Bugün 3 Aralık Dünya Engelliler Günü. İlin yöneticileri, ‘engellilerin sorunlarının tüm toplumun sorunları’ olduğunu haykırıyor ancak sorunların çözümü konusunda gerekli adımları atmıyor. Ne zaman engellileri duyacak ve sorunlarını çözeceksiniz?
Bingöl’de yıllardır dillendirilen engelli sorunlarına çözüm üretilmezken, ilin yöneticileri her yıl engelliler günüde mesajlar yayınlayarak engellileri hatırlıyor.
Bingöl’de engellilerin yaşadığı sorunları bir rapor haline getiren Altı Nokta Körler Derneği Başkanı Mücahit Korkutata, sorunların çözülmesini beklediklerini söyledi.
Bingöl’de hat minibüsleri, erişilebilirlik konusunda yaşadıkları sorunları ve sosyal-kültürel alanlarda engellilerin beklentilerini rapor haline getirdiklerini belirten Korkutata, sorunların giderilmesi için gerekli adımların biran önce atılması gerektiğini vurguladı.
ENGELLİLERİN ERİŞİLEBİLİRLİK ALANINDA YAŞADIĞI SORUNLAR
Raporda, yer alan talepler şöyle:
“Kaldırım ağızlarında rampalar yetersiz ve kullanışsız: Kaldırım ağızlarının dik ve dar oluşundan ötürü buraların görme engelli ve ortopedik engelli bireyler başta olmak üzere bebek arabalı anneler, yaşlı ve bireyler için uygun hale getirilmesi gerekmektedir.
Geniş kaldırım ağızlarına mazgal koyulması: Kaldırım ağızlarında bulunan olukların derin ya da düşük olmasından kaynaklı tekerlekli sandalye, baston, bebek arabası vb. sıkıntıları karşılamak amaçlı mazgal uygulaması gerekmektedir, erişebilirlik bunu gerektirmektedir.
Yersiz esnaf işgaliyeleri: Kahvehane, lokanta, nalbur vs. esnafın lüzumsuz kaldırım işgali ortadan kaldırılmalıdır.
Kaldırımlarda bulunan elektrik, telefon, internet hatlarına ait direk, trafo ve panolar azami noktalara çekilerek hem erişebilirlik hem de şehir estetiği dizayn edilmiş olacaktır.
Üst geçitlerde bulunan panoramik asansörler: Çeşitli engel grupları, yaşlı ve çocuklu annelerin kullanımı için yapılan ancak yılladır atıl vaziyette bulunan asansörlerin aktif olarak kullanıma açılması gerekmektedir.
Engelli araç park alanları: Engelli araç park alanlarında gerekli görsellerin olmaması ya da yetersizliğinden dolayı bu alanlar vatandaşlar tarafından kullanılıyor. Buralara gerekli tabelalar konularak belirgin hale getirilmesi gerekmektedir.
Engelli koordinasyon merkezinin bulunmaması: Engelli bireylerin yaşadığı sorunların hızlı bir şekilde yanıt bulacağı engelli koordinasyon merkezi kurulmalıdır.
Beyaz masa uygulamasının yetersiz olması: Yaşanacak tüm sorunlara karşı beyaz masa için belirtilecek şikayet birimleri kurularak araçlar başta olmak üzere çevrede yaşanan tüm sorunlara cevap verecek masanın kurulması önem arz etmektedir. Mevcut sistemin gereğince fayda sağlamadığı aşikardır.
Engelsiz yaşam merkezi: Derneğimiz tarafından belediyeye sunulan engelsiz yaşam merkezi projesinin yıl içerisinde hizmete sunulması gerekmektedir. Engelli bireylerin sokaklarda değil merkezlerde hayat bulacağı unutulmamalıdır.
Kaldırım ağızlarına duba konularak uygunsuz araç parklarının önüne geçilmelidir.
ENGELLİLERİN ŞEHİR İÇİ TOPLU TAŞIMA ALANINDA YAŞADIĞI SORUNLAR
Halk otobüslerinde akbil cihazından çıkan yüksek ve uygunsuz konuşma sesi kaldırılmalıdır. Kooperatif tarafından bahaneler üretilerek sesin kaldırılamayacağı beyan edilmiştir. Derneğimizce ASİS firması ile gerekli görüşme sağlanıp yapılmasında bir engelin olmadığı önceden de tespit edilerek yetkililer ile paylaşılmıştır. Altyapı için ASİS ile görüşme sağlanabilir.
Ses seviyesinin tüm vatandaşlarla aynı seviyeye getirilmeli: Akbil okutmalarında çıkan yükses ses ile mobbing uygulanarak, ötekileştirilerek kart kullanımında engelli ve şehit-gazi olmak üzere vatandaşlarımız ruhsal baskıya tabi tutularak rencide edilmektedir.
