DOLAR
32,5217
EURO
34,8551
ALTIN
2.428,58
BIST
9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çarşamba Az Bulutlu
22°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
17°C

Bilirkişiler: Kadastro çalışması arazi üzerinden yapılmadı

Bilirkişiler: Kadastro çalışması arazi üzerinden yapılmadı
09.01.2022 22:42 | Son Güncellenme: 10.01.2022 01:06
512
A+
A-

Bingöl merkeze bağlı Çobantaşı köyündeki kadastro düzeltme çalışmaların arazi üzerinde yapılmadığı belirten köyün dört bilirkişi, ortak bir dilekçe yazarak “Sahada hiçbir çalışma yapılmadığını ve uydu üzerinde hiçbir çalışmaya katılmadan imzalarımız atılmak istendi, bizde kötü bir niyet olmadığını düşünerek imzaladık. İşin sonunda baktık ki, “Muhtar, kendine muhalif olanların haklarını kendi ve yandaşlarına yazdırmış, durumu Kadastro müdürüne aktardık, “itiraz dilekçesi verin dedi” ama dilekçelerimiz ret edildi, bu işin içinde kötü kokular geliyor” diye konuştular.

Muhtar Korkmaz ise, “Bu iddiaların tamamı yalandır, Hazine olan ve dere yatağı olan yerler geçmişte ne yazıldıysa yine aynı şekilde yazılmıştır, köyümde ufak bir hata olması halinde istifa edeceğini söyledi.

BİLİRKİŞİ KAÇAR: “BENDE MAĞDURUM”

binguven-bal2

Geçen hafta Çobantaşı köyünden Doğan Koç’un basına verdiği açıklama ile öne çıkan haberin devamında gazetemizi köye davet eden bilirkişi ve mağdur olduğunu dile getiren heyet, “Sesini çıkarmayanların durumdan habersiz olduklarını, olup biten sorunun muhatabının muhtar ve Kadastro müdürüdür” iddiasında bulundular.

Köyün bilirkişilerinden Nusrettin Kaçar, “Ben bir bilirkişi olarak mağdurum” dedi.

Kaçar, “Benim tarlamın yarısı dere olmuş durumda, çünkü kadastro çalışması için köye gelen olmadı, önce uydu üzerinden yapılacak ardından arazi üzerinden çalışma tamamlanacak dendi bize, bizde bekledik ama işi bitirmişler bizden imza atmamız istendi. Biz işin içinde kötü bir niyet düşünmedik, sonra ortaya çıkanlara baktık ki, muhtar 5700 dönümlük yerini 13 dönüme çıkarmış, muhtarlık seçiminde kendine rakip olanların arazisini kimine hazine, kimine mera yada başkasına katmış, iddiasında bulundu.

Kaçar; Bunun üzerine muhataplarla konuştuk, şantiyeye gittik, hata yaptık, düzeltiriz dediler, değişen olmayınca, kadastro müdürüne gittik, “Dilekçelerinizi verin, askı sürecinden sonra yerinde bakarız” dedi, ama gelmedi ve dilekçelerimizi ret etti, askıda gördük ki mevcut tapulu olan arazim şu anda dere olarak görünüyor, diye konuştu.

Mehmet Emin Yıldız da hepimiz mağduruz, bizim olan yer, yan komşuya kaymış, başkasına ait olan arazi, bize kaymış. Bu çalışma olmadan bir sorunumuz yoktu, sözde bunlar gelip düzelteceklerdi, tam tersine yanlış yaparak köylüyü zor durumda bıraktılar.

“KADASTRO ÇALIŞMASI ARAZİ ÜZERİNDE YAPILSAYDI, BU SIKINTI OLMAZDI”

Mağdur olan kişilerden Edip Çiftçi, muhtar ile komşu olduklarını, hali hazırda etrafı taş duvarla çevrili olan evimin içinde yer aldığı arsamın içinde kullandığım odunluğun bir bölümü muhtarın kardeşi üzerine kayıt edilmiş.

İtiraz dilekçesi verdim, metrekare olarak düzeltildi ama parselin içinde yer değişikliği yapılmadı. Burada, devletin görevlendirdiği kurum yöneticisi, hakkı teslim etmekle yükümlüdür. Muhtar yada birileri kendine menfaat düşünmesine fırsat vermemelidir. Eğer kadastro çalışması arazi üzerinde yapılsaydı, hak sahipleri, bilirkişilerle beraber evinin ve arazisinin başında olurdu ve bu sorun olmazdı. Bu yetkililer, neden bu işi bu duruma müsaade ettiler, anlayamıyorum ve hakkımızı adliye koridorlarında aramamıza gerek kalmazdı.

Abdurrahim Savcı, “Bize dedelerimizden bugüne süregelen arazilerimiz var. İşimiz Tarım ve hayvancılıktır. Geçmişte bazı araziler vergi vermeyelim diye üzerimize tapu etmemiştik. Bu tüm bölgede mevcuttur. Tapulu yerlerimiz de iptal edilmiş. Bir kısmı hazineye çevrilmiş. Eski tapumuz olmasına rağmen üzerimize yapılmayan araziler, kayıt edilmedi.

Müracaat ettiğimizde, “Bilirkişi ve muhtarın onayı ile karar verdik” diyerek ret ediyorlar. Halbuki, bilirkişilere soran olmamış. İşte bilirkişi yanımızda”.

“BİLİRKİŞİLERİN OKUMA YAZMASI YOK”

Arafat Çifti, “Biz muhtara oy vermediğimiz ve konuşmadığımız için bilerek yerlerimizi yok saymış.

Bilirkişilerden okuma yazması olan yok. Arazi üzerinden bu çalışma olsaydı, bu durum olmazdı. Bunun başlıca sebebi, Kadastro müdürüdür” diye konuştu.

MUHTAR KORKMAZ: “BİR KÜÇÜK BİR HATA OLURSA; İSTİFA EDERİM”

Hiçbir yerde sorun yok diye Köyün Muhtarı Ahmet Korkmaz, “Çobantaşı köyünde küçük bir sorun olursa, ben muhtarlıktan istifa edeceğim, aynı şekilde bu iddiayı ortaya atan Doğan Koç, da istifa etmelidir.

Köyümüzde 1986 yılında kadastro girdi, şimdi ki kadastro düzeltmesidir. Bu köyde iki dönemdir muhtarlık yapmaktayım. Bunu birileri kendi çıkarları için ortalığı karıştırıyor. Bu kadastro güncellemesi 2019 yılından beri devam ediyor. İki yıldır köyde çalışma var, Dron uçuruldu. Bu çalışma bir anda yapılmadı. Bir problem yok.

Şahsıma ait olan arazimin dışında kalan hazine arazisini benim de herkes gibi milli emlak tarafından satın alacağım. Şahsıma ait ne varsa odur. Delilleri de ortadadır. Konuşan kişilerin dere yatağından eski paftaya göre yine dere yatağı olarak kaydedilmiştir” dedi.

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.