DOLAR
32,5535
EURO
34,9719
ALTIN
2.448,51
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
18°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Bingölspor ve Hakkarispor kupa’ya alınmadı

Bingölspor ve Hakkarispor kupa’ya alınmadı
09.09.2023 16:54
119
A+
A-

12 Bingölspor ve Hakkarispor’un Ziraat Türkiye Kupası dışında tutulmasını tepkilere neden oldu. Konu ile ilgili Bingöl Valiliği ve Ak Partili vekillerden açıklama yapılmazken, Yeşil Sol Parti Bingöl Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, konuyu meclise taşıdı.

YANLIŞTAN DÖNÜLMESİ GEREKİR

Konu ile ilgili meclise araştırma ve soru önergeleri veren Hülakü, yanlıştan dönülmesini istedi. İki takımın kupa statüsüne aykırı bir şekilde saf dışı bırakıldığını ifade eden Hülakü, “6 Eylül 2023 tarihinde Türkiye Futbol Federasyonu tarafından 2023-2024 Türkiye Kupası sezonu için gerçekleştirilen toplantıda kupaya katılacak takım sayısının “fazla” olduğu gerekçe gösterilerek teamüllere ve kupa statüsüne aykırı bir şekilde organizasyon dışında kalacak takımların belirlenmesi amacıyla kura çekimi gerçekleştirilmiştir. Türkiye kupasındaki rakiplerinin belirlenmesi için kura çekimine katılan Bingölspor ve Hakkarispor takımları usulsüz bir şekilde kura çekilerek kupa dışında bırakılmış, TFF tarafından konuya ilişkin hiçbir açıklama yapılmamıştır. Ortaya çıkan bu skandal uygulama ve kararın yarattığı hukuksuzluğun ve takımların sezona erken başlaması ile ortaya çıkan maddi, manevi külfetin giderilmesi amacıyla Meclis araştırması açılması için gereğini arz ve teklif ederim” dedi.

binguven-bal2

Hülakü, araştırma önergesinin gerekçesinde şu ifadelere yer verdi; “Türkiye Kupası organizasyonu, Türkiye Futbol Federasyonu resmî internet sayfasında belirtilen statüye göre 148 takım ile gerçekleştirilen ve özellikle profesyonel liglerde futbol takımı olmayan şehirlerin takımlarının katılımının sağlandığı bir organizasyon olarak yıllardan bu yana süregelmektedir. Formatı sürekli değiştirilen kupa organizasyonu 5 yılı aşkın bir süredir amatör futbol kulüplerinin de katılımının sağlandığı, Türkiye’nin her bölge ve ilinden takımların katılımı ile geniş bir spektrumda sürdürülmektedir. Bu yeni format sporun yarattığı rekabet, dostluk, futbol kültürlerinin etkileşimini ve iletişimini önemli derece olumlu etkilemekte, sporun gelişimini ve yayılmasını sağlamaktadır. “Alınan Kararın Türkiye kamuoyunda hiçbir hukuki ve vicdani karşılığı Yoktur” Ancak 6 Eylül 2023 tarihinde TFF tarafından gerçekleştirilen Türkiye Kupası kura çekimi toplantısında teamüllere aykırı bir şekilde karar alınmış, Bingölspor ve Hakkarispor kupa organizasyonu dışında bırakılmıştır.

Söz konusu takım yöneticilerine “organizasyonda takım sayısının gerekenden fazla olması” şeklinde bir gerekçe sunulmuştur. 2023-2024 Türkiye Kupası organizasyonuna katılamama durumunun da kura ile belirlenmesi, katılacak takım sayısının kura çekimine kadar incelenmemiş olması, kura dışında bırakılan takımların son dakikada bilgilendirilmesi ciddi mağduriyetlere sebep olmuştur. Bu vaziyet aynı zamanda TFF’nin içerisinde bulunduğu acınası zaafiyeti de gözler önüne sermiştir. Alınan kararın başta Bingöl halkı olmak üzere, Türkiye kamuoyunda hiçbir hukuki ve vicdani karşılığının olmadığını belirtmek gerekmektedir. Pandemi süreci başta olmak üzere TFF’nin sürekli çeşitli gerekçe ve bahaneler ile ligden düşürme, lige alma gibi şartları değiştirmesi, takım sayılarında belirgin bir istikrarın sağlanamaması son kertede bugün Bingölspor ve Hakkarispor gibi kulüplerin kupa dışında kalmasına sebep olmuştur.

Söz konusu plansızlık ve yönetim beceriksizliğinin beklenmedik bir şekilde belirli kulüplerin hak gaspına uğramasına sebep olması kabul edilebilir değildir. “12 Bingölspor Ayrıştırıcı Tavrı İle Karşı Karşıya Kalmıştır” Bu sebeple herhangi bir organizasyonun kura çekimi söz konusu olduğunda kulüplerin organizasyona katılmadan saf dışı bırakılması yerine daha fazla müsabakanın oynanmasını sağlama, daha fazla seyirciye, şehre, camiaya ulaşılmasını sağlama amacı güdülmelidir. Fakat böyle bir amacın olmadığı, TFF’nin kolaycı, rekabeti önleyici, sporu ayrıştırıcı bir araç haline getiren tavrı ile karşı karşıya kalınmıştır. Bingölspor ve Hakkarispor, Türkiye Kupası kura çekimi ve takvimini referans alarak sezon öncesi hazırlıklarına ciddi anlamda erken başlamış, kulüp yapılanması ve transfer süreçlerine ilişkin ciddi harcamalar gerçekleştirmiştir.

Maddi ve manevi, verilen emeklerin karşılığı adaletsiz ve teamüllere aykırı şekilde kupa organizasyonu dışında kalmak olmuştur. Bu sebeple TFF tarafından alınan ve uygulamaya konulan karar kamuoyunda ciddi rahatsızlığa sebep olmuş, kulüp, camia ve şehir büyük bir hak gaspına uğratılmıştır. TBMM’nin üzerine düşen bu hak gaspının ivedi bir şekilde ele alınıp incelenmesini sağlamak ve söz konusu kulüplerin taleplerinin yerine getirilmesinin önündeki engelleri belirleyip ortadan kaldırmaktır.”

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.