Rektör Prof. Dr. İbrahim Çapak, üniversite kuruluşunun 14. yılı dolayısıyla bir mesaj yayımladı.
Bingöl’de, 29 Mayıs 2007’de bir fakülte ve bir meslek yüksekokul ile akademik serüvenine başlayan Bingöl Üniversitesi, “Gelişimde lider üniversite” sloganı ile bölgenin parlayan yıldızı olarak başarılarla dolu 14 yılını geride bıraktı.
Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, üniversitenin 14. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.
Rektör Çapak, mesajında, milli ve evrensel değerler ışığında, ülkemizin stratejik hedefleri doğrultusunda eğitim, bilim, kültür ve sanat alanlarında tüm çalışanlarının katılım ve destekleriyle çağdaş bilgi teknolojileri ve altyapı donanımlarını kullanarak öz güveni yüksek, araştırmacı, girişimci ve çözüm üreten bireyler yetiştirmeyi kendisine misyon edinen Bingöl Üniversitesi’nin, 82 ön lisans, 52 lisans, 40 yüksek lisans, 12 doktora programı,15 bin 713 öğrenci sayısı, bin 272 akademik ve idari personeli ile hizmet vermeye devam edttiğini belirtti.
Bingöl Üniversitesi’nin, 14 yıl gibi kısa sürede Doğu Anadolu Bölgesi’nin en hızlı büyüyen üniversitelerinden biri haline gelen geldiğini aktaran Prof. Çapak, 8 fakültesi, 6 meslek yüksekokulu, 5 enstitüsü, 2 yüksekokulu, 21 araştırma ve uygulama merkezi ve 1 merkezi laboratuvarı ile akademik faaliyetlerini sürdürdüğünü ve aynı zamanda dışa açılarak lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde yüzlerce yabancı uyruklu öğrenciye ev sahipliği yaptığını bildirdi.
Prof. Çapak, Bingöl Ünivesitesi’nin öğrencilerin tercihleri arasında üst sıralarda bulunduğunu vurgulayarak, “Üniversitemizde, 24 saat boyunca öğrencilerin hizmetine açık modern bir kütüphane, ders dışında sportif faaliyetlerde bulunabilecekleri futbol ve basketbol alanlarının bulunduğu spor kompleksi, kapalı spor salonu ile sempozyum, panel, çalıştay, konser, sergi gibi bilimsel ve sanatsal etkinliklere ev sahipliği yapabilecek kongre merkezinin de yer aldığı merkez yerleşkesiyle öğrencilerine ve çalışanlarına güzel bir sosyal yaşam alanı sunuyor. Bingöl’ün merkezinde yer alan üniversitemiz; eğitim ve öğretim faaliyetlerini yoğun olarak 1.371.288 metrekare alana sahip merkez kampüste sürdürmekte olup araştırma ve geliştirme çalışmalarıyla birlikte diğer tüm faaliyetlerini toplamda 3.142.238 metrekarelik alanda gerçekleştiriyor.”
Bingöl Üniversitesi’nin, Yükseköğretim Kurulu (YÖK) tarafından yürütülen “Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması”, “Yükseköğretimde Dijital Dönüşüm” ve “YÖK Anadolu” gibi ulusal projelerde elde ettiği Pilot Devlet Üniversitesi unvanı ile bölgenin ışık saçan yıldızı konumunda olduğunu anlatan Çapak, her geçen gün yeni başarılara imza attıklarını ifade etti.
Çapak, kurulduğu günden bu yana her alanda hızla ilerleyen bir üniversite olduklarına işrate ederek, ” Üniversitemi, ‘Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programı’ kapsamında Türkiye’de seçilmiş ilk 5 pilot üniversiteden biridir. Bingöl Üniversitesi, bölgede ortaya çıkan farklı gelişmişlik düzeylerinin ortadan kaldırılması için il ve bölgenin kaynak donanımına uygun şekilde tarım ve havza bazlı yeni sürdürülebilir bölgesel kalkınma modellerinin geliştirilmesi, hayata geçirilmesi, havza temelli kalkınma programıyla bölgede akademik açıdan ihtisaslaşmış bir üniversite görevi üstlenmiş olarak bulunuyor. “Tarım-Havza Bazlı Kalkınma” alanında pilot üniversite seçilen Üniversitemiz, başta arıcılık ve bal olmak üzere diğer arı ürünleri ve küçükbaş hayvancılık alanında geleceğin teknopark merkezi olmayı hedefliyor.
