DOLAR
32,6014
EURO
34,8276
ALTIN
2.504,60
BIST
9.464,57
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
22°C

“YANLIŞ YAPTIK, İPTAL ETTİK”

“YANLIŞ YAPTIK, İPTAL ETTİK”
07.10.2022 23:15
292
A+
A-

Adaklı Belediye Başkanı Zeki Işık; “Doğru biz bir ihale yaptık. Gençlik Spor’dan bir para talep etmiştik, o talep ettiğimiz bütçe bize ayrılmıştı. Süreci sınırlıydı. Onun için o yola başvurduk. Bizde orada acele davrandık, yanlış yaptık açık söyleyeyim. Ben biraz şeffafım. Bu işlerde açık konuşurum.”

Bingöl’ün Adaklı ilçe belediyesi, Gençlik Merkezi ikmal yapım işi ihalesi yaptı. İhale ilanları ile ilgili bilgilerin yer aldığı Elektronik Kamu Alımları Platformu (EKAP) sonuç alınanda söz konusu ihalenin, 2 Milyon 510 bin 328’lik yaklaşık bedele 20 Eylül 2022 tarihine gerçekleştiği görülüyor.

İhalenin yapılış şekli ise pazarlık usulü, “21 B” maddesine göre gerçekleşti. “21 B” maddesi ile genellikle kayyım belediyeleri tarafından uygulanıyor. Belirli firmalar, iktidara yakın şirketler genellikle bu şekilde ihaleler alıyor. EKAP sonuç ilanında ihalenin 21 B’ye göre yapılma gerekçesi ise şöyle: “Doğal afetler, salgın hastalıklar, can ve mal kaybı tehlikesi, ani ve beklenmeyen can ve mal güvenliğinin sağlanması açısından ivedilikle yapılması gerekliliği idarece belirlenen hallerde veya idare tarafından önceden ön görülmeyen olayların ortaya çıkması üzerine ihalenin ivedi olarak yapılmasının zorunlu olması…”

binguven-bal2

İŞİ ALAN FİRMA AK PARTİ’Lİ MECLİS ÜYESİNİN KARDEŞİNE AİT

Sonuç ilanında ise, Ak Parti’li belediyenin bu şekilde yaptığı ihaleye iki teklifin verildiği, bu tekliflerden sadece birisinin geçerli olduğu bilgisi yer aldı. 2 milyon 510 bin 328 TL yaklaşık maliyetli olan ihale 2 milyon 338 bin 485 TL ile Ahmet Hakan T’ye ait firmaya verildiği görülüyor. Sadece bir teklifin geçerli olduğu ihaleyi alan firmanın sahibi Ahmet Hakan T. ise Bingöl Merkez Belediyesi AK Parti Meclis Üyesi Bahar T’nin kardeşi.

ŞİRKET, İHALE TARİHİNDEN BİR HAFTA ÖNCE KURULMUŞ

Kamu İhale Kanununa göre kamu ihalelerinin yapı işlerine girecek firmalardan genellikle iş bitirme belgeleri isteniyor. Adaklı Gençlik Merkezi inşaat işi olan bu ihalede ise bu şart aranmamış. İşi, Bingöl Ticaret Sicili Müdürlüğü kayıtlarına göre Ahmet Hakan T adına kayıtlı inşaat firması almış. Şirketin ticaret tescil tarihi 12 Eylül 2022. Söz konusu ihalenin gerçekleşme tarihi ise 19 Eylül 2022. Yani şirket, kurulduktan yaklaşık bir hafta sonra inşaat işini almış.

BELEDİYE BAŞKANI: “YANLIŞ YAPTIK”

Artı Gerçek’in ulaştığı Adaklı Belediye Başkanı Zeki Işık, ihaleyi doğruladı. İhaleyi o şekilde yapmasının nedenini Gençlik Spor Müdürlüğü’nden belediyeye ayrılan bütçenin sınırlı zamanı olmasına bağlayan Işık, “Doğru biz bir ihale yaptık. Gençlik Spor’dan bir para talep etmiştik, o talep ettiğimiz bütçe bize ayrılmıştı. Süreci sınırlıydı. Onun için o yola başvurduk” dedi.

‘BEN BİRAZ ŞEFFAFIM’

İhale kanununa göre yapı işi ihalesine giren firmalardan iş bitirme belgesi isteniyor. Belediye Başkanı Işık, yeni kurulan şirkete nasıl ihale verildi sorusuna ise şöyle yanıt veriyor:

“Aynen orada bir sıkıntı oluştu. Bizde direk ihaleyi iptal ettik. Yoksa farklı, illegal bir şey yok. Dediğim gibi, bu paranın süresi çok kısıtlıydı. Bizde orada acele davrandık, yanlış yaptık açık söyleyeyim. Ben biraz şeffafım. Bu işlerde açık konuşurum. O para gitmesin diye o yola başvurduk. Bizde onun için o ihaleyi iptal ettik, yarından itibaren açık ihale süreci başlayacak.”

‘BU DEFA AÇIK İHALE OLACAK’

Söz konusu ihale “21 B” maddesine göre gerçekleşmişti. 21 B maddesine göre ihale yapılması afet, doğal afet, risk durumuna dayandırılıyor.

“Herhangi bir risk durumu mu vardı? Söz konusu ihaleyi neden o şekilde yaptınız” sorusuna Işık, “Biz niye o yola başvurduk? Dediğim gibi bu paranın süresi çok kısıtlıydı. Bizde orada acele davrandık. Biliyorsunuz bizim ilçeler mahrumiyet bölgesi olan yerler. Kapı kapı dolaşıp dileniyoruz neredeyse. Bakanlıklarda, belediyelerde… Çok mahrum kalmışız. Biz de o yola başvurduk. Baktık sıkıntı çıkıyor, bizde ihaleyi iptal ettik. Başka bir illegal bir durum yok. Zaten biz canımızı ortaya koymuşuz kendi ilçemize hizmet götürmek için. O doğrultuda mücadele ediyoruz. Orada bir haftalık olay biraz sıkıntılı, onu da iptal ettik. Yarından itibaren süreci başlatıyoruz. Bu defa öyle yapmayacağız. Bu defa açık ihale usulü olacak. Herkes katılabilecek.”

İHALE İPTAL EDİLDİ

Işık ayrıca 20 Eylül 2022 tarihine gerçekleşen ihalenin iptal edildiğine ilişkin tutanağı da paylaştı. İhalenin iptaline ilişkin tutunmakta yer alan ifadeler şunlar: “Belediyemiz tarafından 4734 sayılı ihale kanunun 21/b maddesine göre 20 Eylül 2022 tarihinde ihalesi yapılan Adaklı Belediyesi Gençlik Merkezi İkmal Yapım İşi 4735 sayılı kamu ihale Sözleşme kanununa göre Belediyemiz tarafından tek taraflı olarak feshedilmiş ve yüklenici firmanın kesin teminatı belediyemize irat olarak kaydedilmiştir.”

Artı Gerçek

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.