İstanbul’da dernek faaliyetlerini sürdüren Kiğı-Karakoçan-Adaklı-Yayladere-Yedisu İlçeleri Sosyal Yardımlaşma, Kalkındırma ve Kültür Derneği’nin (KAYY-DER) tarafından, Çekmeköy Taşdelen Mesire Alanı’nda düzenlediği 5. Kürt Böreği Festivali coşkulu geçti.
FESTİVALDE YAKLAŞIK 200 TEPSİ KÜRT BÖREĞİ İKRAM EDİLDİ
Yazarlar, müzisyenler ve tiyatro grubunun katıldığı festivalde halaylar çekiliyor, tiyatro oyunları sergilendi, halayalar coşkuya dönüştü.
KÜLTÜRÜMÜZÜ KORUMAYA ÇALIŞIYORUZ
KAYY-DER Eş Genel Başkanı Ahmet Tüzün, “Kürt böreği üzerindeki asimilasyonu kırmak için 7 yıl önce ilk Kürt Böreği Festivalini düzenledik. Festivalin hiçbir ticari amacı yoktur. Tamamen Kürt kültürünü canlı tutmak ve gelecek nesillere aktarmak için düzenlenen bir etkinliktir. Değerlerimize sahip çıkmak için ve değerlerimizin unutulmaması için bu festivali düzenliyoruz” dedi.
KÜRT BÖREĞİ 1880’DEN BERİ VAR
Tüzün, Kürt böreğinin ortaya çıkış hikayesiyle ilgili şunları anlattı:
“Kürt böreği Bingöl Kiğılı Rengo Mehmet, 1880’de İstanbul’a gelerek bunu düşünüp önce iş arkadaşlarına sonra beğenen esnaflara dağıttımıyla yaygınlaştığını ve ilgi çektiğini görür ve bunun üzerine dükkanlar açar. Kiğı’nın köylerinden gençleri çağırır o gençler de mesleği öğrenir. Rengo Mehmet’in emeğiyle Kürt böreği günümüze kadar gelmiştir. Şu anda İstanbul’un farklı bölgelerinde bu işi yapan 4 bine yakın Kürt esnaf var ve biz bu etkinliği Kürt esnafların da desteğiyle gerçekleştiriyoruz. 200 tepsi Kürt böreğini çay ile ikram ederek insanlara dağıtıyoruz.
1980 darbesinden sonra Kürt kelimesinin yasaklanmasıyla insanlar ‘Küt böreği’ demeye başladı. Kürtlerin ‘dağ Türkü’ ya da karda yürürken ses çıkardıkları için ‘kart kurt’ olduğunu iddia eden zihniyet, Kürt böreği de kesilirken ‘küt küt’ ses çıkıyor diye ‘küt’ demeye başladılar. İsmi aslında Kürt böreğidir. Kürt Böreği yapıldıktan sonra bunu yapan Kürtler olduğu için, ‘Nerden aldın?’ ‘Kürt’ten aldım’ ‘Kimin böreği?’ ‘Kürt’ün böreği’ anlamında Kürt böreği olarak kalmıştır. Bunu hakaretamiz kelimelerle kullananlar da var. ‘Hamal böreği’ diyen var. Ama bu bizim ve biz buna sahip çıkıyoruz.”
Pandemiden dolayı festivale iki yıl ara verdiklerini belirten Tüzün, bu festivalin önümüzdeki yıllarda da devam edeceğini söyledi.