DOLAR
32,3867
EURO
35,0622
ALTIN
2.325,73
BIST
9.112,79
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

Bingöl’e Büyük Yatırım

<strong>Bingöl’e Büyük Yatırım</strong>
07.11.2022 01:44
347
A+
A-

Entegre yassı çelik üreticisi Erdemir, 550 milyon dolarlık (10.2 milyar lira) yatırımla peletleme tesisi kurarak Türkiye’nin kendi pelet ihtiyacının çoğunluğunun yurtiçi kaynaklardan karşılanmasını sağlayacak. OYAK Genel Müdürü Süleyman Savaş Erdem, “Bu yatırımla hem Erdemir’in en önemli hammadde kalemlerinden pelette dışa bağımlılığı ciddi anlamda azaltacak hem de bölgede istihdama güçlü katkı sağlayacağız” dedi.

Türkiye’nin entegre yassı çelik üreticisi Erdemir, stratejik öneme sahip, demir çelik sektöründe kritik bir ham maddede dışa bağımlılığı ciddi ölçüde azaltacak büyük bir yatırıma imza atıyor. Erdemir, grup şirketi Ermaden’in Bingöl-Avnik mevkiinde bulunan demir madeni sahasında yaklaşık 550 milyon Dolar (10.2 milyar lira) yatırımla peletleme tesisi kuracak. Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılında temeli atılacak tesisin 36 ila 42 ay içerisinde faaliyete geçmesi planlanıyor.

300 MİLYON TON REZERV

binguven-bal2

Ermaden, bölgede son iki yıldır gerçekleştirdiği yoğun rezerv arama ve geliştirme çalışmaları neticesinde 250-300 milyon ton civarında manyetit demir cevheri kaynağı tespit etti. Bu kaynağın işlenerek Türkiye ekonomisine kazandırılması için Erdemir, yılda 3 milyon ton zenginleştirme ve pelet üretim kapasiteli peletleme tesisi kurma kararı aldı.

Kurulacak tesiste söz konusu demir cevheri rezervi kapsamında 100 milyon tonu aşkın pelet üretimi hedefleniyor. Bu yatırım, rezerv ömrü hesabıyla bakıldığında üretilecek pelet ile 20 milyar dolara yakın ithalatı azaltıcı etki yapacak. Ayrıca kuruma da 7-9 milyar dolar kar etkisi olacağı da hesaplanıyor.

İSTİHDAMA ÖNEMLİ KATKI

OYAK Genel Müdürü ve Erdemir Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Savaş Erdem, “Pelet üretiminde kendine yetebilir rezerv yapısına sahip olmak hayati önem taşıyor. Aynı zamanda yıllık üretilecek 3 milyon ton peletin bugünkü fiyatlar ile yıllık 600 milyon dolarlık ithalatı azaltıcı etkisi yanında, Erdemir’e de yıllık 200-250 milyon dolarlık ilave brüt kârlılık kazandıracağını öngörüyoruz.

Hedeflenen 100 milyon tonluk pelet üretim tonajı ile Erdemir’e sağlayacağı katkının yanında ithalatı azaltıcı etkisiyle ülke ekonomisine vereceği fayda, çok önemli değer yaratacak. Kurulacak tesis tüm bölgede önemli ölçüde istihdam yaratıp, tesisin inşaat süreçlerinde 2.000’i aşkın, faaliyete geçtiğinde de yaklaşık 1.000 kişilik istihdam sağlayarak bölge ekonomisine önemli katkıda bulunacak” ifadelerini kullandı.

PELET NEDİR?

Çok ince taneli (-0,075 mm) demir cevherinin bentonit (%0.8) ile karıştırılıp topaklanması ve pişirilmesi ile oluşturulan bir hammaddedir. Yüksek fırınlarda ergitilerek sıcak metal üretiminde kullanılmaktadır.

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.