DOLAR
32,5569
EURO
35,0018
ALTIN
2.428,25
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Parçalı Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
Pazartesi Az Bulutlu
19°C

19 YILDIR KANSERLE SAVAŞIYOR!

19 YILDIR KANSERLE SAVAŞIYOR!
19.04.2022 15:47 | Son Güncellenme: 19.04.2022 16:50
560
A+
A-

Bingöl’ün Genç ilçesinde ikamet eden Hadi Eker, “2003 yılında yakalandığı Kolon Kanserine karşı dağdaki bitkilerle savaşıyor.

19 yıl önce Kolon Kanserine yakalanan Hadi Eker, 3 defa üst üste ameliyatlar geçirmiş, son olarak 2015 yılında girdiği 4’üncü ameliyatta kalın bağırsaklarının tamamı alınmış. 19 yıldır kanser hastalığıyla mücadele ettiğini belirten Eker, ilk yakalandığı zamanlarda doktorların 3-5 aylık ömrünün olduğunu söyledi. Umudunu yitirmeyen Eker, kanser hastalığı ile ilgili okuduğu kitaptan yola çıkarak Genç ilçesinde doğadan topladığı bitkilerle yaşama tutundu.

Kansere karşı bitkilerle Heluk (çiris), pune (yarpuz), Işkın, cehleren (kekik), gelzon, gorız, lerg, meljı, gerzonık, sirim, kenger, ominvaş ve meyrem gibi bitkileri toplayarak tüketen Eker, bu tarz bitkilerin kanser hastalığına çok iyi geldiğini söyledi.

binguven-bal2

Eker ; “2003 yılında hastaneye gittiğimde Kolon Kanseri olduğumu öğrendim. Yaşamı çok seviyordum, doktorlar 3-5 ay ömrümün olduğunu söylediler çok üzüldüm. Belirli aralıklarla çeşitli operasyonlar gördüm. Ankara ve Diyarbakır’da tedavilerim sürdü hastalığım nüksediyordu. Eski dönem ile şu andaki tıp arasında da çok fark vardı. Tıpta çok geliştik, bu hastalığı 2003 değil de şuanda geçirmiş olsaydım, belki de sonuçları bu kadar ağır olmazdı. Sonra bir kitap gördüm kanser hastalarına ne iyi gelir diye birçok bitki çeşidi vardı kitapta. Bende Genç ilçemizde yetişen bitkileri not almaya başladım ve toplamaya karar verdim. Topladığım bitkileri yemek dışında çerez niyetine de kullanıyordum. Çok faydalı geldiler. Çok ağır ağrılarım olmazsa ilaç kullanmıyorum. Elhamdülillah çok şükür şuan çok iyiyim.”

‘Bağışıklığımı Güçlü Tutuyorum’

Pandemi döneminde koronavirüsten korunmak için gündelik kullandığı karışımın faydalarını gördüğünü belirten Eker, “Pandemi dönemine psikolojik olarak kötü girmiştim. Hastalığım vardı ve uzmanlara göre risk grubundaydım. Sürekli olarak her akşam çeşitli bitki ürünlerinden hazırladığım bir karışımı hem kendim hem de çocuklarıma kullandırıyordum. Bağışıklığı güçlü olan insanlara virüsün fazla bir etkisi olmadığı söyleniliyordu. Hastaneye virüs şikâyetiyle gitmedim bağışıklığım çok güçlüydü. Pandeminin pik olduğu dönemlerde Kızım tek kaptı o da 2 günde toparladı.”

‘Bitki Örtümüze Zarar Veriyoruz’

İlk baharda doğanın canlandığını söyleyen Eker, vatandaşların bilinçsizce bitki örtüsüne zarar verdiğini söyledi. “ İlkbahar ile beraber doğa canlanıyor. Her taraf yeşil ve şifalı bitkilerin gün yüzüne çıktığı bir dönem, vatandaşlarımız toplamaya çıktığında kökünden kopardığı için birçok bitki familyasının yok olmasına sebep oluyor. Hâlbuki kökünden koparmasalar daha çok verim alacaklar. Birde toprak yakılmaları bitki örtüsüne zarar veriyor, dinimizce de uygun değildir. Vatandaşlarımız daha dikkatli daha hassas davranmalı” diyerek sözlerini tamamladı.

Haber Gencin Sesi gazetesi: Murat Gökçe

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.