Fırat Kalkınma Ajansı tarafından Bingöl’de Adaklı, Genç, Kiğı, Solhan, Ilıcalar, VE Sancak beldesinde tekstil atölyelerin açılması planlanıyor.
Fırat Kalkınma Ajansı (FKA) Genel Sekreterliği, bölge illerinde kurulması planlanan tekstil atölyeleri ile ilgili bilgi verdi.
Teşvik sisteminde sağlanan avantajlı destekler nedeniyle son yıllarda özellikle emek yoğun sektörlerde önemli yatırımlar gerçekleştirildiği belirtilen açıklamada, “Gençlerin istihdamını teşvik ederek ve gençlerin işsizlik oranlarını azaltarak daha fazla genç istihdam imkânı yaratılması, özel kesim yatırımlarının desteklenmesi, bölgemizin gelişme potansiyelinin harekete geçirilmesi ve üretimin artırılması, ülke ve bölge refahının yükseltilmesi için önem arz etmektedir. Bu minval üzere altyapısı hazırlanmış uygun fiyat ve şartlarda kiralanabilir modern üretim atölyelerinin oluşturulması, yatırımcı çekme ve bölgenin cazip hale getirilmesi açısından oldukça elzemdir.
Genç işsizliği sorunu ile mücadele kapsamında gençlerimizin istihdamına yönelik etkin politikalar geliştirilmesi ve uygulanması amacıyla Bingöl, Elazığ, Malatya ve Tunceli illerinden oluşan TRB1 Bölgemizde “Tekstilkent”ler oluşturulması planlanmaktadır” denildi.
Bingöl, Elazığ, Malatya ve Tunceli illerindeki 16 ilçe ve beldede tekstil fabrikalarının kurulmasının planlandığı belirtilen açıklamada, bu kapsamda 6 bin gence istihdam oluşturulmasının hedeflendiği ifade edildi.
Açıklamada, “Tekstil atölyeleri/fabrika binaları, hali hazırda tekstil ve hazır giyim sektöründe faaliyet gösteren firmalara uygun ücretlerle kiralanacaktır.
Bu kapsamda, istekli firmaların 13/06/2021 tarihine kadar yetkililerce imzalanmış ve kaşelenmiş Başvuru Formu ve Yatırım Taahhütnamesinin taranmış nüshalarını Fırat Kalkınma Ajansı info@fka.gov.tr elektronik posta adresine iletmeleri gerekmektedir” denildi.
FABRİKALARIN KURULACAĞI İLÇELER
Tekstil fabrikalarının kurulacağı ilçeler şunlar:
BİNGÖL: Adaklı, Genç, Kiğı, Solhan, Ilıcalar, Sancak.
ELAZIĞ: Baskil, Karakoçan, Keban, Kovancılar.
MALATYA: Akçadağ, Battalgazi, Darende, Pütürge, Yeşilyurt.
TUNCELİ: Merkez.
BAŞVURU YAPACAK FİRMALARDA ARANAN KOŞULLAR
Başvuru yapacak firmalarda aranacak şartlar şöyle:
-Hazır giyim Sektöründe en az 3 yıldır imalat yapıyor olmak
-En az 500 Bin TL tutarında Sabit Yatırım Gerçekleştirecek Olmak
-3000 m2 kapalı alan için en az 200 kişilik istihdamın sağlanacağını taahhüt etmek (yatırımın tamamlanmasına müteakip 1 yıl içerisinde bu istihdama ulaşmak-İşletme süresince 6 Aylık SGK dökümleri ile en az 200 kişilik istihdam şartının sağlandığını ispatlamak).
DEĞERLENDİRMEDE ÖNCELİK KRİTERLERİ
-Projenin optimum üretim ölçeğini sağlaması
-Yatırımcının yeterli mali güce sahip olması
-Yüksek istihdam sağlaması
-İhracat potansiyelinin olması
-Yatırımcının hazır giyim sektöründe tecrübe süresi ve kurumsal kapasite düzeyi.