DOLAR
34,8732
EURO
36,7531
ALTIN
3.048,19
BIST
10.058,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
10°C
İstanbul
10°C
Az Bulutlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
9°C
Cuma Parçalı Bulutlu
10°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
11°C
Pazar Hafif Yağmurlu
8°C

Zeki Işık’ın Arıca’da yapı ‘plansızlığı’ devlete tosladı

Zeki Işık’ın Arıca’da yapı ‘plansızlığı’ devlete tosladı

Zeki Işık’ın Arıca’da yapı ‘plansızlığı’ devlete tosladı
21.03.2021 17:08
651
A+
A-

Zeki Işık’ın Arıca’da yapı ‘plansızlığı’ devlete tosladı

1970’li yıllarda Adaklı ilçesine bağlı Arıca (Qelalyan) Köyünde kaya düşmesinden dolayı iki köylünün vefat etmesiyle Köyün afet kapsamında tepeye çıkarılma kararı veriliyor.

Haber analiz: Galip AKENGİN

1985 yılında yaklaşık 45 afet konutu yapıldı. Tepede bir ailenin dışında köylünün arazisi yoktu. Köyün bir kısmı o dönemde İstanbul’a göç etti. Yıllar sonra tırnaklarıyla kazıya kazıya çalışmalarının karşılığını alan özellikle tekstil sektöründe maddi durumları iyi olanlar köyüne geri dönüş yapmak istedi.

binguven-bal2

KAYMAKAM VE MİLLİ EMLAK MÜDÜRÜ YOL GÖSTERDİ AMA BAŞKAN ES GEÇTİ

Arıcalılar, İstanbul’da faaliyet yürüten dernekleri öncülüğünde kendi aralarında bir heyet oluşturarak Adaklı Kaymakamlığı’na başvurdular. Belediye Başkanı ile görüştüler. Dönemin Kaymakamı, “Ev yapmak isteyenler bize resmi olarak başvursun” dedi. İstanbul’dan köyüne gelmek isteyen 250 kişi imza verdi. Köyde herkese yetecek arazi yoktu. Kaymakam, bu listeyi görünce, Belediye Başkanına dönerek, ‘İşte ilçeye ve belediye ye kaynak buldun’. İlçedeki kamu kurum müdürlülerini çağırarak Arıca mahallesinde kamuya lazım olan arazileri tespit edin, geriye kalanı belediyeye devredelim. Hazine ve Afet yerleri istimlak edilerek bu potansiyeli değerlendirilebilir” fikrini veriyor. Ama Başkan Zeki Işık, bunu yapmıyor.

Dernek heyeti, belediye başkanı ile beraber Bingöl’de Milli Emlak Müdürü ile görüştü, müdür de aynı yolu gösterdi: “Başkanım bize bir dilekçe verin, oradaki araziyi tespit edip size devredelim. Siz de parselleyerek isteyenlere satın, hem belediye de bundan kazanç sağlamış olur.” Ama başkan bey bu öneriyi de göz ardı ediyor.

KAMU ARAZİSİNE 36 EV YAPILDI, BELEDİYE DE YARDIM ETTİ

Köyde, başkan ile arası iyi olanlar tek tek ev yapmaya başladı. Hatta bazılarının kanalizasyon ve alt yapı işleri belediyenin kepçesiyle yapıldı. Kısacası, Belediye Başkanı devletin malına el konulmasına göz yumuyor. Ama köyde yerleşik olanlar duruma itiraz dilekçeleri verince, plan bozuldu.

ANTLI, “SAVCILARI GÖREVE DAVET EDİYORUM”

Köyde yaşayan Zeki Antlı, “Yıllardır Adaklı’da yaşayan biriyim, bu güne kadar çok başkan geldi, geçti ama bu kadar kanunsuz, başına buyruk bir başkan görmedim. Bu inşaat yapımı, başkanın ve rant ekibinin planıydı, biz köylüler olarak bunu kabul etmiyoruz. O yüzden kendi aramızda imza topladık, İlçe Kaymakamlığına, İl Valiliğine ve CİMER’e başvuruda bulunduk ama durum ortadadır. Yapılan konutların bazıları için yıkım kararı var ama başkan uygulamadığı için suç işliyor. Antlı, savcıları göreve davet ediyorum” dedi.

KONUT YAPANLAR: “BİZ BAŞKANA İNANARAK HATA YAPTIK”

İstanbul’dan köylerine geriye göç edenler, kendi imkânları ile şu ana kadar 36 adet ev yapmış.

Köyde konut yapan ve ismini vermek istemeyen bazı ev sahipleri, “Biz başkana inanarak hata yaptık, başkan seçimden önce geldi, ‘şimdi yapmayın, köylüler seçimde bana zarar verir, seçimden sonra gelin yaparsınız’ dedi.  Biz de yapı işini durdurduk, kendisine de oy verdik, seçimden sonra da inşaatı yaptık, bitirdik. Yıllarca biriktirdiklerimizi köye yatırdık. Başkan bu araziyi tapu’lasa ve bize satsaydı, bu durum olmazdı. Şimdi devlet gelip bu yapıları yıkarsa, bu milli bir servettir. Biz hata yaptık ama devletimiz bize sahip çıksın istiyoruz” diye konuştu.

“YERLEŞİK VE SONRADAN GELENLER ARASINDA HUZURSUZLUĞA NEDEN OLDU”

Köyde eski yerleşik kişilerle sonradan ev yapanlar arasında da huzurun kaçtığını belirten köylüler, “Bu sorunun tek sebebi, Belediye başkanı Zeki Işık’tır. Bizler akrabayız, iç içe olan ve çokça samimi olan, birliği beraberliği olan bir köyüz ama bu yapılaşma, şahsi menfaat sağlayan kişileri kollayan başkanın tavrı, bizi bölmüş durumda. Birçok kişi biri biriyle konuşmaz oldu. Bu sorunu doğru yönetebilseydi, bu durum olmazdı, biz köy halkı olarak defalarca gittik önerilerde bulunduk ama bizi dinlemedi” diye konuştular.

BELEDİYE İÇME SUYUNU KESTİ

Yeni yapılan konutların sahipleri kendi imkânlarıyla dağdan getirdikleri içme suyun belediye tarafından kesilmesi, köyde büyük tepkilere neden oldu.

Gazetemizi arayan birçok vatandaş, “Biz kendi imkânlarımızla getirdiğimiz içme suyumuzu belediye başkanı Zeki Işık ekipler göndererek kestirdi” dedi. Pandeminin pik yaptığı bu dönemde suyun kesilmesi, çok büyük tepkilere neden oldu. Köylü, başkan Işık’a “Neden suyumuzu kestiniz?” sorusuna, Işık’ın, “Kaçak yapılara Valinin emriyle kestik” dediğini aktardılar. Bunun üzerine Valilikten yapılan açıklamada, “Belediye mücavir alanında yapılan uygulamanın Valilik ile hiçbir alakası yoktur” denildi.

Köylüler, “Başkan Zeki Işık, göz yumduğu kanunsuz yapılara, kendine suç ortağı arıyor” yorumunda bulundular.

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.