Kiğı Balaban cami ibadete açıldı
Balaban cami ibadete açıldı
Kiğı ilçesinde restorasyon çalışmaları biten 600 yıllık tarihi Balaban Bey Cami ibadete açıldı.
Bingöl’ün Kiğı ilçesinde bulunan ve 2006 yılında yanlış restorasyon iddialarıyla gündeme gele ve son olarak 2015 yılının aralık ayında yaşanan depremde zarar gören Balaban Bey Camii’nin, restorasyon çalışmaları sona erdi.
2017 yılı mayıs ayında, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından Kiğı’de bulunan Balaban Bey Camii’nde başlattığı restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla kısa süre önce tarihi Camii Kiğılı vatandaşların ibadetine açıldı.
600 yıllık Balaban Bey Camii Bingöl’ün en önemli tarihi kültürel varlıklarından biri olarak gösteriliyor. İlçe merkezinde bulunan iki camiden biri olan tarihi Balaban Bey camii farklı zamanlarda restorasyon çalışmaları nedeniyle kısa sürelerle kapalı tutuldu.
“Balaban Bey Camii, bölgenin en eski tarihli yapılarındandır”
1402 yılında yapılan ve bölgenin en eski tarihli yapılarından biri olan Balaban Bey Camii tarihçesi; Mülkiyeti Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait olan Cami’nin Akkoyunlu Pir Ali Bey tarafından 1402 yılında yapıldığı biliniyor. Camide 2000 yılında tarihi incelemelerde bulunan Arkeologlar, 1734, 1767 ve 1960’lı yıllarda camide onarımların yapıldığını tespit ettiler.
Caminin ana girişi kuzeyden verilmiş olup, çatısı kırma çatı şeklindedir ve sac malzeme ile kaplanmıştır. Duvarlarının köşeleri düzgün kesme taş, diğer bölümleri ise moloz taşlardan yapılmıştır. Batı ve güney cephelerinde 4, doğu cephesinde 2 pencere bulunmaktadır. Minare, kesme taştan olup konik bir yapıya sahiptir. Cami girişi kemerli kapıdandır. Üstünde kitabesi bulunmaktadır. Caminin batı tarafında mezarlık alan bulunmaktadır. Bu mezarlık alanda üzerinde Osmanlıca yazılar yazılı 12 dilimli mezar taşları dağınık bir şekilde yer almaktadır. Tarihi yapı, değişik zamanlarda yapılan onarımlarla günümüze kadar gelmiştir.