DOLAR
32,5879
EURO
34,8428
ALTIN
2.493,41
BIST
9.663,54
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
14°C
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cumartesi Açık
20°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
22°C
Salı Az Bulutlu
22°C

37 Dernekten “Av Cinayetine Dur Diyelim”Çağrısı!

37 Dernekten “Av Cinayetine Dur Diyelim”Çağrısı!

37 Dernekten “Av Cinayetine Dur Diyelim”Çağrısı!
30.04.2021 16:11
507
A+
A-

Yaban hayvanlarının öldürülmesi kararına 37 dernekten ortak tepki yükseldi: “Avcılık spor değildir, av cinayetlerine dur diyelim.”

Bingöl ile birlikte birçok ilde yaban hayvanlarının öldürülmesi kararına tepkiler devam ediyor. Kiğı-Karakoçan-Adaklı-Yayladere-Yedisu İlçeleri Derneği (KAYY-DER) koordinatörlüğünde ortak açıklama yapan 37 sivil toplum kuruluşu, av cinayetlerine son verilmesi çağrısı yaptı.

Ortak açıklamada, “günümüz dünyasında, insanlık, doğayı ve ekolojik y6aşamı koruyup yaşatmak için büyük çabalar sarf ederken, ülkemizde ‘avcılık sporu’ olarak adlandırılan ilkellik, devlet eliyle desteklenip, teşvik ediliyor. Anayasanın 56. maddesi “Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir” hükmünü içerir. Bunun yanı sıra anayasada doğa, çevre ve doğal yaşam ile ilgili birçok hüküm mevcut olmasına rağmen Peri Vadisi, Dersim, Doğu Anadolu ve ülkenin birçok yerinde, spor adı altında yurt içinden ve yurt dışından gelen avcılara rehberler eşliğinde yabani hayvan katliamı yapılmaktadır. Yöre insanı tarafından kutsal sayılan yaban hayvanları, karşılığında ödenecek ama kesinlikle doğal yaşamda yarattığı yıkımın karşılığı olmayan meblağlar için vahşice katledilmekte ve bu garabete “Av Turizmi” denmektedir.

binguven-bal2

Geçen yıllarda da bölgede yapılan doğa kıyımları, kasıtlı yangınlar, doğaya zarar veren yatırımlar sonucunda bölge ekosistemine büyük zararlar verilmiştir. Ülkenin herhangi bir yerinde olan benzer durumlarla ilgili gösterilen toplumsal tepki, ne yazık ki konu bizim bölgemiz olunca yeterli destek bulamamıştır. Hatta kutuplardaki bir yavru fok için dünyayı ayağa kaldıran Green Peace bile, tek bir kelime sarf etmemiştir” denildi.

1797 HAYVANIN KATLEDİLMESİ İZNİ ÇIKTI

2021-2022 sezonunda ülke genelinde 1797 yaban hayvanının katledilmesi için izin çıktığı ifade edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: “Geçen yıl Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Merkez Av Komisyonu tarafından Bingöl’de 2020-2021 av sezonunda 7 Çengel Boynuzlu Dağ Keçisi ve 7 Yaban Keçisinin katledilmesi için izin çıkmıştı. Bizim de taraf olduğumuz, açılan davalar sonucunda, hem Erzurum 1. İdare Mahkemesi, hem de Erzurum 3. İdare Mahkemesi, Yaban Keçileri ve Çengel Boynuzlu Dağ Keçilerinin katledilmesi için yapılan ihalelerin iptali yönünde karar vermişti.  Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, (1 Nisan 2021-31 Mart 2022) Av Turizmi Uygulama Talimatını yayınladı. Bingöl’de 2021-2022 sezonunda, 12 Yaban Keçisi ve 4 Çengel Boynuzlu Dağ Keçisinin, ülke genelinde ise toplamda 1797 hayvanın katledilmesi izni çıktı.

Taraf olduğumuz uluslararası sözleşmelere göre (Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi –BERN) avlanması yasak olan Çengel Boynuzlu Dağ Keçisi başta olmak üzere birçok türün avlanması için ihale hazırlıkları yapılmaktadır. Avlanma ihalelerinin yapılmamasını istiyoruz. Ülkelerinde yasak olmasına rağmen, yurt dışından gelen avcıların vahşi duygularını ve egolarını tatmin etmelerine müsaade etmeyeceğiz. Bu vahşetten gelecek para, çocuklarımızın emaneti olan çevremizin ve doğamızın yaşayacağı yıkımın bedeli olamaz.

Ölümler 1 Ağustos’ta başlayacak. Yöremizdeki yaban hayatının sembollerinin av turizmine kurban edilmesine yol açacak bu çalışmaların durdurulmasını istiyoruz. Bu konuda halkımızın ve sivil toplum kuruluşlarımızın kendi coğrafyalarının geleceği için göstereceği çaba büyük önem arz etmektedir. Bir kere başardık, yine başarabiliriz. Yasal sürecin başlaması durumunda, konu ile ilgili, daha önce de birlikte çalıştığımız Bingöl Barosunun aynı özveriyi göstermesi umuduyla kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.