Şair yazar hemşehrimiz Muhammed Mehdi Erdoğmuş’un “Dün Bugün ve Yarın” isimli şiir kitabı çıktı.
İşte Erdoğmuş’un kaleminden Şiir kitabının hikayesi….
Uzun bir serüvenden yorgun çıkmış cümlelerin vebali
Gün yüzüne çıkmazsa boğacaktı geceler boyu beni…
—
Kaleme aldığım ‘Dün Bugün ve Yarın’ isimli şiir kitabım ‘AKART’ yayın evi üzerinden okuyucularıyla buluştu. Kitap, uzun süredir kaleme aldığım şiirlerden bir kısmını içermektedir.
Öncelikle yayınevine şükranlarımı sunuyorum.
Şiirlerim, Sivil-Siyaset Hareketi internet sitesinde haftalık yazılarımla birlikte çıkmaya devam ediyor.
En büyük desteği de bu siteden aldığımı belirtmeliyim.
Yazılarımla birlikte şiir konusunda da beni her zaman teşvik ederek enerjimi, umutlarımı, yazma arzumu sürekli canlı tutan herkese sonsuz teşekkürlerimi, sevgilerimi ve saygılarımı sunuyorum.
Böyle bir destek almasaydım elbette yazmaya devam edemezdim.
Konuları bakımından sade ve akıcı cümlelerle okuyucuyu yormamaya ve anlama imkân tanımaya çalıştım. Her okuyucunun kendinden bir şeyler bulabilmesini arzu ederek kendimi değil herkesi yazmaya çalıştım.
Şair Pablo Neruda’nın dediği gibi “Şiir yazanın değil, ihtiyacı olanındır.”
Ne yazık ki şiir denilince büyük bir çoğunluk tarafından sadece şaire ait bir hayatın ifadesi gibi algılanmaktadır. Bu algıyı değiştirmeye gücüm yetmez ancak cümlelerin sadece şairi anlattığı algısının bir yanılgı olduğunu belirtmeliyim.
Eminim, şiirlerimi okuyanlar arasında ‘’bunları yazan olsa olsa ‘AŞIK’ biridir’’ diye düşünenler olacaktır.
Bu nedenle “Âşık olmazsa bu cümleleri yazamaz’’ algısı içinde olanlardan esas olarak şiirin muhatabının kendisi de olabileceğini düşünmesini öneririm.
Şiirler, düşünülerek ve dikkatle okunduğunda herkesin kendisinden veya yaşamdan bir şeyler bulacağı açıktır. Şiir dilinin aslında bir kişiyi değil herkese hitap ettiği kolayca anlaşılacaktır.
Ölümü yazmak için ölmek gerekmediği gibi, sevgiyi/özlemi/hasreti/vuslatı vb. kavramları yazmak için de âşık olmak gerekmiyor.
Özgürce ve gayet rahat bir dille ifade ettiğim şiirler karşısında farklı damgalara maruz kalacak olsam da şiir dilinden ödün vermeyi asla düşünmedim. Çünkü şiirlerde bazen tek bir cümle bir ömrü anlatırken bazen de şiirin hepsi sadece bir anı anlatmaktadır. O yüzden kelimelerin gücünü en iyi şiirlerde görürüz.
Şiir dili, bazen olanı olmamış ya da olmamışı olmuş gibi ifade edebilir. Bu durumda yaşanmamışlıkları yaşanmış ya da yaşanmışı yaşanmamış gibi bir dünya sunar bize. Tabiatla, canlı ve cansız varlıklarla empati kurmuş, dil/din/ırk/cinsiyet/renk vb. ayrımı yapmadan özgürlüğün en keskin ifade biçimlerindendir şiir dili.
Ayrıca şiir diline sansür uygulanamayacağından dolayı seçilen kelimeler bazen argo da olabilir.
Çünkü şiir bir hakaret aracı değil bir ifade biçimidir. Bu yüzden okuyucunun kitabı okuduğunda şiir dilinin bu yönünü de dikkate alarak okumasını temenni ediyorum.
—
Yazmak güzel şey bakıp görünce farklı Dünya’yı
İlham perisi bekleme sokaklar bekler yazmak için seni…