DOLAR
32,2658
EURO
35,1482
ALTIN
2.235,76
BIST
8.828,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
13°C
İstanbul
13°C
Açık
Pazartesi Az Bulutlu
16°C
Salı Hafif Yağmurlu
9°C
Çarşamba Az Bulutlu
13°C
Perşembe Az Bulutlu
12°C

KARLIOVA YİĞİTLER KÖYÜNDE RÜZGÂR ENERJİ SANTRALİ KURULACAK

KARLIOVA YİĞİTLER KÖYÜNDE RÜZGÂR ENERJİ SANTRALİ KURULACAK
24.06.2022 01:35
397
A+
A-

Fosil yakıtlar, Kömür, Petrol ve Doğalgaz’ın çevreye saldığı emisyon gazlarına karşı çevreci kuruluşların önerdiği iklim dostu temiz, çevreci enerjinin kaynağı olan rüzgar ve güneş enerjisine yönelen ülkelerin sayısı her geçen gün artış gösterirken, ülkemizin girişimci firmaları da bölgemizdeki rüzgar ve güneş enerjisinden faydalanma çalışmaları yürütmeye başladı.

TEMİZ ENERJİYE KİMSENİN DİYECEĞİ OLMAZ!….

İki hafta önce Bingöl’ün içme suyu kaynağı olan bölgede düşünülen kalitesiz kömürden üretilecek termik santral ihalesine karşı çıkan çevre dostu kişi ve kurumların ardından  “İhaleye tek firma girdiği için iptal edildi” gerekçesiyle ertelenen bu termik santrali ihalesine karşı çıkan STK’lar, “Bölgenin coğrafik özelliğinden gelen rüzgar enerjisi ve güneşin en etkin olduğu alanların üzerinde yenilebilir enerji üretimine kimsenin bir diyeceği olmuyor” dediler.

binguven-bal2

 İki yıl önce bir türbin kuruldu, devamı geliyor!

Rüzgar enerjisi bilinen en eski enerji türlerindendir. Çinliler, Hintliler ve Mısırlılar gibi eski uygarlıklarda, gemilerin denizde ilerlemesi için binlerce yıl önce rüzgar enerjisinden faydalanmışlardır. O zamanlarda hareket sağlaması için kullanılan rüzgar enerjisi, günümüzde elektrik üretiminde önemli bir konuma geldi.

Rüzgar enerjisi temiz, özgür ve hazır bir şekilde üretimi yapılan ve yenilenebilir enerji kaynakları (güneş enerjisi, hidroelektrik enerjisi, jeotermal enerji, biyokütle enerjisi vb.) içinde en önemlilerinden bir tanesidir. Her gün, dünyanın dört bir yanında değişik tasarım ve ebatlarda rüzgar türbinleri, rüzgarın gücünü alıyor ve elektriğe dönüştürüyor.

Bununla beraber, rüzgar enerjisinden elektrik üretimi uygulamalarının ilk yatırım maliyetleri santralin kurulacağı yere göre değişmekle beraber yüksektir; ama her geçen gün daha uygun hale gelmektedir.

Rüzgar enerjisinin 7 faydası

Çevreye emisyon gazı salınım oranı olmayan rüzgar enerjisinden üretilen elektriğin üretimdeki payı ise Avrupa’da %14, Türkiye’de %7 oranlarında. Gelecekte dünyanın enerjisini yüklenecek olan rüzgar enerjisinin faydalarının sadece çevreye salmadığı emisyon gazlarından ibaret olmadığını belirten Ülke Enerji Genel Müdürü Ali Aydın, rüzgar enerjisinin sağladığı 7 önemli faydaya dikkat çekiyor.

1. Tasarruf sağlıyor. 

Rüzgar Enerjisi ile ilgili yapılan birçok çalışma gösteriyor ki, rüzgar enerjisi tüketicilerin parasını koruyor. Elde edilen elektrik üretim maliyetinin diğer kaynaklara göre ciddi derecede düşük olması tüketicilere önemli ölçüde ekonomik tasarruf sağlıyor.

