İçişleri Bakanlığı tarafından görevden alınarak yerine kayyım atanan Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Sıddık Akış, yargılandığı davada 19 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. Karar sonrası Akış, Van F Tipi Hapishanesi’ne götürüldü.
DEM Parti Hakkari Büyükşehir Belediyesi Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış’ın yargılandığı davada karar çıktı.
İçişleri Bakanlığı tarafından görevden uzaklaştırılan Hakkari Belediye Başkanı Mehmet Sıddık Akış’a 19 yıl 6 ay hapis cezası verildi.
SEÇİMDEN SONRA KARAR
Türkiye İçişleri Bakanlığı tarafından yerine kayyım atanan Hakkari Belediye Eş Başkanı Mehmet Sıddık Akış’ın yargılandığı “KCK Davası” bugün görülmeye başlandı.
3 Haziran’da Van’da gözaltına alınan Akış, 2014 yılında açılan davanın 61’inci duruşması için sabah saatlerinde yoğun güvenlik önlemleri altında adliyeye getirildi.
Hakkari 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmadaki gelişmeleri adliye önünden bildiren Halk TV muhabiri Ferit Demir, yoğun bir güvenlik önlemi olduğunu ve adliyenin etrafının polis çemberi içine alındığını aktardı.
Adliyeye sivillerin girişinin de yasaklandığını aktaran Demir, avukatların ise Baro Başkanının araya girmesi sonucu zorlukla içeriye girebildiğini söyledi.
DEM Parti Kars Milletvekili Gülistan Koçyiğit, DEM Parti Şırnak Milletvekilleri Newroz Uysal ve Mehmet Zeki İrmez, DEM Parti Van Milletvekili Gülcihan Kaçmaz Sağyiğit, Hakkari Belediyesi Eş Başkanı Viyan Tekçe, il eş başkanları ve DBP eş genel başkanları içeriye alınmadığı için barikatların önünde bekleyişlerini sürdürdü.
Mehmet Sıddık Akış’ın karar duruşmasındaki ifadeler ise şu şekilde:
“Dönemin savcısı, polisi, hakimi FETÖ’cüydü. Onların hazırladığı iddianameyi reddediyorum yeni bir iddianame hazırlanmasını istiyorum. Benim başım dik. 53 yaşındayım, bunca yıldır mücadele ediyorum. Hep barış dedim bundan sonra da barış demeye devam edeceğim.”
Yandaş medya tarafından yüklü bir parayla kaçtığı iddiasıyla yapılan haberlere yönelik ifadesinde konuşan Akış, “Benim kaçtığıma ilişkin haberlerin yapıldığını duydum, ben asla kaçma girişiminde bulunmadım. Ben yaptığım her şeyin arkasındayım, siyasi olarak ne yapmam gerekiyorsa onu yaptım. Karşınızda başı dik bir şekilde duruyorum. Ben barış dedim, kardeşlik dedim, adalet dedim, eşitlik dedim, özgürlük dedim. Bunu demeye devam edeceğim” diyerek devam etti:
“Tüm yaşamım boyunca barış mücadelesinde bulundum. Tutuklanmaktan, cezaevine girmekten korkmuyorum. Yeniden bir iddianame hazırlanmasını istiyorum FETÖ’cü polislerin, savcıların hazırladığı iddianameyi reddediyorum. Sizden tahliye veya beraat talep etmiyorum kararı yalnızca vicdanınıza bırakıyorum. Bugüne kadar şerefimle ve halkıma verdiğim sözler çerçevesinde yaşadım. Bundan sonra bu yaşamı sürdüreceğim. Neden 4 ay önce değil, 1 yıl önce deği, 4 yıl önce değil, neden 10 yıl sonra bugün bu dava görülüyor. Bunu da sizin vicdanınıza bırakıyorum.”
Evrensel’in aktardığına göre, Akış’ın beyanlarının ardından savunma yapan avukatlar, dosyaya konulan gizli tanıkların beyanlarının hiçbir geçerliliğinin olmadığını, tanıkların hukuka aykırı bir şekilde teşhis işlemi yaptığını söyledi. Yıllarca gizli tanıklar dinlenmediği için dosyanın sürüncemede kaldığını ifade eden avukatlar, Akış’ın dosyadan beraat etmesi gerektiğini belirtti.
Avukatların ek savunma için süre talebi reddedildi. Dosyada yer alan diğer sanık avukatların savunmasının ardından iddia makamı mütalaasını tekrar etti. Savcı, Akış ve beraberindekilerin “terör örgütü üyesi olmak” iddiasıyla cezalandırılmasını istedi.
Mütalaaya karşı konuşan Akış, “Kürtçe konuşmalarımın tamamı Kürtçe bilmeyenler tarafından çevrilmiş. Ben İngilizce bilmiyorum ama bana o dile çevirteceksiniz, öyle bir şey olabilir mi? Ben yaptığım konuşmaya bakıyorum, yapılan çevirilere bakıyorum bir alakası yok. Bu konuşmanın kaydını ortaya koyun aynısı çıkarsa ben 50 yıl gidip cezaevinde kalacağım. Konuşmamı çevirin, eğer suçsa ben bin kez daha aynı suçu işleyeceğim. İfadesini geri çeken bir gizli tanığın ifadelerini neden mütalaaya koydunuz. Alehte ifade verince bir sıkıntı yok ama leyhte verince ‘yok siz tehdit ediyorsunuz’ diyorsunuz. Ben bu kişiyi hiçbir zaman görmemişim. O kişi ifadelerini geri çektiğinde ben cezaevindeydim. Siz de o kişinin kim olduğunu bilmiyorsunuz. Benim burada yargılanmamın tek nedeni Kürt olmam. Ben Kürt olmaktan gurur duyuyorum” dedi.
Mahkeme, Akış’a 19 yıl 6 ay hapis cezası verdi. Ayrıca tutuklanma kararı çıkarıldı.
Akış’a verilen ceza kararına ilişkin açıklama yapmak isteyen heyet polis tarafından engellendi.
Öte yandan Hakkari sokaklarında başlayan protestolara polis müdahale etti.
Mehmet Sıddık Akış, 19 yıl 6 ay hapis cezası kararının ardından zırhlı araçla adliye binasından çıkartılarak, Van F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu’na gönderildi.