DOLAR
34,5424
EURO
36,0063
ALTIN
3.006,41
BIST
9.549,89
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
9°C
İstanbul
9°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C

16 yıllık mahrumiyet son buluyor

16 yıllık mahrumiyet son buluyor
01.01.2024 21:09
63
A+
A-

Bugüne kadar IPARD kapsamında dağıtılan milyarlarca liralık hibeden mahrum bırakılan Bingöl, 2024 yılından itibaren IPARD projelerinden yararlanacak.

2007 yılında başlayan ve 42 ilde uygulanan IPARD projesi kapsamında bugüne kadar milyarlarca lira hibe verildi. Bingöl milletvekillerinin duyarsızlığı nedeniyle Bingöl yıllarca bu destekten mahrum bırakıldı. 16 yıl boyunca program dışında bırakılan Bingöl, tüm illerin IPARD kapsamına alınmasıyla IPARD’a dahil edilebildi.

BAKAN YUMAKLI 2023 VERİLERİNİ PAYLAŞTI

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, IPARD kapsamında 2023 yılında verilen desteklerle ilgili bilgileri paylaştı. IPARD-II kapsamında 2023 yılında toplam 3 bin 375 yatırımcıya 3 milyar TL hibe desteği sağlandığını belirten Bakan Yumaklı, “Kırsalda sürdürülebilir kalkınmayı sağlamak, yeni istihdam alanları oluşturmak için 2024 yılında 81 ilimizde IPARD-III ilanına çıkacağız” dedi. Bakan Yumaklı, yenilebilir enerjiye 1 milyar 55 milyon TL, arıcılık, zanaatkarlık ve su ürünleri sektörlerine 706 milyon TL, bitkisel üretime 650,7 milyon TL, kırsal turizme 245,4 milyon TL, tarım ve gıda ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasına 127,7 milyon TL, hayvansal üretime 121,7 milyon TL, yerel kalkınma stratejilerinin teşvikine 84,5 milyon TL, tarım alanlarında erozyon kontrolüne 9 milyon TL hibe verildiğini belirtti.

binguven-bal2

BİNGÖL BUGÜNE KADAR PROJELERDEN YARARLANAMADI

Birçok gelişmiş il, Bingöl’ün komşu illeri IPARD programından yararlandırılırken, Bingöl bugüne kadar kapsam dışı tutuldu. Bingöl’ün de program kapsamına alınması için yapılan çağrılara, toplantılarda konu bizzat milletvekillerine aktarılmasına rağmen milletvekillerinin duyarsızlığı nedeniyle Bingöl programa dahil edilmedi. Bingöl, 2024 yılından itibaren 81 ile birlikte projeden yararlanabilecek.

2027 YILINA KADAR UYGULANACAK IPARD III Programı, Avrupa Komisyonu tarafından alınan kararla kabul edilmişti. Tarım ve Orman Bakanlığı Tarım Reformu Genel Müdürlüğü tarafından Yönetim Otoritesi görevi üstlenerek hazırlanan IPARD III Programı, önümüzdeki 7 (+3) yıl boyunca yürürlükte kalacak.

555 MİLYON AVROLUK FON TAHSİS EDİLECEK

Avrupa Komisyonu tarafından 430 milyon avro fon tahsis edilen IPARD III Programında, ulusal katkının da eklenmesiyle faydalanıcılara proje karşılığı dağıtılacak hibe tutarı yaklaşık 555 Milyon Avro olacak. Toplamda ekonomiye kazandırılacak yatırım tutarının 1 milyar avroyu geçmesi bekleniyor.  IPARD III Programı kapsamında; -Tarım İşletmelerinin Fiziki Varlıklarına Yönelik Yatırımlar: Süt, kırmızı et, kanatlı et yetiştiriciliği ve yumurta tavukçuluğuna destek verilecek.

-Tarım ve Balıkçılık Ürünlerinin İşlenmesi ve Pazarlanmasına Yönelik Yatırımlar: Süt işleme, peynir altı suyu, süt toplama merkezleri, likit yumurta, et işleme, kesimhane, kombinalar, meyve-sebze depolama, su ürünleri işleme ve depolama gibi alt sektörlere destek verilecek.

-Tarım-Çevre-İklim ve Organik Tarım: Erozyonla mücadele, biyoçeşitlilik ve organik tarım konularında pilot bölgelerde gönüllülük esasına dayalı başvuru yapan faydalanıcılara telafi ödemesi yapılarak destek verilecek.

-Yerel Kalkınma Stratejilerinin Geliştirilmesi-LEADER Yaklaşımı: Kırsal alanlarda kurulan Yerel Eylem Grupları ile kırsal bölgelerin kalkınmasına yönelik projeler desteklenecek.

-Kırsal Alanda Kamu Altyapı Yatırımları: Yol, köprü, atık yönetimi, su yönetimi, bilgi-iletişim teknolojileri, yenilenebilir enerji yatırımları konularında yerel yönetimler desteklenecek.

-Çiftlik Faaliyetlerinin Çeşitlendirilmesi ve İş Geliştirme: Bitkisel üretim, arıcılık, katma değerli ürünler, el sanatları, kırsal turizm, makine parkları ve yenilenebilir enerji tesisleri yalnızca kırsal alanlarda olmak koşuluyla desteklenecek.

-Danışmanlık Hizmetleri: Bu hizmetler kırsal alanda faaliyet gösteren tarımsal işletmeler ve çiftçilere yönelik danışmanlık hizmetlerinin tasarlanması ve bunların finanse edilmesinde kullanılacak. Program, Çerçeve Anlaşma, Sektörel Anlaşma ve Finansal Anlaşmanın imzalanması ile 2022 yılının son çeyreğinde uygulanmaya başlanacak.

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.