DOLAR
32,5025
EURO
34,8826
ALTIN
2.437,41
BIST
9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cuma Az Bulutlu
19°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C
Pazar Az Bulutlu
17°C
Pazartesi Az Bulutlu
18°C

Bingöl’de Newroz: Depremde hayatını kaybedenler anıldı

Bingöl’de Newroz: Depremde hayatını kaybedenler anıldı
20.03.2023 01:25
172
A+
A-

Bingöl’de yoğun yağışa rağmen Newroz kutlamasına yüzlerce kişi katıldı. Depremde yaşamını yitirenlerin de anıldığı kutlamada ağıtlar yakıldı.

Bingöl’de bu yıl Newroz kutlaması Maraş merkezli depremlerin gölgesinde yapıldı. Deprem ve sel felaketinde yaşamını yitirenlerin anılmasıyla başlayan Newroz kutlamalarına yoğun yağışa rağmen yüzlerce kişi katıldı.

Hastane caddesinde “Her Der Newroz, Her Dem Azadî” ve “Newroz Ateşiyle Özgürlüğe” şiarıyla gerçekleştirilen Newroz’da, sahneye Yeşil ve Sol Parti’nin flamaları ve ‘Bingöl Afet Bölgesi İlan Edilsin’ pankartı asıldı.

SARI, KIRMIZI, YEŞİL RENKLER ALANA ALINMADI

Yoğun güvenlik önlemlerinin alındığı kutlamada Newroz’a gelenler iki farklı noktada aranarak alana alındı. Gazetecilerin çantalarının da arandığı kontrol noktalarında sarı, kırmızı, yeşil şal ve puşilerin alana sokulmasına izin verilmedi. Sabah saatlerinden itibaren etkili olan yağışa rağmen çoğunluğu gençler olmak üzere yüzlerce kişi Newroz kutlamasına katıldı.

binguven-bal2

Açılış konuşmalarının ardından DBP Parti Meclisi üyesi Nurten Üzümcü ve HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir konuşma yaptı.

Üzümcü, depremde yaşamını yitirenleri anarak başladığı konuşmasında bu yıl ki Newroz’un şenliklerle değil diriliş ve yeniden doğuş ruhuyla kutlanacağını söyledi.

‘SOKAK SOKAK ÇALIŞMAMIZ GEREKİR’

Mayıs ayında gerçekleştirilecek seçimlere değinen Üzümcü, ‘iktidarın hırsızlıklarına, hukuksuzluklarına halkın artık  dur diyeceğini’ belirterek mücadeleyi büyütme çağrısı yaptı. Üzümcü şöyle konuştu, “Biliyorsunuz önümüzde 14 Mayıs seçimi var. Mücadeleyi daha da ortaklaştırarak büyütmek için hepimizin sokak sokak, ev ev çalışmamız gerekir.”

İktidarın deprem sonrası OHAL ilan etmesini de eleştiren Üzümcü, HDP’ye açılan kapatma davasına dair de konuştu. Üzümcü şunları söyledi, “HDP’yi kapatmakla hedefinize ulaşamayacaksınız. Bu ülkede adalet kalmadı, hukuk kalmadı. Ama bu ülkeye bu halk adaleti de hukuku da getirecek. Savaş ve kıyımlara karşı duracağımızı, mücadele edeceğimizi bir kez daha söylüyoruz. Artık bu otoriter sistemin sonuna gelindi.”

HDP Bingöl milletvekili Erdal Aydemir ise Newroz’a katılanları Türkçe ve Kürtçe selamlayarak başladığı konuşmasında tarih boyunca zulmü temsil eden ‘Dehaklara’ karşı direnen ‘Kawalar’ olduğunu söyledi. Aydemir deprem ve selin üzerinden iktidarı eleştirerek yaşanan ölümlerin tedbirsizlikten kaynaklı olduğunu ifade etti. Aydemir şöyle konuştu: “Bu herhangi bir deprem olarak geçiştirilemez. Burada da yine zulmün, zulümkarın ve bugün AKP- MHP Cumhur İttifakı olarak kendisini ifade eden hükümetin almamış olduğu tedbirlerden, tedbirsizlikten kaynaklı ölümler yaşandı. İşte bu da bir zulümdür. Dere yatakları, tarım alanları imara açıldı. Bu nedenle bir sel felaketinde ve depremde maalesef yaşamını yitirenler yine yoksul insanlarımız oldu.”

Cezaevindeki siyasetçileri selamlayarak ve Newrozlarını kutlayarak konuşmasını sonlandıran Aydemir daha sonra Newroz ateşini yaktı.

Yağmur altında gerçekleştirilen Newroz kutlamasında katılımcıların konuşması sonrası sanatçılar sahne aldı. Dengbejler depremde yaşamını yitirenler için ağıt yaktı.

Haber: Fırat Bulut

binguven-bal2
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.