Kiğı ve Adaklı ilçelerine bağlı Eskikavak, İlbeyi, Aysaklı ve Cevizli köyleri sınırlarında özel bir maden şirketi tarafından çıkarılması planlanan Kurşun-Çinko ve Gümüş Madeni projesinin ÇED halkı bilgilendirme toplantısı Kiğı Halk eğitim toplantı salonunda gerçekleşti. Toplantıya, yöre dernekleri ve çok sayıda Kiğılı katılarak, çed raporuna hayır, dediler.
Proje çalışma alanı hakkında görüşlerini aktaran yetkililer, tozutma, su kirliliği, patlatma yapılması halinde çevreye ve doğaya etkileri anlatıldı.
Toplam 495 hektar alanda yılın 9 ayında yapılacak çalışmalarda 78 kişilik istihdam olacağını bununda yöreye sosyo ekonomik girdi sağlayacağını ifade eden yetkililer, bölgedeki tabiat ve tarihi kalıntılara, yaban hayatına zarar verilmeden işin yapılmasının sağlanması için kurumlar arasında mutabakat çerçevesinde ocak çalışmaları ve arkasından rehabilitasyon çalışmalarının yapılacağı belirtti.
Ocak çalışmalarında kimyasal yöntem kullanılmayacağı, açık işletme şeklinde faaliyet gösterileceği ve çıkan madenin depolanıp triaj yapılıp hammadde olarak sevk edileceği aktarıldı.
“BÖLGE DERNEKLERİ, MADEN OCAĞINA KARŞI DİRENECEĞİZ”
Toplantıya, Adaklı Bileşenler Derneği başkanı Cevdet Özdemir, Eskikavak Köyü Dernek Başkanı İbrahim Kodiş, İlbey Dernek başkanı Haydar Bayri, Cevizli Köyü Dernek başkanı Celal Sabanlı, Kayy-der adına Aziz Çiçekçi, Kemal Seven, Adaklı Kamışgölü Dernek başkanı Kadir Altınyay, Mergan Dernek başkanı Gıyasettin Enön, Hasbağlar Dernek başkanı Sabri Atak ve çok sayıda bölge halkı katıldı. Söz alan dernek başkanları, bu alanda maden sahası istemediklerini net bir şekilde dile getirildi. “Çıkarılması düşünülen maden çalışmalarında doğanın tahrip olacağı, yaban hayatının zarar göreceği, endemik bitkilerin yok olacağını savunuldu.
Ayrıca koruma altındaki dağ keçileri, vaşak gibi nesli azalan hayvanların dolaştığı bu yerlerden başka yaşayacak alanlarının olmadığını dile getirildi. “Bu nedenle bu bölgede maden ocağına karşı halkla birlikte sonuna kadar direneceğiz.” dedi.