DOLAR
34,7500
EURO
36,4798
ALTIN
2.946,71
BIST
9.681,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
11°C
İstanbul
11°C
Hafif Yağmurlu
Salı Çok Bulutlu
11°C
Çarşamba Hafif Yağmurlu
12°C
Perşembe Çok Bulutlu
13°C
Cuma Hafif Yağmurlu
14°C

Bingöl’de mısır üreticileri artan maliyetlerden şikayetçi

Bingöl’de mısır üreticileri artan maliyetlerden şikayetçi
19.09.2021 21:09
491
A+
A-

Bingöl’de silajlık mısır üreticisi çiftçi Sinan Aris, artan maliyetlerden ve aracıların düşük fiyat vermesi nedeniyle emeklerinin karşılığını alamadıklarını söyledi.

Bingöl ovasında üretimi yapılan silajlık mısırın diğer yıllara göre üretimi artarken, bu yıl 120 bin tonluk rekolte bekleniyor.

Artan üretim ve beklenen yüksek rekolteye rağmen mısır çiftçileri artan gübre fiyatının yanında satışını yaptığı Tarım Kredi Kooperatifler Birliği ve kentte faaliyet yürüten süt ürünleri entegre tesislerinin düşük fiyat vermesinden dolayı üretime devam edemeyeceklerini belirtiyor.

binguven-bal2

Bingöl’e bağlı Gövecli köyü Hasar mezrasında çiftçilikle uğraşan Sinan Aris, mısır üretimi yaptığını fakat emeğinin karşılığını alamaması nedeniyle zarara uğradığını dile getirdi.

“Diğer illerde silajlık mısırın tonu 500-600 TL iken Bingöl’de verilen fiyatlar maliyetini çıkarmıyor. Bu da Bingöl çiftçisini zor durumda bırakıyor.” diyen Aris, ” Yıllardır tarımla uğraşıyorum. Babam ve dedem çiftçi. Çiftçilik, gelenekten gelen bir meslektir. Bingöl’de 2005 yılında ilk mısır ekimine başladık. O günün şartlarında düzgün bir para kazanamadık. Biz bu sene dönüm başı bin 100-bin 200 TL masraf yaparak üretimini yaptık. Geçen sene gübrenin torbası 140 TL’ydi, bu sene 240 TL’dir. Çok yüksek bir fiyata bize mal oluyor. Yüksek fiyatlar nedeniyle bu seneyi üretim aşamasına zar zor getirebildik. Tarım Kredi Kooperatifler Birliği ve Sütaş ilk başta 350 TL’den alacaklarını fakat daha sonra tekel yaparak bu fiyatı şu an 300 TL’ye düşürdüler. Başka talep olmadığından satış da yapamıyoruz.” dedi.

Bingöl’de açılan Süt Entegre Tesisinin Bingöl çiftçisini sevindirdiğini fakat beklentileri karşılayamadığını kaydeden Aris, “Ben şu an ektiğim bu on dönüm tarlamda 12 bin TL masraf yaptım ve ürettiğim mısırı satamıyorum. Bunu köye götürüp ancak köyde kullanır ya da köyde talep edene satacağım. Sütaş’ın Bingöl’e gelmesi bizi sevindirdi, tarlalarımızda üretim yapabileceğiz umudu doğdu, fakat beklenildiği gibi çıkmadı. Çiftçiyi destekleyecek adımlar atılmıyor. Tarım Bakanlığının çiftçiyi zor durumda bırakmayacak bir fiyat belirlemeleri gerekir.” ifadelerini kullandı.

Son olarak denetimlerin daha sık yapılması gerektiğini söyleyen Aris şöyle konuştu:

“Bu sene Bingöl’de mısırda 120 bin ton bir rekolte bekleniyor. Fakat bu şekilde olursa hiç kimse Bingöl’de gelecek sene ekim yapamaz. Bunun olmaması ve çiftçinin üretimine devam edebilmesi için uygun tarım politikalarının hayata geçirilmesi gerekir. Eğer yeteri destek olursa üretim yapılabilir. Bu topraklar en verimli topraklardır. Buradan yetkililere sesleniyorum, Bingöl çiftçisine sahip çıksınlar, bunu aracılara bırakmasınlar. Üretim yapan üreticinin emeğine sahip çıkılmalı. Bunun için de iyi bir takip yapılmalı, aradaki aracıların verdiği fiyat ve satışa sunduğu fiyatın kontrolü yapılmalıdır.” dedi. (İLKHA)

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.