DOLAR
33,9628
EURO
37,6673
ALTIN
2.798,32
BIST
9.521,04
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
29°C
İstanbul
29°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
26°C
Pazar Parçalı Bulutlu
25°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
25°C
Salı Hafif Yağmurlu
26°C

Beritan Güneş’ten Yılmaz ve 17 Bakan’a tek soru: Kürtçe için çalışmanız var mı?

Beritan Güneş’ten Yılmaz ve 17 Bakan’a tek soru: Kürtçe için çalışmanız var mı?
14.05.2024 21:47 | Son Güncellenme: 18.05.2024 18:01
74
A+
A-

DEM Parti Mardin Milletvekili Beritan Güneş, Cumhurbaşkanı yardımcısı Cevdet Yılmaz ve 17 bakana “Kürtçe için bir çalışmanız var mı?” diye sordu.

Hakların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Mardin Milletvekili Beritan Güneş, Kürtçe’nin kamusal alanda eşit ve özgürce kullanılamamasını Meclis’e taşıdı.

Güneş, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ve 17 bakana Kürtçe’ye dair tek bir soru yöneltti: Bakanlığınızın yetki alanındaki tüm hizmetlerde ve çalışmalarda Kürtçe’nin kamusal alanda eşit ve özgür kullanımını esas alan herhangi bir çalışmanız var mıdır?

Güneş, soru önergerlerini 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı öncesi ilgili bakanlıklara sundu.

Kürt Dil Bayramı

Kürt yazar ve dilbilimci Celadet Elî Bedirxan ile bir grup Kürt aydını, 15 Mayıs 1932 tarihinde Kürt dili için “Milat” olarak kabul edilen Hawar Dergisi’ni çıkardı.

binguven-bal2

Latin harflerin kullanıldığı ilk dergi olan Hawar’da, Kürtçenin Kurmancî lehçesinin yanı sıra Soranî ve az sayıda Kirmançkî lehçelerinde de yazılara yer verildi. Derginin yayın hayatı, baskılar ve imkansızlıklar nedeniyle 1943’te son buldu. Ancak geleneği sonraki yıllarda devam ettirildi ve daha da büyüdü.

Kürt Ulusal Kongresi, 2006 yılında derginin ilk sayısının çıktığı 15 Mayıs’ı “Kürt Dil Bayramı” olarak ilan etti. Söz konusu yıldan bu yana 15 Mayıs’ta çeşitli eylem ve etkinliklerle Kürt Dil Bayramı kutlanıyor.

binguven-bal2
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.