Bingöl’e 130 kilometre mesafede bulunan Yedisu ilçesinde halk, yetersiz sağlık hizmetlerinden şikayetçi. En basit işlemler için çevre illere gittiklerini söyleyen halk, sorunlarına çözüm istiyor.
Yaklaşık 3 bin nüfusa sahip Yedisu ilçesinde sağlık hizmetleri, 30 personeli bulunan Aile Sağlığı Merkezi (ASM) ile sağlanıyor. 6 Şubat’ta yaşanan Maraş merkezli depremlere kadar üç doktorun görevli olduğu ASM’de, zorunlu olmamasına rağmen hastaların mağduriyet yaşamaması için mesai saatleri dışında da sağlık hizmeti sunuluyordu.
Ancak deprem sonrası bir doktorun başka bir ile görevlendirilmesiyle ASM, mesai saatleri dışında hizmet vermeme kararı aldı.
Yedisu halkı, acil durumlarda sağlık hizmeti alamadıklarını, pek çok kez birkaç saat uzaklıktaki hastanelere gitmek zorunda kaldıklarını söyledi.
‘ÜVEY EVLAT MUAMELESİ YAPILIYOR’
Dinarbey köyünden Daimi Bakar, konuyu defalarca yetkililere iletmelerine rağmen sorunlarının çözülmediğini belirtti. İlçede sadece iki pratisyen doktorun görev yaptığını söyleyen Bakar, “İkisi de aile hekimi olduğu için bir şey yapamıyorlar. Yedisu halkı sağlık hizmetleri konusunda ciddi bir mağduriyet yaşıyor. Bingöl’ün kırsal kesimlerine üvey evlat muamelesi yapılıyor. Doktorlarımız ilgileniyor yine de. Sorun buradaki doktorlardan kaynaklı değil ama onların da imkanları kısıtlı” dedi.
İlçede yaşanan sağlık sorunlarına değinen Bakar şöyle devam etti: “Kan tahlili gibi basit bir şey için bile hastalar, Karlıova’ya ya da Erzurum’a gidiyor. Kalp krizi geçiren hastalar oldu ancak hastaneye yetiştiremedik. Bir yakınımız, dört ay önce doktora yetişemediği için vefat etti. Yine bir köylü, gece kalp krizi geçirdi, yol olmadığı için ambulans gidemedi. Ben traktörle gidip ulaşana kadar hayatını kaybetmişti. Köy yolları ulaşıma elverişli değil. İlçemize en yakın hastane Karlıova’da” diye konuştu.
‘BİR İLAÇ YAZDIRMAK İÇİN BİN TL MASRAF YAPIYORUZ’
Elmalı köyünden Engin Adıbelli ise şunları söyledi: “Adeta ‘mesai saatleri dışında hasta olmayın’ demeye getiriyorlar. Röntgen cihazı var ama personel yok. Bina var ama iki tane pratisyen doktor görevlendirmişler, ihtiyaçlara cevap veremiyorlar. Bazen bir ilaç yazdırmak için bin TL masraf yapıp Erzurum’a gidiyoruz.”
Yedisu ilçesinin fay hattı üzerine kurulu olduğuna dikkat çeken Adıbelli, “Uzmanlar bu bölgede büyük bir deprem olabileceğini belirtiyor. Ama ilçemizde bir hastane yok, doktor yok, yol yok. Yarın öbür gün deprem olursa en yakın hastane iki saat mesafede. Üstüne üstlük deprem olduğunda mevcut yolların kullanılamayacağını da biliyoruz” dedi.
‘İLÇEMİZDE TEK BİR ECZANE YOK’
Kaynarpınar köyünde yaşayan Mustafa Kurban da ilçede sağlık hizmetinin yetersiz olması nedeniyle köyün göç verdiğine dikkat çekti: “Okul, hastane, yol olmadığı için Yedisu sürekli göç veriyor. Burada görevlendirilen hekimler de bir süre sonra başka illere tayin istiyor. Düşünün ilçemizde tek bir eczane bile yok. Bakanlık burada bir ecza deposu bulundurmak zorunda ama yok. İlçenin en temel sorunu ise ulaşım… Köy yolları da sıkıntılı.”
‘ANKARA’DAN HABER BEKLİYORUZ’
İl Sağlık Müdürlüğü yetkilileri, yaşanan sorunların farkında olduklarını ve çözüm arayışında olduklarını söyledi. İlçenin nüfusunun acil servis ünitesi kurmaya uygun olmadığını belirten yetkililer, mevzuat nedeniyle yaşanan engellerin aşılması için bakanlığa yazı yazıldığını ve Ankara’nın cevabının beklendiğini ifade etti.
Haber: Fırat Bulut