Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak; “Şu anda 250 civarında yabancı uyruklu öğrencimiz var. Bu sayıyı daha da arttırmalıyız” diye konuştu.
Bingöl Üniversitesi Dış İlişkiler Koordinatörlüğü 2021 Yılı Genel Değerlendirme Toplantısı tarihinde gerçekleştirildi. Toplantıya Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Hasan Çifci, Prof. Dr. İbrahim Yasin Erdoğan, Prof. Dr. Ramazan Solmaz ile fakülte dekanları, enstitüler ve yüksekokul müdürleri, Dış İlişkiler Koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Kayıntu, bölüm başkanları, dış ilişkilerden sorumlu bölüm koordinatörleri ve daire başkanları katıldı.
“182 FARKLI ÜLKEDEN ÖĞRENCİ VAR”
Bingöl Üniversitesi Dış İlişkiler Koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi Ahmet Kayıntu, Dış İlişkiler Koordinatörlünün 2021 Yılı Genel Değerlendirme Toplantısı’nda yaptığı konuşmada; 2021 yılı itibariyle beş yıl önce sistemimizdeki uluslararası öğrenci sayısının 40 binli rakamlarda olduğunu bugün ise bu sayının 200 bin kişiyi aştığını söyledi.
UNESCO ve Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) verilerine göre, dünyada toplam uluslararası öğrenci sayısının 5,6 milyon, OECD ülkelerindeki uluslararası öğrenci sayısının 3,9 milyon, OECD ülkeleri dışındaki ülkelerdeki uluslararası öğrenci sayısını 1,7 milyon olduğuna dikkat çeken Kayıntu, “Kuzey Amerika ve Avrupa Birliği (AB) ülkeleri, toplam uluslararası öğrencilerin yüzde 65’ine ev sahipliği yapmaktadır. 2020 itibarıyla Çin dünyada ülke dışına en çok öğrenci gönderen ülke konumundadır. Hindistan ve Vietnam ise Çin’i takip eden ülkelerdir. Genel olarak, öğrenci kabulünde ilk üç ülke İngilizce konuşulan ABD, Birleşik Krallık ve Avustralya olarak öne çıkıyor” dedi.
Türkiye’nin öğrenci kabul eden ülkeler arasında son beş yılda en hızlı büyüyen ülkelerden biri olduğuna vurgu yapan Kayıntu, “2021 yılında, yükseköğretim kurumlarımızda 182 farklı ülkeden uluslararası öğrencimiz bulunmaktadır. 2014 yılında 48 binlerde olan uluslararası öğrenci sayımız 2021’de 207 bine ulaştı. Bu sayı ile dünyada uluslararası öğrenci kabul eden ilk 10 ülkeden biriyiz. Avrupa yükseköğretim alanında ise İngiltere, Almanya, Fransa ve Rusya’dan sonra beşinci sırada yer almaktayız. Ülkemizde toplam 3 bin 325 uluslararası öğretim elemanı da üniversitelerimizde görev yapmaktadır. Avrupa Komisyonu 2020 raporuna göre, AB ülkeleri arasında Erasmus+ öğrencilerinin en çok tercih ettiği beşinci ülkeyiz” şeklinde sözlerini sürdürdü.
Bingöl Üniversitesi yurtdışı yüksek lisans ve doktora diplomalı öğretim elemanı sayısının 30 kişi olduğunu belirten Kayıntu, toplam uluslararası mezun öğrenci (YL/Doktora) sayısının 310 kişi ve aktif uluslararası öğrenci (YL/Doktora) sayısının ise 162 kişi olduğunu ifade etti.
“ÜNİVERSİTEMİZİN ULUSLARARASI ARENADA TANINIRLIĞINI ARTTIRMALIYIZ”
Toplantıda konuşan Rektör Çapak, üniversitelerin yurtdışında tanınırlığının arttırılması için Erasmus ve Dış İlişkiler Koordinatörlüklerinin önemli birimler olduğunu söyledi. Rektör Çapak, öğretim elemanı ve öğrenci değişimleri için Avrupa Birliği Fonları’ndan alınan hibelerin üniversitemize düşen payının da iyi olduğunu ancak bunun daha da arttırılması gerektiğine dikkat çekerek şunları söyledi: “Biz de ülke olarak bu fonlara destek veriyoruz, verdiğimizden daha fazlasının almalıyız. Üniversitemizin tanınırlığı açısından öğretim elemanlarımızın ve öğrencilerimizin yurtdışına gitmesi çok önemlidir. Lisansüstü öğrenimlerinin yurtdışında tamamlayan öğretim elemanlarımızın bu anlamda aktif olması gerekiyor. Şu anda 250 civarında yabancı uyruklu öğrencimiz var. Bu sayıyı daha da arttırmalıyız. Bu konuda bütün akademik ve idari personellerimizden özveri bekliyoruz’’ dedi.