DOLAR
34,4815
EURO
36,4027
ALTIN
2.955,78
BIST
9.301,71
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

Jüt ve Kenevirden Organik Kovan Üretilecek

Jüt ve Kenevirden Organik Kovan Üretilecek

Jüt ve Kenevirden Organik Kovan Üretilecek
21.03.2021 01:24
560
A+
A-

Jüt ve Kenevirden Organik Kovan Üretilecek

Bingöl Üniversitesi, Bingöllü arıcıların hayatına dokunmaya devam ediyor. Yürütücülüğünü Prof. Dr. Ramazan Meral’in yaptığı “Kovan Yapı Malzemesi Olarak Farklı Tarımsal Atıkların Kullanımı” projesi kapsamında jüt ve kenevir gibi bitkilerin atıklarından organik kovan üretilecek.

Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması kapsamında Tarım ve Havza Bazlı Kalkınma Alanında pilot üniversite olan Bingöl Üniversitesi, Bingöllü arıcıların mesleki hayatına yenilik getiren bir projeye daha imza attı. Yürütücülüğünü, Bingöl Üniversitesi Ziraat Fakültesi Biyosistem Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ramazan Meral’in yaptığı “Kovan Yapı Malzemesi Olarak Farklı Tarımsal Atıkların Kullanımı” projesi, Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonu panelist görüşleri doğrultusunda kabul edildi.

Proje kapsamında hasadı yapılan ve kullanılmadan tekrar doğaya bırakılan çeşitli bitkisel atıklar yeniden değerlendirilecek. Keresteye alternatif malzemenin sağlanacağı projede dış çevre koşullarından en az düzeyde etkilenen bitkisel atıklar kullanılarak organik kovanlar elde edilecek. Bu amaçla; jüt, kenevir, çeltik ve mısır bitkilerinin atıkları kullanılarak, Yonga levha (sunta) ve Lif Levha (MDF) imalatı gerçekleştirilecek.

binguven-bal2

Ekonomik Değeri Yüksek ve Çevre Dostu Bir Bitki: JÜT

Sapları kovan yapımında kullanılacak jüt bitkisi liflerinden ayrıca halat, çuval, ip, örtü kumaşları yapımında ve gıda, ilaç sanayisi gibi birçok farklı sektörde de faydalanılıyor. Proje ön çalışmalarında, Bingöl Üniversitesi Tarımsal Araştırma ve Uygulama Merkezi arazisinde yetiştiriciliği yapılan jüt bitkisi hasadı da gerçekleştirildi. 11 kişilik proje ekibinde; Prof. Dr. Ahmet Tutuş, Prof. Dr. İbrahim Bektaş, Dr. Öğr. Üyesi Yasin Demir, Dr. Öğr. Üyesi Azize Doğan Demir, Dr. Öğr Üyesi Zeynep Dumanoğlu, Dr. Öğr. Üyesi Duygunur Çobanoğlu, Öğr. Gör. Ali Sinan,  Arş. Gör. Hasan Er, Arş. Gör. Ali Erçetin, Öğr. Gör. Zeynep Ürüşan’ın bulunduğunu aktaran Prof. Dr. Meral, ekonomik olarak geniş bir kullanım alanına sahip ve doğada yüzde yüz çözünebilen jüt hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Meral, “Bingöl’de ilk kez yetiştiriciliği yapılan jüt bitkisi, Ihlamurgiller (Tiliaceae) familyasından olup 2-4 m boylanabilen, optimum büyüme sıcaklığı isteği 18-33 °C olan tek yıllık bir bitkidir. Çalışmada kullanılacak diğer materyalimiz kenevir sapı ise izinli üretim yapılan Malatya ilinden temin edilmiştir. Yaptığımız proje kapsamında tek tabakalı ve üç tabakalı olmak üzere yonga ve lif levhalar üretilecektir. Üç tabakalı levhalarda dış kısımlar jüt ve kenevir, orta kısımlarda ise çeltik ve mısır atıkları kullanılacaktır. Elde edilen levhalarda içerisinde en ideal fiziko-mekanik özeliklere sahip levha seçenekleri ile Langstroth tipi kovan üretimi yapılacak ve ilerideki çalışmalarda arı sağlığı ile bal verimi ve kalitesi üzerine olacak olumlu etkileri incelecektir” açıklamalarında bulundu.

Yeni Ürünlerle Birlikte Yeni İş İmkânları

Kompozit malzeme yapımında bitkisel atıkların kullanılmasıyla birlikte bu ürünlerin yetiştiriciliğine rağbetin artacağını belirten Prof. Dr. Meral, bu durumun kırsalda yeni ürünlerle birlikte yeni gelir kaynakları da sağlayacağını belirtti.

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.