DOLAR
34,7138
EURO
36,5475
ALTIN
2.932,78
BIST
9.652,00
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
12°C
İstanbul
12°C
Hafif Yağmurlu
Salı Hafif Yağmurlu
11°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
13°C
Perşembe Çok Bulutlu
13°C
Cuma Az Bulutlu
14°C

60 Bin Lira Maaşla’ Çoban Bulamıyor!

60 Bin Lira Maaşla’ Çoban Bulamıyor!
25.04.2024 20:30
84
A+
A-

Bingöl’de ilkbahar mevsimiyle birlikte hayvanlarını yaylaya çıkarmaya hazırlanan hayvan yetiştiricisi, 6 aylık 350 bin lira maaşla çalıştıracak çoban bulamıyor!

Bingöl Kent Haber gazetesinden Erol Yılmaz’ın yaptığı habere göre, aylık ortalama 60 bin liraya ulaşan maaş teklifine rağmen çoban bulamamaktan yakınan sürü sahibi, çobana yatacak yer sağlayacağını da belirterek Mayıs ayına kadar acilen bir çobana ihtiyaç duyduğunu söyledi. 

6 AYLIK 350 BİN LİRA MAAŞ VE YATACAK YER…

Bingöl’ün Yedisu ilçesine bağlı Döşengi Mahallesi’nde büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan ve aynı zamanda Döşengi Mahallesi Muhtarı olan Ali Ekber Tekgüzel, Mart ayından bu yana hayvanlarını meraya götürecek çoban aradığını ancak bugüne kadar tüm arayışlarına rağmen bir sonuç alamadığını söyledi. 300 büyükbaş hayvanı olduğunu belirten Tekgüzel, yatacak yer ve 6 aylık 350 bin lira maaş vererek çalıştıracak çoban bulamadığını belirterek bölgede çoban bulamayan onlarca hayvan sahibi olduğuna da dikkat çekti. 

binguven-bal2

BÖLGEDE BİRÇOK HAYVAN YETİŞTİRİCİSİ AYNI SIKINTIYI YAŞIYOR

Bölgelerindeki gençlerin daha çok büyükşehirlerde ve şantiyelerde çalışmaya rağbet ettiğini belirten Tekgüzel, “Mart ayından bu yana çoban arıyorum ama bugüne kadar çoban bulamadım. 6 ay süreyle çalıştıracak çoban arıyorum. Sabah 6.30’dan akşam 18.30’a kadar hayvanlarımı meraya çıkaracak çoban aradım ama bölgemizdeki gençler büyükşehirlerde ve şantiyelerde çalışmayı tercih ediyor. Geçmiş yıllarda çoban bulabiliyorduk ama bu yıl bölgemizde benim durumumda aynı sıkıntıyı yaşayan onlarca hayvan sahibi var. Meralarımız zengin bitki örtüsüne sahip ancak çoban bulamadığım için hayvanlarımı meraya çıkaramıyom. 1 Mayıs’a kadar acilen çoban bulmam gerekiyor. 6 aylık 350 bin lira maaş vereceğim. Ancak bugüne kadar tüm arayışlarıma rağmen henüz çoban bulamadım” diye konuştu.

HAYVANCILIK SEKTÖRÜNÜ OLUMSUZ ETKİLİYOR

Konu hakkında görüştüğümüz Bingöl İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Doğan Koç da, son yıllarda çoban bulma konusunda hayvan yetiştiricilerinin büyük sıkıntılar yaşadığını dile getirdi. Oluşan sıkıntıda uygulanan yanlış politikaların büyük etkisi olduğuna işaret eden Koç, özellikle son yıllarda ülkemize gelen Afganların, çobanlık konusunda yaşanan sıkıntıyı kullanarak gruplar kurduklarına dair söylentiler olduğunu söyledi. Şehirlerde kayıtdışı çalışan Afganların özellikle çobanlığa yönlendirildiğini belirten Koç, yerli çobanların ise çobanlığa rağbet göstermediğini ifade etti. Hayvancılık sektörünün de bu durumdan olumsuz yönde etkilendiğini kaydeden Koç, İŞKUR vasıtasıyla çobanların sosyal güvencesi sağlanması suretiyle asgari ücretin üzerinde maaşlarla bu soruna çözüm üretilebileceğini belirterek şu anda büyükbaş hayvan yetiştiricilerinin çobanlık için 30 ila 60 bin lira arasında değişen rakamları gözden çıkardığını da sözlerine ekledi. 

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.