DOLAR
34,0451
EURO
37,9526
ALTIN
2.801,73
BIST
9.774,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
24°C
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Perşembe Hafif Yağmurlu
24°C
Cuma Hafif Yağmurlu
23°C
Cumartesi Hafif Yağmurlu
25°C
Pazar Hafif Yağmurlu
24°C

Kürtçe Kürtlerin kırmızı çizgisidir

Kürtçe Kürtlerin kırmızı çizgisidir
31.07.2024 18:25 | Son Güncellenme: 31.07.2024 18:28
23
A+
A-

Başka konularda farklı düşünseler bile Kürtçe Kürtlerin kırmızı çizgisi olarak ortaya çıkmaya başlayacak. Çünkü herkes bilir ki Kürtçeye düşmanlık Kürde düşmanlıktır. Kürtçe annemiz, anadilimizdir. Örgüt-mörgüt, güvenlik-müvenlik söylemlerinizin canı cehenneme. Bir milletin anadiline saygısızlık yapma hakkınız yok. Kürtçeyi kriminalize etmeye çalışanlar boşa kürek sallıyor. Kendileri zamanın boyasıyla silinip gidecekler.

Bazı Kürt illerinde vatandaşların tercih ve ihtiyacına binaen Türkçenin yanısıra yazılmış Kürtçe trafik ibareleri var. Bunlara yönelik valiliklerce gösterilen hasmane tavır açık bir provokasyon gibi görünüyor. Eğer amaç insanları ajite etmek değilse yapılan şey tam bir ahmaklık.

Kürtçe tüm Kürtlerin kırmızı çizgisidir. Kürtçe bir partinin, bir örgütün, bir ideolojinin nesnesi değil Kürt olmanın doğal, kutsal, evrensel ifadesidir. Bir dil olan Kürtçeye düşman olan bir insan hakikaten insan değildir. Bir çiçeğe düşman olan insan düşünebiliyor musunuz? Kimseye zarar vermemiş masum bir kediyi durduk yerde tekmeleyen bir kişinin o hali nasıl insanlıktan çıkmak ise Kürtçeye saldıran kişi veya kurumların yaptığı da insanlıktan çıkmaktır. Hepsi her zaman sesini çıkarmasa da Kürtler Kürt diline yönelik hakareti kabul etmezler. Başka konularda farklı düşünseler bile Kürtçe Kürtlerin kırmızı çizgisi olarak ortaya çıkmaya başlayacak. Çünkü herkes bilir ki Kürtçeye düşmanlık Kürde düşmanlıktır.

Kürtçe bilinmeyen bir dil değil sadece ve sadece ne idüğü belirsizlerin hazımsızlık çektikleri bir dildir. Ne idüğü belirsiz politikalar ve devlete çöreklenmiş mafyoz kurtçuklar elbette bir gün süpürülüp gidecek, zimanê Kurdî ise varolmaya devam edecek. 

Kürtler bu ülkenin bir azınlığı değil kurucu ortağı ve sahipleridir. Kürtçe annemiz, anadilimizdir. Örgüt-mörgüt, güvenlik-müvenlik söylemlerinizin canı cehenneme. Bir milletin anadiline saygısızlık yapma hakkınız yok. Ama öyle bir lüksünüz vardı. Artık o lüksünüz olmayacak. Kürtçeye ve Kürtlere saygısızlık çağı kapanıyor. Diyarbakır’a, Mardin’e gelen vali ya yerli olacak ya da yabancıysa haddini bilecek. Kürt diline hazımsızlık yapanlar bilmeli ki onlar gelip geçicidir. Kürtçe ise Türkiye’de (yani Kürdistan ve Anadoluda), Ortadoğu ve tüm dünyada varolmaya devam edecek. Her yerde normalleşecek ve resmileşecek.

binguven-bal2

Anadilim olmakla birlikte ben Kürtçeye özel kerametler yüklemem. Çünkü mesele dil değil, o dili konuşanların irade ve haysiyeti. Kürt haysiyetini savunan bir insan olarak Kürtçenin meşruiyet ve hukukunu kırmızı çizgi olarak görüyorum. Bu yüzden Kürtçeyi kriminalize etmeye çalışanlar boşa kürek sallıyor. Kendileri zamanın boyasıyla silinip gidecekler.

Mücahit Bilici- Serbestiyet

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.