastane Başhekimi Uzman Dr. Ekin, hastanede bir süredir Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp (GETAT) Ünitesi kurmak için çalışmalar başlattıklarını belirti.
Hastanede görevli iki doktorun GETAT Sertifikası alması için Sağlık Bakanlığı tarafından İnönü Üniversitesinde düzenlenen Hirudoterapi (Sülük) ve Yaş Kupa (Hacamat) kurslarına katıldığını ifade eden Ekin, şunları söyledi:
“Doktorlarımızın Sertifikaları Sağlık Bakanlığımızca tescili yapıldı. GETAT Ünitesi kurmak için gerekli çalışmaları başlattık. Kısa bir süre sonra GETAT Ünitemizde Hirudoterapi (Sülük) ve Yaş Kupa (Hacamat) Polikliniklerimiz ile Geleneksel Yöntemleri merdiven altlarından kurtararak; doktor tarafından, steril bir şekilde ve uygulama öncesinde gerekli tahlil ve tetkiklerin de yapılmasıyla daha güvenilir ve sağlıklı şekilde bu yöntemleri gerçekleştireceğiz”
-“HALKIN İLGİSİ OLDUKÇA FAZLA”
Ülkemizde hacamat ve sülük gibi tedavi yöntemlerine halkın ilgisinin oldukça fazla olduğunu anımsatan Ekin, şöyle dedi:
“Cumhurbaşkanlığımız öncülüğünde Sağlık Bakanlığımızın Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Yöntemlerini merdiven altlarından ve hijyenik olmayan ortamlardan uzaklaştırarak daha güvenli yapılması için başlatılan çalışmalara Bingöl Devlet Hastanesi olarak bizde katkı sağlamak istedik. Ülkemiz de bu tür geleneksel yöntemlere halkımızın ilgisi oldukça fazla olmasına rağmen Hacamat sülük uygulamaları ehil olmayan kişiler tarafından ve maddi çıkarlar doğrultusunda fazla miktarlarda ve sağlıksız ortamlarda yapılmaktadır. Sağlık açısından uygun olmamasına rağmen kupa başı fiyat alan yetkisiz hacamat yapanların aldıkları para miktarını arttırmak için insan sağlığına zararlı olmasına rağmen 10-15 kupa yaparak hastaları tedavi ettiklerini duymaktayız. Bunun gibi yaklaşımlar hastaları tedavi etmekten çok kansızlık gibi hastalıklara neden olarak ekstra hastalıklar çıkarmaktadır.”
-“BİR SÜLÜĞÜ KUSTURARAK BİRDEN FAZLA HASTAYA KULLANIYORLAR”
“Sülük uygulamalarında steril tıbbi sülük kullanılmamakta derelerden her türlü mikroorganizmaları taşıyan sülükler ile uygulamalar yapılmakta veya bir sülüğü kusturarak birden fazla hastaya kullandıklarını biliyoruz” diyen Ekin,
“Bu tür durumlarda insandan insana kan ile bulaşan hastalıkların toplum içinde yayılması hızlanmakta tedavi yerine daha çok hastalıklar oluşmasına neden olmaktadır. Biz açacağımız poliklinikler ile bu tür durumların önüne geçeceğiz. Doktorlarımız tarafından gerekli tahlil ve tetkikler yapılacak hastaya uygun tedavi yöntemi seçilecek ve hastanın ihtiyacı kadar hacamat veya Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından Steril Tıbbi Sülük üretimine izin yetkisi olan çiftliklerden temin edeceğimiz sülükler ile sülük (Hirudoterapi) uygulaması hastalardan ücret alınmadan yapılacaktır” ifadelerini kullandı.