DOLAR
32,5564
EURO
34,8514
ALTIN
2.437,32
BIST
9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
22°C
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Perşembe Parçalı Bulutlu
20°C
Cuma Az Bulutlu
20°C
Cumartesi Az Bulutlu
18°C
Pazar Az Bulutlu
19°C

Oy ve Ötesi Derneği Bingöl’de kuruldu!

Oy ve Ötesi Derneği Bingöl’de kuruldu!
27.04.2023 00:06
205
A+
A-

24 Nisan 2014 tarihinde kurulan ve merkezi İstanbul’da olan sivil toplum kuruluşu olan Oy ve Ötesi Türkiye’de katılımcı demokrasi bilincinin yerleşmesi ve sorunlara özgürlükçü, eşitlikçi, adil ve sürdürülebilir çözümler üretmek için çalışmalar yürütüyor.

Oy ve Ötesi Derneği Bingöl sorumlusu Cuma Karaarslan, derneğin Bingöl şubesinde 60’a yakın üyenin bulunduğunu ve bu üyelerin hukukçu, eğitimci, sendika ve sivil toplum kökenli olduklarını söyledi. Kararslan’dan çağrı: 100’ü geçelim Bingöl’de yeni bir oluşum olduklarını söyleyen Karaarslan, “bu seçimin daha güvenli olması için, daha demokratik ve daha doğru sonuçlar elde edebilmek için vatandaşlarımızın bize ulaşıp gönüllü olarak katılmalarını bekliyoruz.

Bize üye olmak isteyenler 0533 619 1341 numaralı telefonu arayıp üye olabilirler” dedi. Gönüllü olacak kişilerden ne bekleniyor? Gönüllüler tercihlerine göre farklı görevler ve sorumluluklar üstlenebiliyor. Bunun en yaygın olanı ve en yüksek ihtiyaç görüleni ise sandık müşahitliği. Sandık kurulunun yasal olarak YSK tarafında kayıt altına alınmış üyelerinin haricinde, sandık başında sürecin ve uygulamaların düzenini, şeffaflığını gözlemleyen kişiler sandık müşahiti olarak görev üstleniyor.

binguven-bal2

Oy ve Ötesi kendi gönüllülerini önce verdikleri eğitimlerle sürece dair bilgilendiriyor. Günün akışını, yasal dayanakları, olası problemleri öğrenen vatandaşlar gün boyunca gözlem yapıyor, tespit ettikleri durumları sandık kurullarına belirterek, sandık defterine işlenmesine, gerektiği hallerde yasal takibinin yapılmasına yardımcı oluyor. Yine gönüllü olarak dernek tarafından yönlendirilen avukatlar hukuki destek sağlıyor. Ayrıca gün içerisinde telefonla ulaşılabilen bir danışma hattı da açılıyor. Dernek yetkilileri özellikle sabah erken saatlerde, henüz sandık kurulları görevine başlarken orada bulunmanın önemini her fırsatta vurguluyor.  “Günün başında yapılan sayım döküm, tespit işlemleri doğru kayıt altına alınırsa günün sonunda olumsuz ve tutarsız bir durumla karşılaşmak söz konusu olmayacaktır” deniyor.

Sabah sayılan boş oy pusulası sayısı gün sonunda tutarlı oluyor, mühürleme işlemi ihmal edilmez ise gün boyunca kullanılan pusulaların orijinalliğine dair soru işareti kalmıyor. Gönüllülerin gün içerisinde kendi oylarını kullanmalarına da büyük önem veriliyor. Müşahitlik yapacak kişiler kendi kayıtlı oldukları sandıklarda görev almıyorsa gün içerisinde mutlaka gidip oylarını kullanmaları gerektiği hatırlatılıyor. Çünkü vatandaşlar yasal olarak sadece seçmen kütüğünde kayıtlı olduğu sandıkta oy verebiliyor.

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.