DOLAR
34,4936
EURO
36,4071
ALTIN
2.956,95
BIST
9.287,39
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

“Doğamızı koruyacağız, haksızlıklara boyun eğmeyeceğiz”

“Doğamızı koruyacağız, haksızlıklara boyun eğmeyeceğiz”
24.07.2022 20:20
336
A+
A-

Peri Vadisi Çevre Platformu Kadıköy’den seslendi: “Doğamızı koruyacağız, haksızlıklara boyun eğmeyeceğiz”

İstanbul Kadıköy’de bir araya gelen Peri Vadisi Çevre Platformu üyeleri, ortak bir basın açıklamasında bulundu. Yapılan açıklamada; “Doğamızı koruyacağız, haksızlıklara boyun eğmeyeceğiz ”denildi.

Açıklamada; “Kiğı ve Adaklı İlçeleri sınırlarında yer alan Eskikavak, Cevizli, Aysaklı, İlbey, Maltepe Köyleri ve Mezraları Mirzîkan, Mexsîkan, Suznut, Kûsmur, Şorîk ve Bırîkan Mezralarını kapsayan 464.149 hektarlık alanda, Bingöl Metal Madencilik San. Tic. A.Ş. tarafından yürütülmesi planlanan  Kurşun-Çinko-Gümüş Kompleks Cevher Maden Ocağı projesi için, Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği kapsamında ÇED OLUMLU KARARI VERİLMİŞTİR. Çed olumlu kararı, hukuka aykırı olup, kararda kamu yararı bulunmamaktadır” denildi.

Platformun sözcüsü, Kiğı Arık- Eskikavak Köyü Dernek başkanı İbrahim Kudiş’in okuduğu ortak açıklamada; “Çed Raporu’nda, Çed Yönetmeliği’nde ve ilgili mevzuat hükümlerinde belirtilen hususlar göz önünde bulundurulmamıştır. Şöyle ki, Çed Raporu’nda projenin muhtemel çevresel etkilerine karşı alınacak tedbirler, doğal kaynakların kullanımı gibi yöntemine uygun olarak ortaya konulmamıştır. Çed Raporunda, projeden etkilenmesi muhtemel alanın, hassasiyeti yeterince değerlendirilmemiştir. Yine proje alanı ve yakın çevresinin mevcut arazi kullanımı göz önünde bulundurulmamıştır.

binguven-bal2

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının ilgili birimince proje alanı, yerinde yeterince incelenmemiş ve proje alanındaki mülkiyetin rejimi yeterince değerlendirilmemiştir. Proje sahasının Havza Planı da henüz yapılmamıştır. Çed Raporunun Kapsam ve özel formatının belirlenmesinden önce, halkı proje hakkında bilgilendirmek, projeye ilişkin görüş ve önerilerini almak üzere yapılan toplantı zorunlu olduğu halde, sadece göstermelik bir toplantı düzenlenmiş, yöre halkının katılımının sağlanması için gerekli duyurular yapılmamış ve adil bir bilgilendirme süreci söz konusu olmamıştır.

Çed, kalkınmanın gereği olan, faaliyet ve yatırımların çevre üzerine olabilecek olumsuz etkilerini önceden belirleyebilmek, bu olumsuzluklar ortaya çıkmadan önlemek için gerekli tedbirleri tespit etmek, kalkınmanın sürdürülebilirliğini sağlamak ve bu süreç sonucunda karar vermeye yetkili mercilerin, kararlarını doğru bir şekilde vermelerini temin etmek amacıyla getirilmiş, tahmin ve önleme dayalı çalışmalar bütünüdür.

Çed, maden ocakları ve pek çok faaliyet ve proje için gereklidir. Çevre üzerinde olabilecek etkiler, bütün tarafların hak ve menfaatleri çerçevesinde ve bölgenin olumlu yanları da dâhil olmak üzere, mülkiyet durumu ve kültürel değerlerini içeren çevrenin, doğal dengesi göz önünde tutularak incelenmek zorundadır. Bu gereklilik yerine getirilmemiştir. Bölgenin kültürel, tarihi, sosyal ve ekonomik konumu, Çed olumlu raporunda yeterince ortaya konulmamış, yöre halkı bir şirketin çıkarlarına kurban edilmek istenmiştir. Rapora yansıyan açık durum budur ve hak/ hukuk mücadelesi sonuna kadar sürdürülecektir. Çünkü, Çed Olumlu raporunda kamu yararı kavramıyla bağdaştırılacak bir durum tespiti de yoktur.

