DOLAR
32,3867
EURO
35,0622
ALTIN
2.325,73
BIST
9.112,79
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

‘Kayısı Çekirdekli ve Kakaolu Krem Bal’

‘Kayısı Çekirdekli ve Kakaolu Krem Bal’
01.04.2023 00:06
215
A+
A-

Kalite ölçütlerini geliştirme alanında büyük mesafeler kaydeden Bingöl Üniversitesi, ‘Faydalı Model Belgesi’ verildi. Belge, Üniversite Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Bayram Yurt’un “Kayısı Çekirdekli ve Kakaolu Krem Bal” isimli istinaden Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından verildi.

“Krem balın dünyada kullanımı oldukça yaygın” Dr. Bayram Yurt, “Kayısı Çekirdeği ve Kakao Kaymak Balı” adlı çalışmasıyla ilgili olarak şunları söyledi: “Buluşla birlikte piyasada bulunmayan ve piyasada bulunmayan yeni bir ürün ortaya çıktı. Daha önce üretilen Kayısı Çekirdeği ve Kakao Krema Balı elde edilmiştir. Balın şeker içeriği yüksek olduğundan fazla tüketilemez ve gelişim indeksi düşük besinler arasında yer almaz. Aynı şekilde kayısı çekirdeği de içerdiği oran nedeniyle fazla tüketilemez. Ancak bunların belirli oranlarda bir araya gelmesiyle ortaya çıkan yeni ürün, kendine has tadı ve aroması, rengi ve gelişim indeks değeri düşürülerek tüketilebilen bir üründür.

Bu ürün sayesinde balın aşırı ısınması veya tekrar tekrar ısıtılması önlenerek şifa kaynağı olan balın zehir kaynağına dönüşmesi ve besin içeriğinin azalması engellenmiştir. Ayrıca kullanılan kayısı çekirdeğinin 150°C’de 10 dakika kavrularak antioksidan etkisi artırılmış, bu sayede nihai ürünün raf ömrü uzatılmıştır.

Krem balın kullanımı dünyada oldukça yaygındır. Kayısı Çekirdeği ve Kakao Krema Balı belirtilen buluşlara istinaden sanayide henüz üretilmemiş olsa da bu ürün hem iç hem de dış pazarda yoğun bir şekilde tüketilecektir. Gerekli ekipman ve düzenlemeler sağlanarak bu ürün sanayide seri olarak üretilebilir, bölgesel ve ulusal kalkınmaya katkı sağlanır.”

binguven-bal2
rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.