DOLAR
32,3425
EURO
35,1086
ALTIN
2.309,83
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

ZAĞ MAĞARASI DA YOL BEKLİYOR!

ZAĞ MAĞARASI DA YOL BEKLİYOR!

ZAĞ MAĞARASI DA YOL BEKLİYOR!
21.03.2021 19:52
546
A+
A-
ZAĞ MAĞARASI DA YOL BEKLİYOR!
DAP İdaresi’nin finansal desteğiyle Malatya’nın Yazıhan ilçesinde bulunan Ansır Mağarası’na yürüyüş yolu yapılacak. İlgisizlik kurbanı olan Zağ Mağarası da yol bekliyor.

Bingöl’ün turizmi açısından önemli yapılardan biri olan Zağ Mağarası, ilgi bekliyor. Bir çok ilde tarihi mekanlarda çalışmalar yapılırken, Bingöl bu çalışmalardan nasibini alamıyor. Bingöl’de bulunan kaleler, tarihe ışık tutacağı belirtilen Samantepe Höyüğü gibi Zağ Mağarası da gereken ilgiyi görmüyor. Bingöl’deki kurumlar tarihi yapılara karşı duyarsız kalırken, çevre illerde benze yapıların eksiklikleri bir bir giderilip turizme kazandırılıyor.

Merkezi Erzurum’da bulunan ve Bingöl ile birlikte 15 ile hizmet veren DAP İdaresi ve Yazıhan Belediyesi işbirliğiyle, tarihi milattan önceye dayanan Ansır mağarasının turizme kazandırılması amacıyla mağaraya ulaşımı sağlamak için yürüyüş yolu yapılıyor.

İlçenin 10 kilometre batısı ve Yazıhan Ovası’na hakim bir bölgede bulanan mağarada, Yontma Taş Devri ve Hitit uygarlığı izlerine rastlanıyor.

Yazıhan Belediye Başkanı Nevzat Öztürk, belediye olarak, DAP İdaresi’nden birçok projelerine destek aldıklarını belirterek, Ansır Mağarasının da bu projeler arasında yer aldığını söyledi. Öztürk, “Projeyi DAP İdaresi’ne sunduk, DAP İdaresi de başkanımızın da direktifleriyle projemize destek verdi. Yol yapım halesi yapıldı, ilgili müteahhit firma da çalışmalarını devam ettiriyor. Taş döşemenin yanı sıra yolun ışıklandırılması da yapılarak, alan içerisine kamelyalar yerleştirilecek. Ansır Mağaraları koruma altına alınmadığı ve çevre düzeni aydınlatılması yapılmadığı için sürekli definecilerin istilasına uğramaktaydı. Yapımı yüzde 60 oranında tamamlandı. DAP İdaresi’ne projemize verdiği destekten dolayı teşekkür ediyoruz” dedi.

binguven-bal2

Ansır Mağaralarını turizme kazandırmak amacıyla çalışmayı desteklediklerini söyleyen DAP İdaresi Başkanı Adnan Demir ise, mağaranın Yazıhan ilçesine değer katacağını söyledi. Projeyi 2019 yılında ve 448 bin lirayla desteklediklerini ifade eden Demir, şunları kaydetti: “Bu mağara bilimsel çalışmalara imkan sağlayacak. Buraya yapılacak yol bu işin başlangıç noktasıydı. Projenin tamamlanmasıyla Ansır Mağaraları cazibe merkezi haline gelmiş olacak.”

ZAĞ MAĞARASI DA YOL BEKLİYOR!

Bingöl’ün önemli tarihi yerlerinden biri olan Zağ Mağaralarına giden yolun yapılması için yıllardır yapılan çağrılara, ilgili kurumlar kulak tıkadı. Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile İl Özel İdaresi yolun yapılması ve mağaraların turizme kazandırılması için bugüne kadar gerekli çalışmaları yapamadı.

Yolu ve temizliği yapılmadığı için vatandaşlar tarafından yeterince ilgi gösterilmeyen Zağ Mağaraları, ilgisizlik kurbanı. Ansır Mağarası’na yol yapan DAP İdaresi’nin, Zağ Mağarası için de benze bir çalışma yapması, Bingöl’ün turizmine değer katacaktır. Bingöl’deki kurumların bu konuda talepte bulunması gerekiyor.

Zağ Mağarası, Murat Nehri kıyısında, Gökçeli ve Yenidal köyleri arasında sarp bir kayalıkta bulunuyor. Murat Nehri’ne bakan tarafı yerden 200-300 metre yükseklikte olup kayaların oyulmasıyla yapılmış.

3 kattan oluşan mağaranın her bir katında 26 oda yer alıyor. Katlar arası geçiş yuvarlak bacalarla, odadan odaya geçişler ise kapılarla sağlanmış. Birinci katta zahire deposu olarak kullanıldığı sanılan kuyular, alt katta oturma odaları, en üst katta iki haremlik odası mevcut. Zaman içerisinde hasar gören mağaranın hala 17 odası varlığını koruyor.

Bingöl’ün önemli tarihi yapılarından biri olan Zağ Mağarası, yetkililerin ilgisizliği nedeniyle hak ettiği değeri göremiyor. Mağaranın yıllardır, içinin temizlenmesi, yol yapılması, üst katlara tırmanma için merdiven yapılması konusunda talepler olmasına rağmen, çözüm üretilemedi.

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.