DOLAR
32,3676
EURO
34,9560
ALTIN
2.325,34
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Bu köyde öğrenciler eğitime “uzaktan” erişemiyor: Tableti, telefonu var interneti yok

“Bu Köyde Öğrenciler Eğitime ‘uzaktan erişemiyor”

Bu köyde öğrenciler eğitime “uzaktan” erişemiyor: Tableti, telefonu var interneti yok
22.03.2021 20:23 | Son Güncellenme: 13.04.2021 16:18
580
A+
A-

Haberimiz, Gazeteciler platformunda yayımlandı.

http://gazetecilerplatformu.com/2021/04/13/bu-koyde-ogrenciler-egitime-uzaktan-erisemiyor-tableti-telefonu-var-interneti-yok/

13 Nisan 2021

GALİP AKENGİN – Bingöl

Bingöl’ün Adaklı ilçesine bağlı Erbaşlar köyünde bulunan 50’ye yakın öğrenci internet bağlantısı olmadığı için koronavirüs pandemisi nedeniyle yüz yüze eğitim yapılamayan şu sıralarda eğitime uzaktan da erişemiyor. Öğrenciler eğitime internetten erişebilmek için her gün 2 kilometre yürüyüp yüksek bir dağa çıkarak internete bağlanabiliyor. 

binguven-bal2

Bingöl’ün Adaklı ilçesine bağlı 60 haneli Erbaşlar (Çerme) köyünde internet çekmediği için 50’ye yakın öğrenci, COVID-19 nedeniyle uzaktan verilen eğitim öğretim hakkına erişemiyor. Çünkü öğrencilerin yaşadığı köyde internete erişim yok. Öğrenciler karda kışta derslere katılmak, ders çalışmak ve ödevlerini yapmak için 2 kilometre yürüyüp yüksek bir dağa çıkmak zorunda kalıyor. Cep telefonu-internet alt yapısı için dört yıl önce yapılan baz istasyonun faaliyete geçirilmediğini kaydeden köy muhtarı Nurettin Tüz, “Cep telefonu ve internet alt yapısı olmadığı için tableti olan, akılı telefonu olan da dersine giremiyor” diyor.

 “Baz istasyonu tamamlanırsa, tüm bölge faydalanabilir”

Yapımına 4 yıl önce başlanan baz istasyonunun bir an evvel yapılması gerektiğini vurgulayan Muhtar Tüz, bu baz istasyonunun hizmete girmesi halinde bundan sadece kendi köylerinin değil çevredeki tüm köylerin yararlanacağını dile getiriyor. Tüz, bu baz istasyonunun yüzde 90’ının tamamlanmış olmasına rağmen neden hala hizmete girmediğini de anlamakta güçlük çektiklerini söylüyor

Muhtarlar: “Baz istasyonunun aktif hale getirilmesini bekliyoruz”

Çatma Köyü Muhtarı Vahit Toparlak da Erbaşlar Köyü’nün tepesine dikilen ama aktif hale getirilmeyen baz istasyonunun tamamlanması halinde Çatma Köyü’nün yanı sıra, Doğankaya Köyü ve buna bağlı mezraların da istasyondan faydalanabileceğine vurgu yapıyor. Kozlu Köyü Muhtarı Mustafa Bayat da diğer muhtarları destekleyen sözler söyleyerek taleplerini şöyle dile getiriyor: “Nurettin Tüz kardeşim haklıdır, biz de ilçe kaymakamına talebimizi ilettik. Dört yıl önce dikilen baz istasyonunun bir an önce faaliyete geçirilmesini bekliyoruz”.

Öğrenciler: “Çözüm bekliyoruz”

İnternete erişemediği için derslere katılamayan Erbaşlar Köyü’nden öğrenci Hicret Tüz, “Evde internet çekmediği için derslerimizi çalışamıyoruz. Milli Eğitim Bakanımız Ziya Selçuk’tan bize ve bizim gibi zor durumda olan öğrencilere çözüm bekliyoruz” diyor.

Lise öğrencisi olan Helin Tüz de “Önümüzdeki süreçte sınavlarımız var. Biz okumak istiyoruz. Her gün bu tepeye çıkarken korkuyoruz, bu tepelerde kurtlar geziyor. Büyüklerimiz bize eşlik etmese gelemiyoruz. Sayın bakanımızdan çözüm rica ediyoruz” diyerek Milli Eğitim Bakanı’na sesleniyor.

Öğrenci Helin Tüz

YÜZDE 90’I TAMAMLANDI, ÖYLECE KALDI 

Muhtar Tüz’ün verdiği bilgilere göre; 2017 yılında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın ‘Evrensel Projesi’ kapsamında Erbaşlar köyünün üst tarafında baz istasyonu kurulması için çalışma başlatıldı. İstasyonun yüzde 90’ı tamamlandı ancak çalışmalar durdu. Muhtarın bilgi aldığı Telekom yetkilileri, istasyonunun enerji aksamları dahil her şeyinin tamamlandığını, uydu bağlantısı bir cihazın eksik kaldığını aktardılar. Arada dört yıl geçmesine rağmen, yüzde 90’ı tamamlanan baz istasyonu bitirilip faaliyete geçirilemedi. Ayrıca kurulan 50 metre yüksekliğindeki baz istasyonu yüksek bir noktada olduğu için helikopter, uçak gibi hava araçları için de tehlike oluşturuyor. Zira bu tür istasyonların tepesine uyarı amacıyla konulan “kırmızı ışık” da henüz yerleştirilmedi.

Öğrenci Hicret Tüz

HABERİN VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ….

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.