DOLAR
32,4671
EURO
34,6955
ALTIN
2.437,43
BIST
9.908,63
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

2/B ARAZİLERİN SATIŞINDA BAŞVURU SÜRESİ UZATILDI

2/B ARAZİLERİN SATIŞINDA BAŞVURU SÜRESİ UZATILDI
16.05.2022 00:04
317
A+
A-

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü İsa Gülgür, 2/B ve tarım arazilerinin hak sahiplerine satışında başvuru ve ödeme süresinin 31 Aralık 2022’ye kadar uzatıldığını söyledi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü İsa Gülgür, 2/B arazilerin satışı ile ilgili açıklama yaptı. Gülgür, hazineye ait 2/B ve tarım arazilerinin hak sahiplerine satışına ilişkin düzenlemeyle vatandaşların mülkiyet sorunlarının çözümü için, “2/B ve tarım arazilerinin hak sahiplerine satışında başvuru ve ödeme süresinin 31 Aralık 2022’ye kadar uzatıldığını, Hazineye ait tarım arazilerini 31 Aralık 2019’dan önce üç yıl süreyle kullanan çiftçilere, ödedikleri ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden kiralanacağını bildirdi.

7394 sayılı “Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun” ile “Bazı Kanunlarda ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun”un, 15 Nisan 2022 tarihli ve 31810 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini belirten İl Müdürü İsa Gülgür, şu bilgileri verdi: “6292 sayılı Kanunun 7. maddesi kapsamında süresi içinde 2/B iade başvurusunda bulunmayanlar ile geçici 8. maddesi kapsamında olanların başvuru süresi 31 Aralık 2022 tarihine kadar uzatılmıştır.   İmar barışında (3194 sayılı İmar Kanununun Geçici 16 ncı maddesi) Hazine arazilerinin satın alma başvuru süresi 31 Aralık 2022 tarihine kadar uzatılmıştır.  İmar barışında (3194 sayılı İmar Kanununun Geçici 16 ncı maddesi) Hazine arazileri satışında satış bedelinin tamamının peşin ödenmesi hâlinde yüzde yirmi, en az yarısının peşin ödenmesi hâlinde yüzde on indirim getirilmiştir.

İHALE İLE SATIŞTA KİRACIYA ÖNCELİK HAKKI-

binguven-bal2

 4706 sayılı Hazineye Ait Taşınmaz Malların Değerlendirilmesi ve Katma Değer Vergisi Kanununda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b), (c) ve (g) bentleri kapsamında rayiç bedel üzerinden yapılan satışlarda, satış bedelinin peşin ödenmesi halinde satış bedeline yüzde yirmi indirim getirilmiştir. Bunlardan (b) bendi üzerinde çeşitli amaçlarla kişiler lehine sınırlı ayni hak tesis edilmiş ise, zemini ile üzerindeki bina ve tesislerin Hazineye geçmesi gereken kısmı, talep edilmesi halinde hak lehdarlarına satışı, (c) bendi hisse oranı yüzde kırkı veya hisse miktarı uygulama imar planı sınırları içinde dört yüz, dışında ise dört bin metrekareyi aşmamak kaydıyla talepte bulunan hissedarlarına satışı düzenlemektedir. (g) bendi ise tapu kayıtlarında tapu fazlalıklarının Hazineye ait olduğuna ilişkin şerh bulunan taşınmazlardaki fazlalıklar, tapu malikine veya mirasçılarına satış hakkındadır. Ticari amaçla kiralanan Hazine taşınmazlarının ihale ile satışında kiracıya öncelik hakkı tanınmıştır.

5 YILA KADAR TAKSİTLENDİRME-

2886 sayılı Devlet İhale Kanunu uyarınca genel hükümlere göre (ihaleli satışlarda) ve 6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanuna göre yapılan satışlarda, satış bedelinin peşin olarak ödenmesi hâlinde satış bedeline yüzde yirmi indirim getirilmiştir.  Üzerinde yapı bulunan ve hak sahiplerine satılmak üzere belediyeye devredilen parsellerin satışında, satış bedelinin tamamının peşin ödenmesi hâlinde yüzde yirmi, en az yarısının ödenmesi hâlinde yüzde on indirim getirilmiştir. Satış bedeli, en az yüzde onu peşin ödenmek üzere 5 yıla kadar taksitlendirilebilir.

10 YILA KADAR DOĞRUDAN KİRALAMA HAKKI-

İmar planı bulunmayan veya imar planında tarımsal amaca ayrılan Hazineye ait tarım arazileri; 31 Aralık 2019 tarihinden önce en az üç yıldan beri tarımsal amaçla kullanan ve kullanımlarının halen devam ettiği Bakanlıkça belirlenen kullanıcılarına, cari yıl ecrimisil bedelinin yarısı üzerinden on yıla kadar doğrudan kiralama hakkı getirilmiştir.   6831 sayılı Orman Kanunu’nun Ek 16 ncı maddesine göre üzerinde yerleşim yeri bulunduğu gerekçesiyle orman sınırları dışına çıkarılarak Tapuda Hazine adına tescil edilen taşınmazların 3402 sayılı Kanunun Ek 4 üncü maddesi hükümlerine göre kadastrosu yapılmak suretiyle kullanıcılarına doğrudan satışı öngörülmüştür.”

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.