Proje alanının ve önerilen proje nedeniyle etkilenmesi muhtemel olan çevrenin nüfus, fauna, flora, jeolojik ve hidrojeolojik özellikler, doğal afet durumu, toprak, su, hava, atmosferik koşullar, iklimsel faktörler, mülkiyet durumu, kültür varlığı ve sit özellikleri, peyzaj özellikleri, arazi kullanım durumu, hassasiyet derecesi ve benzeri özellikleri yöntemine uygun olarak değerlendirilmemiştir.

Proje sahasında tarihi yapılar bulunmakta olup, anılan yapılar 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu çerçevesinde daha önceden tescil edilmiştir. Bu yapıların ne şekilde korunacağı detaylarıyla belirtilmemiş ve mevcut durum yöre yurttaşları arasında kaygıyla karşılanmaktadır.

Havzada endemik flora ve fauna türleri bulunmaktadır. Alanda araştırma ve inceleme yapıldığında bahsi geçen türler tespit altına alınabilecektir. Havzada Yaban Keçisi türleri, Keklik, Vaşak, Bozayı, Kurt gibi nadir fauna türleri bulunmaktadır. Bahsi geçen fauna türleri ülkemizin de taraf olduğu Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi (Bern Sözleşmesi) kapsamında koruma altındadır. ÇED OLUMLU kararı verilirken SAĞLIK KORUMA BANDI zorunluluğu nazara alınmamıştır. Umumi Hıfzısıhha Kanunu, Gayri Sıhhi Müesseseler Mevzuatı normları ihlal edilmiştir. Zira, yerleşim yeri içerisinde madencilik projelerine izin verilmemektedir

Proje sebebiyle içme ve kullanma suyu olarak yararlanılan kaynaklar, Su Kirliliği Kontrolü Yönetmeliği’ne aykırı şekilde kirlenecektir.

Proje alanı Perisuyu havzasında bulunmakta olup anılan havza Önemli Doğa Alanı ve Önemli Kuş Alanı içerisinde bulunmaktadır.

Malatya Elazığ Bingöl Tunceli 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre proje sahası “Orman Alanı”, “Tarım Arazisi”, “Çayır-Mera” “Ekolojik Öneme Sahip Alan” ve “Kayalık-Taşlık Alan Ve Kumul Alan” bölgesidir. Bu bakımdan proje Çevre Düzeni Planı’na aykırıdır.

Bingöl İli’nin Karasal ve İç Su Biyolojik Çeşitlilik Envanter ve İzleme Projesi kapsamında belirlenen “Özellikli Alan-Yaban Hayatı Sahası” proje alanına kuş uçuşu 50 m mesafede yer almaktadır. Proje tespitli yaban hayatı sahasına ağır ekolojik zararlar verecektir.

Proje sahasında arıcılık faaliyeti yürütülmekte olup projenin yürütülmesi halinde anılan faaliyet yok olacaktır. Açıkladığımız gerekçelerle maden projesinin derhâl iptal edilmesi gerekmektedir.

Bu Anayasal bir zorunluluktur. Çünkü Anayasasının “Sağlık hizmetleri ve çevrenin korunması” başlıklı 56. maddesinde – Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir. Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek Devletin ve vatandaşların ödevidir. Devlet, herkesin hayatını, beden ve ruh sağlığı içinde sürdürmesini sağlamak; insan ve madde gücünde tasarruf ve verimi artırarak, işbirliğini gerçekleştirmek amacıyla, sağlık kuruluşlarını tek elden planlayıp hizmet vermesini düzenler.

Son 20 yılda Bingöl’ de özellikle Peri Vadisi ve civarında, yatırım adı altında yapılanlar, bölgemizin habitatını etkilemiş, dönüşü olmayan zararlar vermiştir. İklimimiz, havamız, suyumuz, su ürünlerimiz, ormanlarımız, börtü böceğimiz, yaban hayvanlarımız, tarım, hayvancılık, arıcılık ve tabi ki insanlarımız, doğrudan etkilenmiştir.

Biz Anayasal yükümlülüğümüzü yerine getirerek yaşanılabilir bir çevrede ve tüm değerlerimizin koruma alanında olduğu bir çevrede yaşamak istiyoruz. Maden çıkarma faaliyeti ile bölgemizin değerlerinin zehirlenmesini, doğal yaşamın yok olmasını istemiyoruz. Devlet de anayasal sorumluluğunu yerine getirmeli ve yurttaşlarını korumalıdır. Toprağın üstü, altından daha değerlidir, bunu unutmayın / Sermaye kar edecek, çer – çöp doğaya kalacak, bu yağmaya izin vermeyeceğiz / Bizleri, nice medeniyetlere beşik olmuş bölgemizden, bir ot misali koparıp atmak istiyorlar, Reddediyoruz / Manevi ve kültürel bağlarımız çok yoğun, çünkü orada mezarlarımız, orada kutsallarımız, orada anılarımız vardır. Orada hayallerimiz vardır, hayallerimizi yıkamayacaksınız. Buna asla izin vermeyeceğiz. Daha önce de bu alanda, Bingöl’ deki Orman yangınları, Orman kesimleri ve Termik santrale karşı direnç göstermiş sizlere seslenme imkânı bulmuştuk. Bu kez yine sesimizi yükselterek, Devletin bu maden projesini derhal durdurmasını ve iptal etmesini istiyoruz”.