2. Şirketlere kâr sağlıyor. Küresel çaptaki birçok şirketin elektrik alım sözleşmeleri imzalamasıyla, rüzgar enerjisinin şirketlere sağladığı faydalar tescilleniyor. Sabit fiyatlarla uzun vadeli enerji arzı sağlamak isteyen birçok şirket rüzgar enerjisine yatırım gerçekleştiriyor.

3. Temiz elektrik sunuyor. 

Rüzgar enerjisinin gelişimi, kirletici olmayan bir enerji kaynağı sağlayarak iklim değişikliğinin önüne geçiyor. Fosil yakıtlarda olduğu gibi sera gazı emisyonu olmayan rüzgar enerjisi, dünyaya tamamıyla temiz elektriği vadediyor.

4. İklim eylem planlarının hayata geçirilmesine olanak sağlıyor. 

Dünya, küresel boyutta iklim değişikliği ile mücadele ederken, rüzgar enerjisi temiz çevre için tüm uygun şartları sunmaya hazır duruyor. Ülkelerin sahip oldukları iklim eylem planlarında ilk sırayı rüzgar enerjisi alıyor. Ekonomik daralmanın yaşanmadan çevreyi temiz tutmanın formülü rüzgar enerjisinde bulunuyor.

5. Enerji bağımsızlığı sağlıyor.

 Rüzgar enerjisi üretimi, yabancı ve geçici fosil yakıtlara olan bağımlılığı azaltıyor. Yenilenemeyen enerji kaynaklarının sınırlılığı ve tekele dönüşmesi birçok ülkeyi dışa bağımlı hale getiriyorken rüzgar enerjisi, enerjide bağımsızlığı temsil ediyor.

6. Yeni meslekler, yeni iş alanları sunuyor. 

Sadece Avrupa’da 300 bine yakın istihdam sağlayan rüzgar enerjisi, farklı meslek grupları ile de geleceğin mesleklerini içinde barındırıyor. Öte yandan ABD Çalışma ve İstatistik Bürosu’na göre en hızlı büyüyen mesleklerden biri, rüzgar türbini teknisyenliği.

7. Kırsal alanların gelişmesine olanak sağlıyor. 

ABD ve Avrupa’da kırsal alanlara yapılan rüzgar santrallerinin bölge halkını ve ekonomisini kalkındırdığı görülüyor. Rüzgar enerjisinin sağladığı iş olanakları, çevreye ve yerel yönetimlere getirisi olan vergileri, kırsal alanlardaki ekonomik kalkınmayı da gerçekleştirebileceğini gösteriyor.

Karlıova İlçesine bağlı Yiğitler- Sağnis Köyü ve Soğukpınar bölgesinde kurulması düşünülen rüzgar enerji santralinde 12 adet türbin ile yaklaşık olarak 49.5 MWm enerji üretimi hedefleniyor.

Basın İlan kurumunun bu haftaki ilan listesinden aldığımız kaynaklara göre,

Bir şirket tarafından Bingöl İli, Karlıova İlçesi, Yiğitler ve Soğukpınar Köyü sınırları içerisinde “ (12 Türbin 49,7 MWm / 49,5 MWe) Yardımcı Kaynak Güneş Enerji Santrali (2 Ünite 49,5 MWm/49,5 MWe)” Projesi planlanmaktadır. Söz konusu proje için Çevresel Etki Değerlendirilmesi (ÇED) Yönetmeliğinin 9. Maddesi gereğince aşağıda belirtilen tarih ve saatte faaliyetle ilgili Halkı bilgilendirmek, görüş ve önerilerini almak için “Halkın Katılımı Toplantısı” yapılacaktır.

Toplantı Yerinin Adresi: Fatih Cad. Erzurum Yolu 400 m. No: 163, Ovapark AVM (2.Kat)    Karlıova/BİNGÖL
Toplantı Tarihi: 22.06.2022

binguven-bal2
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.