Konuşma sesi yerine uygun, kaba olmayan sesin tarafımızca belirlenmesi: Uygulanması istenilen melodi daha şeffaf ve uygun ses seviyesi ve ses tonu ile sağlanmalıdır.
Akbil kartları üzerine ücretsiz yerine indirimli ibaresinin yazılması: Aile ve Sosyal Çalışma Müdürlüğünce her ay ödemeleri yapılan ulaşım bedeli kısmi olarak ödendiğinden ücretsiz değil de indirimli ibaresi kullanılarak sosyal devlet anlayışıyla bağdaşmayan ibarenin değiştirilmesi gerekmektedir.
Kart yenileme ve vize ücretlerinin tüm vatandaşlar gibi eşit ücret şeklinde alınması: Belediye meclis üyeleri ile birlikte görüşme yaptığımız Diyarbakır, Elazığ illerinde vize ücretleri 10 TL, Bingöl ilimizde ise 40 TL’dir. Kart yenileme ve vizeleme işlemlerinde alınan ücretler yasal olmamakla beraber belirlenen koşulların üzerindedir.
Akbil gişesinde yaşanan mağduriyetlerin önüne geçilmesi için işlemlerin her ilde olduğu gibi belediye bünyesine alınarak yaşanan sorunlar giderilmelidir.
Akbil yenileme sürelerinin 2 ila 3 yıl arasında yapılması: Komşu illerde yapılan görüş esas alınarak aynı şekilde işlemlerin yapılması sağlanmalıdır.
Görme ve işitme engellilerin bağımsız hayata katılımı için araçlara sesli ve görüntülü durak uygulamasının konuşlandırılması: İlimizde yaşayan ve misafir olarak gelen işitme engelli kişilerin adres sorununu çözmek adına görüntülü monitör eşliğinde durak uygulanması gerekmektedir. Bununla birlikte sıfır görme engelliler için sesli durak uyarısı yapılarak bağımsız harekât desteği sağlanmalıdır.
Engellilere karşı uygulanan mobbinglere karşı şoförlere eğitim verilmelidir.
SOSYAL VE KÜLTÜREL VE EGİTSEL BEKLENTİLER
Engelli günleri ve haftalarında dernek ve engelli üyeler ziyaret edilip talepleri dinlenmelidir. İl belediye meclisinde engellileri temsilen hiçbir engelli bireyin olmaması, sorunlara neden olmaktadır. İstişare dilerek sorunlar tespit edilmelidir.
Engelli derneklerine maddi manevi desteklerin sağlanması: Derneklerimizin çeşitli ihtiyaçları ve faaliyetleri yapabilmesi için çeşitli desteklere ihtiyaç duyulmaktadır. Bu tip sorunları uzlaşıya kazandırmak adına maddi manevi destekler önem arz etmektedir.
Sinema, tiyatro gibi özel programların düzenlenmesi: Maddi ve manevi bir şekilde olanağı olamayan engelli bireyler ve aileleri için uyum süreçlerini güçlendirmek adına belirtilen sosyal etkinliklerin yapılması önem arz etmektedir.
Meslek edindirme kursların yapılması: Belediye kültür merkezleri bünyesinde eğitsel, mesleki, kültürel, sosyal aktiviteler düzenlenmelidir.
Kültür gezilerin yapılması: Ülkemizin maddi manevi kazanımlarının yanı sıra vatan sevgisi ve ulus kavramının daha iyi anlaşılması için manevi anlamda gelişim sağlamak adına bu tür etkinliklere ihtiyaç vardır.
Enstrüman kurslarının açılması: Bağlama, ney, gitar gibi üflemeli ve çalgılı müzik aletleri kursları düzenlenmelidir.
Spor faaliyetleri: Engellilik ve maddi olanakların yetersizliğinden ötürü çeşitli aktiviteler arasında büyük önem taşıyan spor faaliyetlerinin yapılması için desteklere ihtiyaç duyulmaktadır.
Tüm eğitim alanlarına yönelik sınavlar için kursların düzenlenmesi: Birçok ilde eğitim alanında olanaklara sahip olan belediyeler, kendi bünyelerinde eğitsel faaliyetler gözetmektedir. Bu anlamda Bingöl Belediyesinin ‘EKPSS, ÖSS, DGS, AYT gibi kurslar açması gelecek nesil için önemlidir.
Kişisel gelişim ve kariyer eğitimlerinin verilmesi: Kişisel gelişimi güçlendirmek ve yaymak için belirtilen kurslar yapılmalıdır.”