DOLAR
32,3867
EURO
35,0622
ALTIN
2.325,73
BIST
9.112,79
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

ESNAF: “ÇÖZÜM BEKLİYORUZ”

ESNAF: “ÇÖZÜM BEKLİYORUZ”
28.03.2022 00:36
464
A+
A-

​Mevcut ekonomik sıkıntılar, zamlardan dolayı ham madde fiyatlarının artışıyla ilgili sorunlarını dile getiren Bingöl Sanayi Sitesi esnafı, sıkıntıdan birçok esnafın kapılarını kapattığını, acil olarak yetkililerden çözüm beklediklerini dile getirdi.

Bingöl Sanayi Sitesi esnafı, malzeme alımında sürekli değişen fiyatlardan ötürü iş yapamaz hale geldiklerin söyledi. Söz alan esnaf, “Yetkililerden, kötü gidişin durdurulması için acil çözüm bekliyoruz” diye konuştular.

Gazetecilere konuşan sanayi sitesi esnafı, piyasanın düzensiz fiyat artışları nedeniyle çok zor bir durumla karşı karşıya kaldıklarını belirtti.

binguven-bal2

KÜÇÜK ESNAF EZİLİYOR, ZENGİNLER KORUNUYOR

Hayatı boyunca böyle bir piyasa görmediğini dile getiren mobilya ustası İshak Bozkurt, “Yeni sistemde zenginlerin kur farkıyla korunduğunu, ancak ezilen tarafın ise her zamanki gibi küçük esnaf olduğunu vurguladı.

İshak Bozkurt: “Hayatımda böyle düzensiz bir piyasa görmedim”

Piyasadaki düzensiz fiyat artışlarından çok şikâyetçi olduklarını kaydeden Bozkurt, “Biz iş yaptığımız zaman müşteriye verdiğimiz fiyat, bir hafta sonra maliyetin altına düşüyor. Yetkililerin bu duruma bir el atması gerekiyor. 27 yıldır bu işi yapıyorum, 10 yaşında bu işe başladım, ama bugüne kadar böyle bir düzensizlik kesinlikle görmedim. Zengine gelince, zenginler zarar etmemek için ellerinden geleni yapıyorlar. Kur farkını veriyorlar, bize gelince her şey bizden çıkıyor, her şey üreticiden çıkıyor. Bu üreticinin günahı nedir, bu konuda ne yapabiliriz. Bu konuda yetkililerden özverili bir çalışma bekliyoruz.” dedi.

“Kazancımızı tamire mi yakıta mı vereceğimizi şaşırdık”

Sanayiye İş makinasını tamire getiren iş makinesi operatörü ise; “Şu anda getirimiz götürümüzü karşılamıyor. Bu lastiği geçen yıl bu dönem 3 bin TL’ye aldık, şu anda sorduk 10 bin TL. Kazandığımızı tamire mi verelim mazota mı verelim, işin içinden çıkamadık. Geçen yıl saat başı 150 TL’den çalışıyorduk, bu yıl 500 TL’ye bile çalışsak yine de bizi kurtarmayacak. Durumlar iç açıcı değil, ricamız yetkililerin bu işe bir el atmaları.” ifadelerini kullandı.

Veysel Acar: “Zamların nedeni dışa bağımlılık ve üretimin olmamasıdır”

Mobilya sektöründe çalışan Veysel Acar adlı esnaf; Türkiye’de mevcut ekonomik sıkıntılar nedeniyle satış yapamadıklarından yakındı.

Son 2 yılda her bir ürüne yüzde 300-400 zam geldiğini dile getiren Acar, şöyle konuştu:

Zamlar nedeniyle mobilya sektörü durma noktasında. Gün oluyor siftah açmadan kapatıyoruz. Daha önce ufak da olsa bir döngü vardı. Kış ayı ve pandemiden dolayı satışlardan dolayı sıkıntı oldu ama şu anki sebep aşırı zamlardır. Ham maddeye aşırı şekilde zam geldi. Ülke olarak ham madde üretseydik belki bu kadar etkilenmezdik. Dışa bağımlılık ve üretimin olmaması zamlara ve pahalılığa sebep oldu. Devletimiz bu işe el atmalı, çok ciddi zamlar var, bu zamlara bir çözüm bulmalıdırlar, en azından asgariye indirmelidirler. İnşaat sektöründe bildiğimiz kadarıyla Bingöl’de bir veya iki inşaat için ruhsat alan var, bu ileride ciddi sıkıntı olacak. İnşallah bir çare olur ve ferahlığa kavuşuruz.

