DOLAR
32,4770
EURO
34,9370
ALTIN
2.435,95
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Hafif Yağmurlu
16°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Artık Helin’ler, Ayşe’ler ve Elvan’lar Ölmesin!…

Artık Helinler, Ayşeler ve Elvanlar ölmesin!…

Artık Helin’ler, Ayşe’ler ve Elvan’lar Ölmesin!…
19.09.2023 12:35 | Son Güncellenme: 28.10.2023 13:06
172
A+
A-

Haber analiz: Galip AKENGİN

Türkiye genelinde kadın cinayetleri devam ediyor. Bu cinayetlere karşı sadece kadın örgütleri değil, devletin tüm organları, başta diyanet, Kültür bakanlığı, İçişleri bakanlığı ve topyekûn sivil toplum örgütlerinin toplumu bilinçlendirmek için seferber olmaz zamanı gelmedi mi?

 “YA BENİMSİN, YADA TOPRAĞIN” BAKIŞI DE-ĞİŞ-ME-Lİ-DİR….

Anadolu da “Ya benimsin, yâda kara toprağın” bakışı, artık değişmelidir.

binguven-bal2

Genç iken birbirini seven, aşık olup ayrılan erkeklerin bilinçaltında ya benimsin, yada kara toprağın inancını değiştirmek için devlet tarafından sosyolojik ve inançsal olarak halkı doğru yönlendirecek eğitimler verilmesi gerekmez mi?

Bu ayıp Türkiye’ye yetmedi mi?

Her gün kadın cinayet haberlerini görmekten bıkmadınız mı?

Bir kadının gönlü başka birine kaydıysa, onu öldürmek çözüm mü?

Evlendikten sonra çocuk sahibi olmuş ailelerin ekonomik ve sosyal sıkıntılarıyla başlayan aile sıkıntıları, boşanmalara neden oluyor. Bu boşanmaların akabinde erkek kendine yeni bir hayat kuracağına, geçmişe öfke ile bakıp cinayet işleyecek duruma gelmesini önleyici bir sistem gerekmez mi?

ELVAN TÜRKİYE’YE GERİ GELİRSE, ÖLDÜRÜLEBİLİR

Geçen hafta bir arkadaşım ile çay içerken kız kardeşinin eşinden ayrıldıktan sonra can güvenliğinden dolayı ülkeyi terk ettiğini söylemesi üzerine yaptığım araştırmada; maalesef bu ülkede her gün bir kadın öldürülüyor!

 Avrupa ülkesine sığınan kadının ülkeye gelmesi halinde can güvenliğinin tehlikede olduğunu söyledi.

E. D isimli kadın imam nikâhlı eşinden sürekli kavga ve şiddetten dolayı evi terk edip ailesine sığınıyor, imam nikahlı eş, E. D.’nin ailesi, sürekli gelen tehdit ve baskılara karşı bir yol bulup E. D’yi Avrupa’ya gönderiyorlar. Avrupa ülkesi ise, kadın’ı geri gönderme kararı çıkarmış.

Sözde Avrupa ülkesi, demokrasi ile dünyaya nam salmış ama can güvenliği olmayan bir kadını geri göndermesi halinde öldürülme durumu varken neden geri gönderiliyor?

BU ÜLKEDE HERGÜN KADIN CİNAYETİ YAŞANIYOR

İşte medyaya yansıyan haberler:

Sakarya’da evli olduğu İ.A. isimli erkek tarafından silahla vurulan Tansu A., tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Camili Mahallesi’nde evli olduğu İ.A. tarafından yanındaki B.T. ile silahla yaralanan Tansu A, kaldırıldığı Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 2 günlük yaşam mücadelesini kaybetti.

HEM SEVGİLİSİNİ HEMDE KENDİNİ ÖLDÜRDÜ

Gaziantep’te evini bastığı kız arkadaşının annesini yaralayıp, kız arkadaşını da öldüren şahıs, intihar etti.

Olay, Şahinbey ilçesi Öğretmenevleri Mahallesi’nde meydana geldi. İddiaya göre, Erkan Dağcı, kız arkadaşı Fulya Aslan’ın evine geldi.

Dağcı, kapıyı açan kız arkadaşının annesi Gülçin Gürkan’ı silahla ateş ederek yaraladıktan sonra evde bulunan Fulya Aslan’ı başından vurarak öldürdü. Saldırgan, daha sonra aynı silahla intihar etti. Sesleri duyan çevredeki vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine çok sayıda polis ve sağlık ekibi sevk edildi.

2023 YILININ İLK SEKİZ AYINDA EN AZ 271 KADIN CİNAYETİ

2018 yılında uygulamaya giren ve şiddete uğrayan kadınların ihbarda bulunabilmesini sağlayan KADES üzerinden ihbarda bulunan kadın sayısı yüzde 2 bin 594 artarak, 793 bin 816’ya yükseldi. 2023 itibarıyla KADES uygulamasını indiren sayısı yüzde 1185 artarak 5 milyon 368 bin 114’e çıktı.

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu tarafından yayımlanan 2023 Ağustos Kadın Cinayetleri Raporu’na göre; bu yılın ilk 8 ayında öldürülen kadın sayısı 271’e ulaştı. 15 kadının ölümü ise “şüpheli ölüm” olarak kayıtlara geçti.

SON 15 YILDA 4 BİN 86 KADIN ÖLDÜRÜLDÜ

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu’nun (TKDF) verilerine göre, 2008-2022 yılları arasında 4 bin 86 kadın cinayeti işlendi. 2022 yılında kadın cinayeti sayısı 348’den 381’e çıktı.

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.