DOLAR
32,3942
EURO
35,0195
ALTIN
2.325,52
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Parçalı Bulutlu
22°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Parçalı Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

KİĞILI BANKA KURUYOR

KİĞILI BANKA KURUYOR
25.04.2022 02:07
494
A+
A-

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) hazır giyim sektörünün duayen ismi Abdullah Kiğılı’nın amcaoğlu Ahmet Yahya Kiğılı’ya bankacılık lisansı verdi.

Tekstil, temizlik malzemeleri ve orman ürünleri sektörlerinde faaliyet gösteren Kiğılı ailesi “faizsiz/İslâmî bankacılık” diye bilinen katılım bankacılığına adım attı.

22 Nisan 2022 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan karara göre, Hayat Katılım Bankası AŞ” ticari unvanı ile yeni bir dijital banka kurulmasına izin verildi. Bankanın sermayesi 1,5 milyar TL olacak.

binguven-bal2

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) kararına göre; Hayat Katılım AŞ’nin kurucu ortakları Hayat Holding A.Ş., Hayat Kimya Sanayi A.Ş., AS Tüketim Malları Ticaret A.Ş., Kastamonu Entegre Ağaç Sanayi ve Tic. A.Ş. ve Limaş Uman İşletmeciliği A.Ş. teşekkül etti.

ANA ORTAKLAR HAYAT KİMYA VE KASTAMONU ENTEGRE

Söz konusu kararla BDDK 26 yıl sonra ilk defa yerli ve özel sermayeli bir teşebbüse halktan fon toplamaya yetkili bir katılım bankası kurma izni vermiş oldu.

Dijital platformlarda faaliyet gösterecek ve 1,5 milyar TL ödenmiş sermayeyle kurulması planlanan Hayat Katılım Bankası A.Ş’nin ana ortakları ise, Hayat Kimya San. A.Ş. ve Kastamonu Entegre Ağaç Sanayi A.Ş.

HAYAT HOLDİNG 17 BİNDEN FAZLA KİŞİYİ İSTİHDAM EDİYOR

Temelleri 1937 yılında atılan Hayat Holding, hızlı tüketim ürünlerinde Hayat Kimya; ağaç bazlı panelde Kastamonu Entegre; liman işletmeciliğinde ise Limaş başta olmak üzere farklı sektörlerde faaliyet gösteren 41 şirketi ve 17 binden fazla kişiyi istihdam ediyor.

Holding çatısı altında 12 ülkedeki 36 üretim tesisinde ileri teknolojilerle üretilen 49 markayı dünya çapında milyonlarca tüketiciye ulaştırıyor.

TEMİZLİK ÜRÜNLERİNDE HAYAT KİMYA MARKASI

Hızlı tüketim ürünleri sektöründe faaliyet gösteren Hayat Kimya, 1987 yılında kuruldu. 8 ülkede 21 üretim tesisinde 9 bin kişiyi istihdam eden şirket, 2021 verilerine göre “Türkiye’nin En Büyük İhracatçıları” sıralamasında 48’inci, “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” sıralamasında ise 39’uncu.

Hayat Kimya, dünyanın 5’inci büyük markalı bebek bezi, Ortadoğu, Doğu Avrupa ve Afrika’nın ise en büyük temizlik kâğıtları imalatçısı.

KASTAMONU ENTEGRE, 500 BÜYÜK LİSTESİNDE 44’ÜNCÜ SIRADA 

Hayat Holding’in sanayileşme hamlesindeki ilk yatırımı olan Kastamonu Entegre, 1969 yılına kuruldu. Ürünleriyle Türkiye’de lider Avrupa’da 4’üncü, dünyada ise 6’ncı sırada yer alıyor.

Orman ürünleri sektöründe faaliyet gösteren şirket, yaklaşık 6 bin çalışanı ve 100’den fazla ülkeye yaptığı ihracatla sektör birincisi. “Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu” sıralamasında ise, 44’üncü sırada yer alıyor.

Hayat Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yahya Kiğılı

AHMET YAHYA KİĞILI KİMDİR?

İstanbul Alman Lisesi’ndeki eğitiminin ardından Sultanhamam’da tekstil üzerine kurulmuş olan Fahri ve Avni Kiğılı Kollektif Şirketi’nin yönetimini üstlenerek 1961’de iş hayatına atıldı.

Tekstil sektöründe faaliyetlerine devam ederken, 1969 yılında Kastamonu Entegre Ağaç Sanayi ve Ticaret A.Ş.’yi kurarak farklı bir sektöre giriş yaptı.

Ahmet Yahya Kiğılı’nın üretim ve ihracat odaklı yönetim anlayışı; beş ülkede 13 fabrikada üretim ve 77 ülkeye ihracat yapan Kastamonu Entegre Ağaç Sanayi ve Ticaret A.Ş.’yi ağaç bazlı panel sektörünün öncüleri arasına taşıdı.

1987 yılında Hayat Kimya Sanayi A.Ş. ile hızlı tüketim ürünleri sektörüne adım attı. Ev ve kişisel bakım alanında yatırımlarını hızlandıran Ahmet Yahya Kiğılı, 2006 yılında ise temizlik kâğıdı üretimini gerçekleştirdi.

Hâlihazırda Hayat Holding’in Yönetim Kurulu Başkanlığı görevini ifa ediyor.

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.