*BASIN AÇIKLAMASINI İMZALAYAN STK’ LAR LİSTESİ EKTEDİR

İMZACI SİVİL TOPLUM KURULUŞLARI

  1. BİNGÖL BAROSU
  2. (DGD) DOĞU VE GÜNEYDOĞU DERNEKLERİ PLATFORMU
  3. (BİN-DER-FED) BİNGÖL SOSYAL YARDIMLAŞMA DERNEKLERİ FEDERASYONU
  4. (KAR-DEF) KARAKOÇAN DERNEKLERİ FEDERASYONU
  5. (KAYY-DER) KİĞI-KARAKOÇAN-ADAKLI-YAYLADERE-YEDİSU İLÇELERİ KÜL. DERN.
  6. (TÜMTOK-DER) TÜM TOKATLILAR KÜLTÜR VE DAYANIŞMA DERNEĞİ
  7. BİNGÖL – ADAKLI BİLEŞENLERİ DERNEĞİ
  8. BİNGÖL – KİĞI ESKİKAVAK (AREK) KÖYÜ KALKINDIRMA VE GÜZELLEŞTİRME DERNEĞİ
  9. BİNGÖL – KİĞI İLBEY KÖYÜ DERNEĞİ
  10. BİNGÖL – KİĞI CEVİZLİ VE CİVAR KÖYLERİ DERNEĞİ
  11. BİNGÖL – ADAKLI AYSAKLI KÖYÜ BAYIRLI (MİRZİKAN) YAZICI KÖMÜ MEZRALARI DERNEĞİ
  12. ELAZIĞ – KİĞILILAR SOSYAL YARDIMLAŞMA VE DAYANIŞMA DERNEĞİ
  13. BİNGÖL – SANCAK BELDESİ KARAPINAR VE TEPEBAŞ KÖYLERİ DERNEĞİ
  14. BİNGÖL – SANCAK BÜYÜKBAŞ KÖYÜ DERNEĞİ
  15. BİNGÖL – SANCAK SÜTGÖLÜ KÖYÜ (ZAĞ) DERNEĞİ
  16. BİNGÖL İLİ VE İLÇELERİ ADAKLI VE ÇEVRE KÖYLERİ EĞİTİM KÜLTÜR DERNEĞİ
  17. (BİNKAYDER) BİNGÖL İLİ KÜLTÜR DERNEĞİ
  18. BİNGÖL – SANCAK GÜNGÖREN (MEZRECUĞ) KÖYÜ DERNEĞİ
  19. BİNGÖL – KARLIOVA İLÇESİ KIZILAĞAÇ (AYNİK) KÖYÜ DERNEĞİ
  20. BİNGÖL – KARLIOVA İLÇESİ YİĞİTLER (SAĞNİS) KÖYÜ DERNEĞİ
  21. BİNGÖL – KARLIOVA İLÇESİ YUKARIYAĞMURLU KÖYÜ DERNEĞİ
  22. BİNGÖL – KARLIOVA HACILAR KÖYÜ DERNEĞİ
  23. BİNGÖL – KARLIOVA DAL AİLESİ SOSYAL YARDIMLAŞMA DERNEĞİ
  24. BİNGÖL – KARLIOVA – AŞAĞIYAĞMURLU KÖYÜ DERNEĞİ
  25. BİNGÖL MERKEZ ALATEPE (ARÇUĞ) KÖYÜDERNEĞİ
  26. KİĞI AÇIKGÜNEY KÖYÜ KALKINDIRMA DERNEĞİ
  27. KİĞI AŞAĞI SERİNYER KÖYÜ DERNEĞİ
  28. KİĞI BAKLALI KÖYÜ DERNEĞİ
  29. KİĞI ÇANAKÇI KÖYÜ DERNEĞİ
  30. KİĞI DALLICA KÖYÜ KÜLTÜR DERNEĞİ
  31. KİĞI DARKÖPRÜ (XURS) KÖYÜ DERNEĞİ
  32. KİĞI KUŞÇİMENİ KÖYÜ DERNEĞİ
  33. KİĞI ÖLMEZ KÖYÜ DERNEĞİ
  34. KİĞI SABIRTAŞI KÖYÜ DERNEĞİ
  35. KİĞI SIRMAÇEK KÖYÜ DERNEĞİ
  36. KİĞİ YAZGÜNÜ (HUPUS) KÖYÜ DERNEĞİ