‘Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması’ programı kapsamında ‘Tarım ve Havza Bazlı Kalkınma’ alanında Türkiye’de pilot seçilen üniversitemiz, bu alandaki faaliyetlerini gerçekleştirmek amacıyla bünyesinde ‘Pilot Üniversite Koordinasyon Merkez (PİKOM) Birimi’ kurdu.” ifadelerini kullandı.
Prof. Dr. İbrahim Çapak, mesajının devamında şunları kaydetti:
“Pilot üniversite kapsamındaki faaliyetlerini PİKOM bünyesinde sürdüren üniversitemizde ‘Arı ve Doğal Ürünler AR-GE ve ÜR-GE Uygulama ve Araştırma Merkezi’ kuruldu.
Türkiye’de ilk defa “Arı ve Arı ürünleri” alanında üniversitemizde yüksek lisans ve doktora programı açıldı.
2017 yılında üniversitemizde, “Kıraat İlmi Eğitimi ve Uygulama Merkezi” açıldı ve bu alanda bir ilke imza atıldı. Aynı yıl içinde üniversitemizde Türkiye’de ilk olarak ‘Kıraat İlmi Enstitüsü’ kuruldu. Enstitü bünyesinde “Kıraat İlmi Ana Bilim Dalı” çatısı altında “Kıraat İlmi Tezli Yüksek Lisans Programı” YÖK’ten onay aldı.
URAP (University Ranking by Academic Performance) Araştırma Laboratuvarı tarafından açıklanan 2020-2021 Yılı Üniversitelerin sıralama sonuçlarına göre üniversitemiz; 95 üniversite arasında 16. sırada bulunuyor. Üniversitelerin genel sıralamasında; makale puanı, atıf puanı, bilimsel doküman puanı, doktora puanı, öğretim üyesi puanı, toplam puan olmak üzere 6 gösterge puanı temel alınıyor. 2019 yılının “Web Of Science” verilerine göre; 108 devlet üniversitesinin yayın performansı sıralamasında 6. sırada yer alan üniversitemiz, 2006-2008 yılları arasında kurulan 41 devlet üniversiteleri arasında 2. sırada, “Bölgesel Kalkınma Odaklı İhtisaslaşma ve Misyon Farklılaşması” alanında seçilen 15 pilot üniversite arasında ise ilk sırada yer alarak büyük bir başarıya imza attı.
Kısa sürede altyapısının tamamlanmasıyla, modern bir kampüs, iyi bir akademik kadro ve güzel bir sosyal yaşam alanı ile bir bilim ve kültür merkezine dönüşen Bingöl Üniversitesi’nde Dijital Dönüşüm kapsamında daha önce dijital okur-yazarlık eğitimini başarıyla tamamlamış öğretim elemanları tarafından 2020-2021 eğitim öğretim yılında 1871 lisans öğrencisine dijital okur-yazarlık dersi veriliyor.
Bingöl Üniversitesi doğanın teknoloji ile buluştuğu ihtisas üniversitesi olarak kısa zamanda akademik performans ve başarı açısından güncel bilgi ve teknolojiyi kullanarak ulusal ve uluslararası standartlarda eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme ve uygulamalarla çok önemli gelişme kaydeden üniversitelerden biri olarak dikkatleri üzerine çekmeyi başarmış bulunuyor.
Bilime, aydınlanmaya ve gelişmeye adanmış vizyonla yola çıkan Bingöl Üniversitesi, ülkemizin ve bölgenin önemli bir akademik merkezi olmaya aday olduğunu şimdiden ispat etmiş görünüyor.
Üniversitemizin kuruluşunda ve bu günlere gelmesinde büyük katkı ve destekleri olan başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere yeni YÖK vizyonu ile bizleri hiçbir zaman yalnız bırakmayan ve her zaman destekçimiz olan YÖK Başkanımız Prof. Dr. M.A. Yekta Saraç’a, YÖK Yürütme Kurulu üyelerine, kurumsallaşma sürecinde bizlerden desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Bingöl Milletvekili Dr. Cevdet Yılmaz’a, ilimizin mevcut ve daha önce görev yapmış siyasetçilerine, ilimizin kıymetli mülki amirlerine, sivil toplum kuruluşlarına, üstün başarı ve hizmetleriyle bizleri daha ileriye taşıyan akademik ve idari personelimize, coşku dolu heyecanlarıyla bizlere enerji veren öğrencilerimize, faaliyetlerimizi kamuoyuyla paylaşan basın mensuplarına, son olarak öğrencilerimize kucak açan ve bizlere daima inanan, güvenen değerli Bingöl halkına teşekkürlerimizi ve minnettarlığımızı sunmayı borç biliriz.”