Süleyman Sonakalan: “Esnaf olarak zor durumdayız, çalışamıyoruz”

Mobilyacılıkla uğraşan Süleyman Sonakalan ise, “Mobilyacıyım, geçen yıl MDF 230 liraydı, şu an 950 lira olmuş. İş yapamıyoruz esnaflar olarak oturuyoruz, zor durumdayız, çalışamıyoruz. Devlete tek çağrım şudur ki; hükümet ya erken seçime girsin ya da istifa etsin.” şeklinde konuştu.

Abdurrahim Orak: “Çelik kapı ve cam sanayi çok zor durumda”

Çelik kapı ve cam sanayi işinde çalışan esnaf Abdürrahim Orak, “Çelik kapı ve cam işini yapıyorum. Bizim sanayimizin sıkıntıları gerçekten büyük. İş sıkıntısı zaten belli. Müteahhitlerin çoğu sıkıntıda, bizi çarpıp gidenler de oldu. Diyecek bir şey bulamıyorum, her şeye zam geliyor. Bugün bir nakliye geldi 12 bin 500 TL. Sıkıntı büyük, bunu herkes biliyor diyecek hiçbir şey yok.” dedi.

Eyüp Çağırman: “Eskisi gibi güzel günlerin geri gelmesini istiyoruz”

Sanayi esnafından Eyüp Çağırman ise; “Ben bir sanayi esnafı ve mobilyacı olarak şunu belirtmek istiyorum; zamlardan dolayı malzeme sıkıntısı yaşıyoruz, verdiğimiz fiyatlar bir hafta veya 10 gün aynı kalmıyor. Bundan dolayı müşteriler ile sorun yaşıyoruz. Bunun düzelmesini istiyoruz. Hükümetten tek istediğimiz bu zamların önünü almasıdır. Biz esnaf olarak sıkıntı yaşıyoruz. Esnafın hali ortada. Dileriz ki işimizin eskisi gibi iyi gitmesini istiyoruz.” dedi.

Cihan Yalçın: “Artan fiyatlardan ötürü esnaflığımızdan utanır hali geldik”

Fiyatların sık sık artışı nedeniyle müşterilerle ilişkilerinin zedelendiğini belirten Cihan Yalçın, gelinen noktada iş yapmanın zorlaştığını belirtti.

Yalçın; “13 yıldır Bingöl sanayisinde cam ustalığı yapıyorum. Eğer piyasa izin verirse bizim müşterilerle aramızdaki ilişkiler güzel. Zamlardan sonra bugün aldığımız bir ürünü yarın yerine koyamıyoruz. Zamlar yüzünden müşteriye verdiğimiz fiyatlardan utanıyoruz. Zamlar durdurulursa esnafla bir sıkıntımız kalmaz. Şu an değişen fiyatlardan ötürü sözümüzde duramıyoruz ve esnaflığımızdan utanıyoruz. Ben bir işçiyim, benim işverenim de zor duruma düşüyor. Büyüklerimizden ricamız bu fahiş zamlara dur demeleridir. Müşteriye fiyat verdiğimizde aynı fiyata ürün alamadığımızda cepten yemiş oluyoruz. İnsanların alım gücü sıfıra düşüyor. Müşteriyle diyalogumuz değişen fiyatlardan ötürü kötüye gidiyor. Faiz zamlarına dur denilmesi gerekiyor, müşterilere karşı çok mahcubuz. Hep beraber bu duruma dur dememiz lazım. Sezon başında 65 liraya sattığımız bir ürünü zamlardan ötürü 330 liraya satıyorsam bu müthiş bir zamdır.” dedi.

İbrahim Seçkin: “Sabit bir kur olmadığından dolayı esnaf iş alamıyor”

PVC sektöründe faaliyet gösteren İbrahim Seçkin adlı esnaf ise, “İş sıkıntısı var. Esnafımız sıkıntıda, döviz kuru her zaman yükselişte, sabit bir kur olmadığı için esnafımız iş alamıyor, iş bağlantısı kuramıyor, kira ödeyen, 4-5 eleman çalıştıran esnaf var, bunların kiralarını ve eleman ücretlerini ödeyebilmeleri için aktif bir iş yapmaları lazım.” dedi.

 (İLKHA)

Haberin Videosu: https://www.youtube.com/watch?v=IYzTpME4f2g&t=556s

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.