  37. ADAKLI İLÇESİ VE ÇEVRE KÖYLERİ DERNEĞİ
  38. ADAKLI HASBAĞLAR KÖYÜ DERNEĞİ
  39. ADAKLI GÖKÇELİ KÖYÜ DERNEĞİ
  40. ADAKLI KARAÇUBUK (DIMLAG) KÖYÜ DERNEĞİ
  41. ADAKLI KAMIŞGÖL KÖYÜ DERNEĞİ
  42. ADAKLI  (ŞİRNAN) ALTINEVLER KÖYÜ DAYANIŞMA DERNEĞİ
  43. ADAKLI DEMİROLUK KÖYÜ DERNEĞİ
  44. ADAKLI AYVADÜZÜ KÖYÜ DERNEĞİ
  45. ADAKLI GÜNGÖRSÜN KÖYÜ DERNEĞİ
  46. ADAKLI ÇETAN KÖYÜ DERNEĞİ
  47. ADAKLI AKTAŞ KÖYÜ DERNEĞİ
  48. ADAKLI VE ÇEVRE KÖYLERİ DERNEĞİ
  49. ADAKLI AYVADÜZÜ MERGAN KÖYÜ DERNEĞİ
  50. ADAKLI TOPAĞAÇLAR KÖYÜ DERNEĞİ
  51. ADAKLI SEVKAR KÖYÜ DAYANIŞMA DERNEĞİ (TUZLA)
  52. ADAKLI SEVKAR KÖYÜ DAYANIŞMA DERNEĞİ (ESENLER)
  53. ADAKLI BAĞLARPINARI (TEMRAN) KÖYÜ DERNEĞİ
  54. ADAKLI ÇATMA KÖYÜ DERNEĞİ
  55. ADAKLI YEŞİLTEPE (PULUR) KÖYÜ DERNEĞİ
  56. ADAKLI DOĞANKAYA KÖYÜ DERNEĞİ
  57. ADAKLI DÖŞLÜCE MAHALLESİ DERNEĞİ
  58. ADAKLI KAYNAKDÜZÜ KÖYÜ DERNEĞİ
  59. ADAKLI CUNANLILAR DERNEĞİ
  60. ADAKLI ERLER (KURDAN) KÖYÜ DERNEĞİ
  61. ADAKLI KANTER KÖYÜ DERNEĞİ
  62. ADAKLI KARERLİLER (TUZLA) DERNEĞİ
  63. ADAKLI KARERLİLER (KÜÇÜKKÖY) DERNEĞİ
  64. GRASORİLİLER DERNEĞİ
  65. ADAKLI AYVADÜZÜ (MERGAN) KÖYÜ AİLE DERNEĞİ
  66. YAYLADERE HAKTANIR KÖYÜ DERNEĞİ
  67. YAYLADERE İLÇESİ GÜNEŞLİK KÖYÜ VE MEZRALARI DERNEĞİ
  68. YAYLADERE KUVATAN KÖYLERİ DERNEĞİ
  69. YAYLADERE ÇATALKAYA (GIMÊK) KÖYÜ DERNEĞİ
  70. YAYLADERE ALINYAZI KÖYÜ DERNEĞİ
  71. YAYLADERE ÇALIKAĞIL KÖYÜ DERNEĞİ
  72. YAYLADERE KORLU KÖYÜ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ
  73. YAYLADERE BİLEKKAYA (HERGEP) KÖYÜ DERNEĞİ
  74. KARAKOÇAN ALABAL KÖYÜ DERNEĞİ
  75. KARAKOÇAN OKÇULAR KÖYÜ DERNEĞİ
  76. KARAKOÇAN KORUDİBİ-DUMLUYAZI KÖYLERİ DERNEĞİ
  77. KARAKOÇAN ÇAKAN KÖYÜ DERNEĞİ
  78. KARAKOÇAN ÇELEBİ KÖYÜ DERNEĞİ
  79. KARAKOÇAN SARIBAŞAK KÖYÜ DERNEĞİ
  80. KARAKOÇAN YILDIZ KÖYÜ DERNEĞİ
  81. KARAKOÇAN ÇAYIRGÜLÜ KÖYÜ DERNEĞİ
rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.