DOLAR
34,5252
EURO
36,4191
ALTIN
2.963,85
BIST
9.136,84
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

“Ovalarımız ve Dağlarımız Lavanta Kokacak”

“Ovalarımız ve Dağlarımız Lavanta Kokacak”

“Ovalarımız ve Dağlarımız Lavanta Kokacak”
21.03.2021 02:30
661
A+
A-

“Ovalarımız ve Dağlarımız Lavanta Kokacak”

İstanbul’da yaşayan emekli öğretmen ablası Zühre Sertkaya Bütün ve İngiltere’de yaşayan kardeşi Dicle Sevim Sertkaya, doğup büyüdükleri memleketleri Bingöl Karer Pirican – Kabaçalı köyünde deneme amaçlı ektikleri lavanta hasatı, bölgeye umut olacak.

PROJE BİNGÖL’E UMUT OLACAK!

Doğup büyüdükleri Karer Pirican – Kabaçalı köyündeki baba topraklarına vefa borcunu ödemek için proje hazırlayan iki kız kardeş, köylerindeki 3 dönüm arazilerine üç yıl önce deneme amaçlı lavanta ekti.

binguven-bal2

Çorak toprakların değerlendirilerek kentin kalkınmasına destek olunması amacıyla büyük umutlarla ekilen lavanta Bingöl toprağını sevdi.

Hiçbir kimyasal kullanılmadan doğal ortamda yetiştirilen lavantanın bu yılki hasadı yapıldı. Sağlık ve kozmetik alanında kullanılan, çay olarak da tüketilen lavantadan alınan örnekler yağ analizi için Isparta’ya gönderildi.

Büyük umutlarla ekilen, görüntüsü ve kokusu ile ilgi gören lavantanın bölgede üretiminin yaygınlaşmasını isteyen iki kardeşin hedefi, işlenmesi için tesis kurmak, elde edilecek yağı kozmetik sektörüne pazarlamak.

“KARER DAĞLARINDAN TÜM BÖLGEYE LAVANTA KOKUSU YAYILACAK”

Lavanta tarlasında hasat yapan Zühre Sertkaya Bütün, “Karer dağlarının lavanta kokması için kardeşi ile hazırladıkları projeyi, bölge için bir umut olabileceğini düşünüyoruz” dedi.

Zühre Sertkaya Bütün, Kış aylarını İstanbul’da yaz aylarını ise memleketi Kabaçalı köyünde geçirdiğini anlatan Bütün, emekli olduktan sonra kardeşi ile arazilerinden bir bölümüne su istemeyen bir bitki olduğu için kolay yetişeceğine inandıklarını lavanta ekmeye karar verdiklerini belirtti.

Bütün, ilk yıl sel sularından dolayı alamadıkları ürünün ikinci yıl yeniden ekim yaptık. Ekimin yapılan toprakta 10 yıl hasat alınan bir bitki olduğunu vurgulayan Bütün, hasadını yaptıkları lavanta bitkisini yağ analizi için Isparta’ya gönderdiklerini anlattı. Bütün, analizin bekledikleri kalitede çıkması halinde, daha geniş alanlara lavanta ekimi yapacaklarını söyledi.

Bütün, amaçlarının aynı zamanda bölgeye ekonomik anlamda katkı sunacak bir ürün kazandırmak olduğuna işaret ederek, “Lavanta yağı hem kozmetik hem de sağlık alanında kullanılıyor. Ne kadar yüksek rakımda üretilirse lavanta yağının kalitesi de o kadar artıyor. Pazarlama sorunumuz yok. Analiz sonucu iyi çıkarsa bu işi daha da yaygınlaştırıp, ileride bölgede yetiştirilen lavantanın işlenmesi için tesis de kurmayı planlıyoruz.” dedi.

Bölge halkının da desteğiyle gerçekleştirdikleri üretimden memnun olduklarını dile getiren Bütün, “Buraya bir umut ekmek istedik. Geleceğe bir umut olsun istedik. Şu anda memnunuz, güzel gidiyor. İnşallah daha da iyi olur.” diye konuştu.

“BÖLGE İNSANIMIZA LAVANTA KOKULU YENİ BİR EKMEK KAPISI OLACAK”

Bütün, Karer bölgesinde 9 köy bulunduğunu, bu köylerin de lavanta ile tanışması için büyük hayaller kuruyoruz, çorak olan topraklarımızda nasıl verim alabiliriz üzerine yaptığımız araştırma sonucu kardeşimle beraber bu tarlayı deneme mahiyetinde yapmıştık. Ürünümüz gerçekten güzel oldu. Daha başka arazilerimiz olduğu için onları da değerlendirmek istiyoruz. 9 köye ekonomik anlamda katkısı olsun, lavanta kokulu bahçelerimiz, tarlalarımız olsun istiyoruz. Ekonomik olarak katkı sağladığı taktirde tüm köylere yaymayı düşünüyoruz.” diyen Bütün, şimdiden çok sayıda çiftçinin lavanta üretmek istediğini aktardı.

Bu nedenle fide üretip bölge insanına dağıtmak da istediklerini bildiren Bütün, lavanta üretiminin Bingöl’ün tanıtımına katkı sunacağını düşündüklerini de belirtti.

Bütün, “Projemiz başarılı olursa dağlarımız lavanta kokacak.” ifadesini kullandı.

BAHADIR: “HER TÜRLÜ DESTEĞİ SUNMAYA HAZIRIZ”

Konu ile ilgili Bingöl Tarım ve Orman İl Müdürü Burhan Bahadır da girişimci iki kadının Bingöl’de 3 dekar alanda gerçekleştirdikleri lavanta tarlasının başarılı olması bizleri mutlu etmiştir. Kurak alanlarda yetişme kabiliyeti bulunan ve pazar sorunu bulunmayan lavanta ekiminin bölge halkına büyük bir heyecan yaşattığını belirtti.

Lavantanın kireç bakımından zengin, kuru kalkerli topraklarda iyi gelişme gösterdiğini bildiren Bahadır, şunları kaydetti:

“Lavanta sıcağa ve soğuğa oldukça dayanıklı bir bitki. Bu özellikleri göz önüne alındığında ilimiz için geleceği olduğu söylenebilir. Bu bağlamda girişimci hemşehrimizin lavanta bitkisi dikimi yöre halkını olduğu gibi bizleri de heyecanlandırdı. Bölge üreticine katkı sunmaya, üretim alanının artırılması ve ürünün değerlendirilmesi konusunda her türlü desteği sunmaya hazırız.”

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.