DOLAR
32,9356
EURO
35,8090
ALTIN
2.525,12
BIST
10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
28°C
İstanbul
28°C
Az Bulutlu
Cumartesi Açık
32°C
Pazar Açık
32°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Az Bulutlu
29°C

KAYYUM ATAMASINA TEPKİLER

KAYYUM ATAMASINA TEPKİLER
04.06.2024 01:41
18
A+
A-

Hakkari Belediyesi’ne kayyum atanmasına ilişkin siyasi partilerden, sivil toplum örgütlerinden, barolardan, yazar ve halktan çığ gibi tepkiler yağdı.

CHP Genel Başkanı Özgür, Sosyal medya hesabında açıklama yaptı.

Özel: Hakkari Belediyesi’ne sabah saatlerinde bir operasyon yapılarak, Belediye Başkanının gözaltına alınmasını ve 10 yıl önce başlamış ve halen süren bir davası gerekçe gösterilerek kayyım atanmış olmasını reddediyoruz. Yaşananlar, henüz 2 ay önce tecelli etmiş Hakkari halkının iradesini yok saymaktır.

Kayyım görevlendirmesi geri çekilmelidir. Demokrasinin ve halk iradesinin yanında, kayyım anlayışının karşısındayız!

binguven-bal2

Mustafa Yeneroğlu

Sayın Cumhurbaşkanı daha dün “Türkiye’yi darbe Anayasa’sı ayıbından hep beraber kurtaralım.” diyordu, bugün ise Hakkarili vatandaşlarımızın iradesine darbe yaptırdı. Hakkarililer daha iki ay önce tıpkı diğer illerdeki vatandaşlarımız gibi sandığa giderek belediye başkanlarını seçtiler. Ama ne yazık ki iktidar onların iradesini yok sayarak #Hakkari belediyesine kayyum atadı. Gerekçe olarak 10 yıl önce (!) başlatılan ve 10 yıldır sonuçsuz devam ettirilen bir dava öne sürüldü ve belediye başkanı gözaltına alındı. İçişleri Bakanlığı, aldığı kararın Anayasa’nın 127. maddesi ile Belediye Kanunu’ndaki yetkilerine dayandığını ifade etse de bu yetkilerin Anayasa‘ya aykırı olduğu ve demokratik bir bakış açısıyla uygulanmadığı açıktır!

Özgür Demirtaş

Şu Yazdıklarımda En Ufak bir HATA var ise lütfen beni Uyarın: Ben Kayyum Atanmasını Doğru Bulmuyorum. Kayyum Atanmasını (her nereye ve her kime olursa olsun) Milli İradeye aykırı buluyorum. Bu konudaki NET görüşlerim şu şekilde. En Ufak bir Mantık Hatam var ise lütfen beni uyarın: 1) Bir insan ister Terör ister başka bir neden ile suçlu ise derhal cezasını çekmelidir. 2) Bir insan Terör örgütleri ile ilişkili ise asla seçimlerde aday olmamalıdır. 3) Terör örgütleri ile ilişkili olduğu bilindiği halde bir kişi seçimlerde aday yapılıyorsa, o kişiyi aday yapan Hükümetin bu işten bir çıkarı vardır. 4) Bir kişi Terör örgütleri ile Alakalı ise Aday olamamalıdır. Aday olmuşsa Terör örgütleri ile alakalısı var denilememelidir. Bunun tek istisnası Hükümetin istihbarat ZAAFI olmasıdır, ya da kasıttır. 5) Bir Belediye başkanı diyelim ki (çok güçlü olduğu söylenen (!) istihbarattan geçerek) aday oldu ve seçildi sonradan terör ile ilişkisi çıktı. Bu durumda her suçlu gibi görevden el çektirilir. 6) Görevden el çektirilen Başkan yerine Kayyum ATANMAZ. Bu Milli İradeye aykırıdır. Meclis Yeni Başkan Seçer. Milli İstihbarat inanılmaz bir şekilde yeni seçilen başkana da yanlışlıkla TEMİZ kağıdı vermişse !!, o da görevden alınır, Meclis yeni Başkan Seçer. 7) Kayyum Atamak seçimleri hiçe saymak olacaktır. Demokrasiye darbedir.

