DOLAR
34,4852
EURO
36,4080
ALTIN
2.960,47
BIST
9.359,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

27 yıldır ‘yasaklı’ olan köy harap edilmiş

27 yıldır ‘yasaklı’ olan köy harap edilmiş
21.08.2022 21:06 | Son Güncellenme: 21.08.2022 22:42
463
A+
A-

Yedisu ilçesine bağlı Dinik – Akımlı köyünün 27 yıldan sonra “yasak bölge” kararı kaldırıldı. Köylerine dönmek isteyen köylüler, yolun sular altında kaldığına, evlerin yakıldığına şahit oldu.

1994’te tamamen boşaltılan Bingöl’ün Yedisu ilçesinin Akımlı (Dınik) köyünde kalkan yasağın ardından evlerine dönmek isteyen köylüler yıkımla karşılaştı.

Artı Gerçek’ten Remzi Budancir’in haberine göre, Alevi nüfusun yoğun olduğu Bingöl’ün ilçeleri Kığı, Yedisu, Adaklı ve Yayladere ilçelerinde yol, alt yapı, ulaşım başta olmak üzere birçok sorun devam ediyor.

binguven-bal2

Yedisu ilçesine bağlı Akımlı köyü, 1994 yılında tamamen boşaltıldı. Boşaltıldıktan sonra evleri yıkılan köylülerin köye girişleri de yasaklandı.

27 YIL SONRA YASAK KALKTI

1994 yılında boşaltılan köy 2021 yılına kadar “yasak bölge” statüsündeydi. Uzun zamandır köylerine dönmek isteyen köy sakinlerinin girişimi sonucu Bingöl Valiliği “yasak bölge” kararını kaldırdı.

YOL SULAR ALTINDA

Valiliğin bu kararının ardından birçok köy sakini bu yıl köye dönmek, yıkılan evlerini yapmak için Bingöl’e gitti. Köye giden yol Kığı Barajı’nın sularına gömüldüğü için ulaşım sağlanamaması üzerine köylüler yayla yollarından köylerine ulaşmaya çalıştılar.

Yayla yolundan 25-30 kilometre traktörlerle giden köylüler, oradan da saatler süren yaya yolculuğu ile köylerine ulaşabildiler.

EVLER HARAP DURUMDA

Ancak köylüler köye ulaştıklarında evlerin yıkılıp yakıldığını gördüler. Köye ulaşım için kullandığı yolu cep telefonu kamerası ile kayıt altına alan Serdal Doğan’ın görüntülerinde evlerin yıkılmış, betonarme yapıların ise tahrip olduğu görülüyor.

KAYMAKAM: BOŞ KÖYE NEDEN YOL YAPALIM

Serdal Doğan’ın anlattığına göre yolun kapanmasının nedeni Özaltın Şirketi tarafından yapılan baraj. Baraj yapıldığında yol su altında kalmış ancak köye yeni yol da yapılmamış. Yol sorununun çözülmesi için hem Kığı hem de Yedisu kaymakamları ile görüştüklerini anlatan Doğan, “Yedisu kaymakamı ile görüştüm. Kaymakam ‘Boş olan köye neden yol yapalım’ diyerek talebimizi kabul etmedi. Biz de ‘Yol açılsın ki insanlar dönebilsin, yol olmadığı için kimse dönemiyor’ dedik. Ne ettiysek bu talebimizi olumlu karşılamadı” dedi.

13 yıldır yapımı devam eden Yedisu-Kiğı yolundaki tünellerin köylerine yakın yerden geçtiğini ifade eden Doğan, “Hem baraj hem de bu tünellerin yapımı yollarımızı, coğrafyamızı tamamen tahrip etti. Biz açıkça şunu istiyoruz. Kığı veya Yedisu fark etmiyor. Ara tali yollarla değil, köyümüzün iki ilçeden birisi ile bağlantısının sağlanmasını istiyoruz. Köy meralarımız verimli. Ceviz ağaçlarımız var. Biz köyümüze giderek arazilerimizi işlemek istiyoruz. Yolumuzun yapılmasını istiyoruz. İlgili kurumlardan, yetkililerden istediğimiz tek şey budur” ifadelerini kullandı.

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.