DOLAR
32,3056
EURO
35,2106
ALTIN
2.239,46
BIST
8.828,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
15°C
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Salı Hafif Yağmurlu
9°C
Çarşamba Az Bulutlu
12°C
Perşembe Az Bulutlu
11°C
Cuma Az Bulutlu
13°C

“TERMİK SANTRALİN YAPIMINA ENGEL OLUNMALIDIR”

“TERMİK SANTRALİN YAPIMINA ENGEL OLUNMALIDIR”
05.06.2022 16:25 | Son Güncellenme: 06.06.2022 01:08
404
A+
A-

Karlıova İlçesine bağlı Halifan köyünde termik santral kurulum çalışmalarının yürütüldüğünü belirten Aydemir, termik santralin tarım, hayvancılık ve su kaynaklarına zarar vereceğini belirterek milletvekilleri Yılmaz ve Berdibek’e seslendi: “Termik santralin yapımına engel olun” çağrısında bulundu.

HDP Bingöl Milletvekili Erdal Aydemir, meclis genel kurulunda yaptığı konuşmada, Karlıova İlçesinde yapılması planlanan termik santralin, bölgenin tarım, hayvancılık ve su kaynaklarına zarar vereceğini söyledi.

Meclis genel kurulunda konuşan Aydemir, Karlıova İlçesi Halifan köyünde termik santral yapım çalışmalarının yürütüldüğünü belirterek, termik santralin oluşturabileceği zararları anlattı.

binguven-bal2

Bölgede termik santralin kurulması için 1998 yılında çalışma yürütüldüğünü ifade eden Aydemir, şunları söyledi: “1998 yılında yapılan çalışmalar neticesinde Halifan Köyü sınırları içerisinde bulunan kömür yataklarının, özellikle kalorisinin düşük olmasından kaynaklı yapımından vazgeçilmişti. Almış olduğumuz duyumlar, yapmış olduğumuz çalışmalar neticesinde 7 Haziran itibariyle Halifan köyünde yine bir termik santrali kurulmasıyla ilgili bir çalışma içerisinde olunduğunu duyduk. Hükûmetin bu yönde, özellikle de Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürlüğünün bu yönde bir çalışmasının olduğunu öğrendik.

Eğer Halifan Köyüne bir termik santral yapılırsa; zaten yok olan, yok olmakla yüz yüze bırakılan Halifan köyü, Cilligöl köyü, Hacılar, Azizan, Karabalçık, Göynük, Kürük, Ceban, Kalencik, Toklular ve Sağnis köylerinde yaşayan tüm hemşehrilerimiz ve köylülerimiz bu termik santralin yapımından kaynaklı akciğer kanseri, yine akciğerden kaynaklı olan solunum yolu hastalıklarıyla karşı karşıya kalacak ve burada yaşayan köylülerimize, vatandaşlarımıza ölüm getirecektir.

-HAYVANCILIK ZARAR GÖRECEK-

Bununla da kalınmayacak. Özellikle Karlıova ilçesi ve bağlı köylerin geçimi hayvancılıkla yapılmaktadır; bu termik santralin yapılması hâlinde burada bulunan meralar, çayırlar bu termik santralden çıkan karbondioksit ve kükürtten kaynaklı yok edilmekle karşı karşıya kalacaktır. Bu yok edilmekle birlikte yöre halkının geçimi olan hayvancılık da AKP iktidarı eliyle maalesef öldürülecektir.

-SU KAYNAKLARI ETKİLENECEK-

En önemlisi de Halifan kömür yataklarının olduğu yere en yakın Kürük köyü bulunmakta, Bingöl Merkez ve Genç ilçesinin içme suyu ihtiyacı Kürük köyünden, Kürük köyünde bulunan su yataklarından karşılanmaktadır. Bu termik santralin yapılması hâlinde Kürük suyu da âdeta içilemez hâle gelecek, karbondioksit ve kükürtle bulaşıp zehirlenecektir. Buradan, meclis kürsüsünden özellikle Bingöl halkına, Karlıova halkına, Halifan halkına, Cilligöl halkına, Sağnis halkına, Hacılar halkına, Karabalçık halkına, Toklular halkına çağrım şudur: Milletvekilli yapıp Meclise gönderdiğiniz iktidar partisine mensup Sayın Cevdet Yılmaz, Sayın Feyzi Berdibek buraları çok iyi bilen insanlar, gelin siz bu termik santralin yapımına engel olun. Yapılması hâlinde bu, çok büyük bir günah, çok büyük bir suç olacaktır; bunun vebali de sizin üzerinizde kalacaktır.”

“NEBATİ’Yİ NOBEL EKONOMİ ADAYLIĞINA ÖNERİYORUZ”

Konuşmasında, Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati’ye göndermelerde bulunan Aydemir, şu ifadeleri kullandı: “Özellikle AKP Grubuna şöyle bir öneride bulunuyorum: Tüm dünya ekonomi tarihinin görmediği nadir, ender yetişen, özellikle de ekonomi bilimine bakışlarıyla yeni bir çığır açan Sayın Nebati Bakana mutlak suretle sahip çıkmalıyız. Çünkü, Amerika Birleşik Devletleri’nden ve Avrupa Birliği ülkelerinden alınan duyumlara göre bakışlarıyla enflasyonu düşüren, bakışlarıyla faizleri düşüren bir ekonomisti kendi ülkelerine transfer edip ekonomilerine dizayn etmek istiyorlar. Bundan dolayı da bu kadar nitelikli yetişmiş olan bir kişiyi sahiplenmemiz, bırakmamamız gerekir.

Bakın, bir iki örnekle açıklayayım:

Merhaba o gözlere ki bakışlarıyla enflasyonu düşürüyor,

Merhaba o gözlere ki bakışlarıyla faizleri düşürüyor,

Merhaba o gözlere ki bakışlarıyla işsizliği çözüyor,

Merhaba o gözlere ki bakışlarıyla cari açığı düşürüyor,

Merhaba o gözlere ki baktığı zaman ihracatı patlatıyor.

İşte tüm bunlar yetmezse ekonomiyi düzeltmeye bu defa ne yapıyor? Bakışlarıyla gemileri karadan yürütüp Haliç’e indiriyor ve böylece İstanbul’u fethediyor. İşte böyle bir ekonomisti yetiştiren AKP ve ülkemize naçizane tavsiyemiz ve önerimiz: Biz de HDP Grubu olarak Sayın Nurettin Nebati’yi Nobel Ekonomi Ödülü’ne öneriyoruz ve AKP’nin de desteklerini bekliyoruz, bu ekonomi dalında açmış olduğu çığırdan dolayı.”

HABERİN VİDEOSU İÇİN TIKLAYINIZ:

https://www.youtube.com/watch?v=wu8kZANXctM&t=121s

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.