DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Az Bulutlu
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Az Bulutlu
11°C
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
13°C

Sancak’ın Bitki potansiyeli araştırıldı

Sancak’ın Bitki potansiyeli araştırıldı

Sancak’ın Bitki potansiyeli araştırıldı
20.03.2021 23:40
529
A+
A-

Sancak’ın Bitki Potansiyeli Araştırıldı

Bingöl Üniversitesi’nin Pilot Üniversite seçilmesi, Bingöl için kırsal kalkınmaya dönüşmeye devam ediyor. Pilot Üniversite kapsamında kabul edilen  “Sancak Bucağı ve Çevresinin Florası ile Bu Alanda Arıcılık Potansiyeli Olan Bitkilerin Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi” projesi ile bölgenin ekonomik potansiyeli olan bitkileri belirlenecek.

Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programı “Tarım ve Havza Bazlı Kalkınma” alanında pilot üniversite seçilen Bingöl Üniversitesi’nde yürütücülüğünü Doç. Dr. Ömer Kılıç’ın yaptığı “Sancak Bucağı (Bingöl-Merkez) ve Çevresinin Florası ile Bu Alanda Arıcılık Potansiyeli Olan Bitkilerin Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi” adlı proje de hayata geçirildi.

Proje hakkında değerlendirmelerde bulunan Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Ömer Kılıç, bu proje ile Bingöl il merkezi sınırları içerisinde yer alan Sancak Beldesi ve çevresinin florası ile alanda arıcılık, etnobotanik ve ekonomik potansiyeli olan bitkilerin belirleneceğini açıkladı. Aynı zamanda bu ürünlerin kimyasal özelliklerinin de belirleneceğini ifade eden Doç. Dr. Kılıç, “ Alan ve çevresinde yapılacak olan floristik çalışmamız, alanın florasını, yeni bitki türü ile kayıtlarının ortaya çıkmasını ve bitkilerin yayılışları ile ilgili yeni veriler elde edilmesine olanak sağlayacak. Ayrıca, çalışma ile arıcılık, tarım, etnobotanik, endemik, ekonomik değeri olan bitkiler belirlenecek. Bunların kimyasal özellikleri ile ekonomik anlamda diğer özellikleri tespit edilecek. Alanda arıların en çok ziyaret ettiği bitkiler ortaya çıkarılacak. Çalışma kapsamında belirlenecek ekonomik değeri ve özellikle de arıcılık konusunda özellikli bitkiler üniversitemizin kalkınma odaklı diğer projelerinde ve birimimizin bitki ile ilgili bölümlerinde de kullanılabilecek. Bunun yanında arıcılık, etnobotanik, endemik ve tıbbi aromatik açıdan önemli bitkiler tespit edilip uçucu yağ ve diğer kimyasal özelliklerinin belirlenmesiyle de bitki kimyası, drog üretimi, bitkisel üretim bağlamında önemli veriler elde edilecektir. Böylece il florasına üniversitemizin bu konudaki ihtisaslaşması ile bölgenin kalkınmasına bitkisel anlamda katkılarda bulunulacak ve bol miktarda bitkisel materyal elde edilecektir” şeklinde konuştu.

binguven-bal2
rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.