Demokrasiye darbe ise dönüp dolaşıp benim uzmanlık alanım olan EKONOMİYE darbe vurmaktadır.

Lütfen Yapmayalım Derim.


Sezgin Tanrıkulu

KAYYUM UYGULAMASI, HALK İRADESİNİN GASPIDIR, HALKIN İRADESİNE KARŞK DARBE GİRİŞİMİDİR

Hakkari Belediyesine bugün kayyum atandı. Bu yöntem 2016’dan beri denenen ve sonuç alınamayan bir uygulamadır. Adalet ve Kalkınma Partisi, sonuç alamadığı, hukuka aykırı, demokrasiye aykırı bu uygulamayı maalesef devam ettiriyor. Kayyum uygulamasına dair yasa teklifi parlamentoya geldiği andan itibaren karşı çıktık. Seçimlerden henüz 2 ay geçti, yargı süreci devam eden, hakkında mahkumiyet kararı olmayan bir belediye başkanı görevden alınamaz; alınırsa da yerine vali kayyum olarak atanamaz. Mahkumiyet kararı kesinleşirse yapılacak işlem bellidir; Belediye Meclisinde seçim yapılır ve yeni Belediye Başkanı seçilir. Bu yöntem dışındaki tüm işlemler hukuka aykırıdır, demokratik bütün kurallara aykırıdır ve halkın iradesine karşı bir darbe girişimidir. Biz dayanışmaya ve bu uygulamaya karşı çıkmaya devam edeceğiz. Adalet ve Kalkınma Partisine bir kez daha sesleniyoruz; bu uygulamaya son verin, yeni kayyum atama uygulamalarına girişmeyin.

KAYYUMA KARŞI TÜM KENTLERDE KESİNTİSİZ EYLEM KARARI

Hakkari’de yarın kayyım kitlesel olarak protesto edilecek. Ayrıca DEM Parti’nin örgütlü olduğu tüm kentlerde çeşitli eylem ve etkinlikler yapılacak.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) yönetimindeki Hakkari Belediyesi’ne kayyım atanmasına karşı bütün kentlerde kesintisiz bir eylem süreci başlıyor. Hakkari başta olmak üzere DEM Parti’nin örgütlü olduğu kentlerde, kayyım kararı iptal edilene kadar eylemlerin süreceği öğrenildi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanları Tülay Hatimoğulları ve Tuncer Bakırhan, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Çiğdem Kılıçgün Uçar ve Keskin Bayındır, Emek ve Özgür İttifakı bileşenleri, CHP heyeti ve çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi açıklamaya katılacak.

Açıklama yarın saat 13.00’da belediye binası önünde yapılacak. Bugün mahallelerde çalışma yürüten partililer, halkı açıklamaya davet etti.

Çevre il ve ilçelerden sivil toplum örgütleri ve demokratik kitle örgütleri de kentteki yürüyüşe katılacak. Yürüyüş sonrası belediye önünde açıklama yapılarak, sonrasında halk buluşmaları ve nöbet eylemi başlatılacak.

Ayrıca diğer kentlerde de DEM Parti ve diğer örgütlerin ortaklaşacağı eylem ve etkinlik planlaması çıkarılacak. Kayyım kararı iptal edilene kadar yürüyüş, açıklama ve halk buluşmaları organize edilecek.

Türkiye kentlerinde de tüm demokratik kesimlerin katılımıyla benzer bir planlama çıkarılacak. Hukukçular, sendikalar, sivil toplum örgütleri, yazarlar, sanatçılar ve aktivistler de bu sürece dahil edilecek

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.