DOLAR
32,4534
EURO
34,7838
ALTIN
2.439,26
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
17°C
Salı Çok Bulutlu
17°C

Karaarslan; “Termik santral, felaket olur”

Karaarslan; “Termik santral, felaket olur”
29.05.2022 23:25
346
A+
A-

Karlıova ilçesine bağlı Halifan köyünde yapılması planlanan termik santrale tepki gösteren BİNÇEV-DER Başkanı Cuma Karaarslan; “Bingöl’de termik santral, ormanlar başta olmak üzere tüm canlılar için büyük felaket olur” dedi.

Karlıova ilçesine bağlı Halifan köyünde yapılması planlanan termik santrale tepki gösteren BİNÇEV-DER Başkanı Cuma Karaarslan; “Bingöl’de termik santral, ormanlar başta olmak üzere tüm canlılar için büyük felaket olur.” Bingöl’ün Karlıova ilçesine bağlı Halifan köyünde yapılması planlanan ve ertelenen termik santral yeniden ihale edilecek. Karlıova Termik Santralinin yeniden ihale edilecek olması sosyal medya ve kamuoyunda büyük tepkiyle karşılandı. 7 Haziran’da ihale edilecek Karlıova Termik Santraline bölge sakinleri başta olmak üzere STK’lar tepki gösterdi. BİNÇEV-DER Başkanı Cuma Karaarslan, herkesi termik santralin yapımına karşı çıkmaya davet etti.

 ‘ÇEVRE İLLERE DE ZARAR VERECEK’

binguven-bal2

“Bingöl’de yapımı düşünülen termik santral, bölge ekosistemi ve insanları için geri dönülmez felaketlere sebep olacaktır. Topyekûn bir direniş için herkesi karşı çıkmaya davet ediyoruz.” diyen Karaarslan, “Bingöl’de termik santral, ormanlar başta olmak üzere tüm canlılar için büyük felaket olur. Bingöl 800-2 bin 300 metre rakımı ile rüzgar ve değişik hava akımı çökmelerin yaşandığı bir alandır. Bu nedenle hem bölgemizde hem de bölgemizden su kaynakları ile beslenen illerde felaketlere neden olacaktır.” dedi.

 ‘FAYDADAN ÇOK ZARARI VAR’

Termik santralin insan sağlığı, iklim üzerindeki olumsuz etkileri ve ekonomik olarak faydadan çok zarara neden olacağı konularına değinen BİNÇEV-DER Başkanı Cuma Karaarslan, “1965-2020 yılları arasında çalışan 16 ildeki 29 termik santral elektrik üretirken, yaklaşık 200 bin erken ölüme, 117 bin 661 erken doğuma, 62 milyon iş günü kaybına ve 4 trilyon 8 milyar TL’de sağlık maliyetine yol açmıştır. Kömüre dayalı elektrik üretimi sürecinde tonlarca tehlikeli hava kirletici ve sera gazı emisyonu havaya bırakılarak kirliliğe, iklim değişikliğine ve insan sağlığında büyük zararlara neden oluyor.” dedi. Termik santrallerin çevreyi kirleten emisyonlarının raporlanmadığını söyleyen Karaarslan, “Türkiye geçen kasım ayında Paris İklim Anlaşması’nı onayladı ve 2053’e kadar net sıfır karbon hedefini duyurdu. Bu sevindirici ve umut veren bir adım olsa da henüz kömürden çıkış için bir tarih ve plan duyurmadı. Her bir tesisin neden olduğu çevreyi kirleten emisyonlar ise raporlanmıyor.” şeklinde konuştu.

‘YÜZDE 1 İLE 3 ARALIĞINDA ELEKTRİK İHTİYACI KARŞILANACAK’

Karaarslan, açıklamalarının devamında, “Nükleer reaktörün 1 ünitesi 1200 MW elektrik üretir. Türkiye elektrik ihtiyacı 300-350 milyar kilovatsaat olarak bilinmektedir. Elektrik tüketimin her yıl ortalama %5,1 arttığı görülmektedir. Yani Bingöl e kurulacak santralde üretilecek elektrik ile  % 1-3 aralığında bir ihtiyaç karşılanacaktır. Ölüm ve kirlilik ile doğa katliamının hesabı yoktur. Buna değer mi, kurmayın günde 10 dakika lambalar kapalı olsa bu ihtiyaç zaten karşılanır.” İfadelerini kullandı.

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.