Sancak’ın Bitki potansiyeli araştırıldı
Sancak’ın Bitki Potansiyeli Araştırıldı
Bingöl Üniversitesi’nin Pilot Üniversite seçilmesi, Bingöl için kırsal kalkınmaya dönüşmeye devam ediyor. Pilot Üniversite kapsamında kabul edilen “Sancak Bucağı ve Çevresinin Florası ile Bu Alanda Arıcılık Potansiyeli Olan Bitkilerin Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi” projesi ile bölgenin ekonomik potansiyeli olan bitkileri belirlenecek.
Üniversitelerin Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programı “Tarım ve Havza Bazlı Kalkınma” alanında pilot üniversite seçilen Bingöl Üniversitesi’nde yürütücülüğünü Doç. Dr. Ömer Kılıç’ın yaptığı “Sancak Bucağı (Bingöl-Merkez) ve Çevresinin Florası ile Bu Alanda Arıcılık Potansiyeli Olan Bitkilerin Kimyasal Özelliklerinin Belirlenmesi” adlı proje de hayata geçirildi.
Proje hakkında değerlendirmelerde bulunan Proje Yürütücüsü Doç. Dr. Ömer Kılıç, bu proje ile Bingöl il merkezi sınırları içerisinde yer alan Sancak Beldesi ve çevresinin florası ile alanda arıcılık, etnobotanik ve ekonomik potansiyeli olan bitkilerin belirleneceğini açıkladı. Aynı zamanda bu ürünlerin kimyasal özelliklerinin de belirleneceğini ifade eden Doç. Dr. Kılıç, “ Alan ve çevresinde yapılacak olan floristik çalışmamız, alanın florasını, yeni bitki türü ile kayıtlarının ortaya çıkmasını ve bitkilerin yayılışları ile ilgili yeni veriler elde edilmesine olanak sağlayacak. Ayrıca, çalışma ile arıcılık, tarım, etnobotanik, endemik, ekonomik değeri olan bitkiler belirlenecek. Bunların kimyasal özellikleri ile ekonomik anlamda diğer özellikleri tespit edilecek. Alanda arıların en çok ziyaret ettiği bitkiler ortaya çıkarılacak. Çalışma kapsamında belirlenecek ekonomik değeri ve özellikle de arıcılık konusunda özellikli bitkiler üniversitemizin kalkınma odaklı diğer projelerinde ve birimimizin bitki ile ilgili bölümlerinde de kullanılabilecek. Bunun yanında arıcılık, etnobotanik, endemik ve tıbbi aromatik açıdan önemli bitkiler tespit edilip uçucu yağ ve diğer kimyasal özelliklerinin belirlenmesiyle de bitki kimyası, drog üretimi, bitkisel üretim bağlamında önemli veriler elde edilecektir. Böylece il florasına üniversitemizin bu konudaki ihtisaslaşması ile bölgenin kalkınmasına bitkisel anlamda katkılarda bulunulacak ve bol miktarda bitkisel materyal elde edilecektir” şeklinde konuştu.