DOLAR
32,4375
EURO
34,7411
ALTIN
2.439,70
BIST
9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
16°C
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Pazartesi Az Bulutlu
16°C
Salı Hafif Yağmurlu
17°C
Çarşamba Az Bulutlu
19°C
Perşembe Az Bulutlu
20°C

İsveç’teki izinli eylemde Kuran yakıldı

İsveç’teki izinli eylemde Kuran yakıldı
29.06.2023 01:02
210
A+
A-

İsveç polisinin izin verdiği Kuran yakma eylemi, Kurban bayramının ilk gününde Stockholm’ün merkezindeki caminin önünde düzenlendi. İki kişinin gerçekleştirdiği, 200 kişinin izlediği eyleme Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’dan “Lanetliyorum” tepkisi geldi.

İsveç’in başkenti Stockholm’de polisin izin verdiği Kuran yakma eylemi düzenlendi. Bir kişi, bir caminin önünde Kuran’ı yırtıp sayfalarına ayakkabı ile bastı, sonrasında da içine domuz salamı koyarak ateşe verdi.

TAŞ ATMAK İSTEYEN BİR KİŞİ GÖZALTINDA

Kent merkezindeki eylemi yaklaşık 200 kişinin izlediği belirtildi. Reuters’ın aktarımına göre, eylem sırasında izleyicilerin bazıları tekbir getirirken, eylemcilere taş atmaya kalkışan bir erkek gözaltına alındı.

binguven-bal2

EYLEMCİ DE AJİTASYON VE ATEŞ YAKMAKLA SUÇLANACAK

Eylemciye de polis tarafından, “bir etnik veya ulusal gruba karşı ajitasyon” ve Stockholm’de haziran ortasından beri yürürlükte olan ateş yakma yasağını delme suçlamaları yöneltildi.

‘CAMİ YERİNİN DEĞİŞTİRİLMESİNİ İSTEDİ AMA POLİS GEREK GÖRMEDİ’

Kuran yakma eyleminin önünde düzenlendiği caminin yetkilileri de İsveç polisine tepki gösterdi. Caminin imamı Mahmoud Khalfi, polisin Kurban Bayramı’nın ilk gününde böyle bir duruma izin vermesinin kendilerini hayal kırıklığına uğrattığını söyleyerek, “Cami olarak polisten, eylemi en azından başka bir yere yönlendirmelerini istedik, ki bunu yasal olarak yapabilirlerdi. Ama yapmamayı tercih ettiler” dedi.

POLİS HANGİ GEREKÇEYLE İZİN VERDİ?

İsveç polisinden bugün yapılan yazılı açıklamada, Kuran yakma eylemine ifade özgürlüğü çerçevesinde izin verileceği duyurulmuştu. Geçmişte iki defa aşırı sağcı grupların benzer girişimlerini engelleyen polis, Iraklı bir mültecinin başvurusuna bu kez izin vermişti. Yazılı açıklamada, eylemin “dış politika açısından sonuçlar doğurabileceği ama yasak gerektirecek seviyede bir güvenlik riski yaratmadığı” belirtilmişti.

HAKAN FİDAN: LANETLİYORUM

Kuran yakma eylemine Ankara’dan tepki gecikmedi. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Twitter’dan yaptığı açıklamada “Mübarek Kurban Bayramı’nın ilk gününde Kutsal Kitabımız Kur’an-ı Kerim’e yönelik İsveç’te yapılan aşağılık eylemi lanetliyorum İslam karşıtı bu eylemlere ifade özgürlüğü bahanesiyle izin verilmesi kabul edilemez. Bu tarz menfur eylemlere göz yummak suça ortak olmaktır” dedi.

ÖMER ÇELİK: ŞİDDETLE KINIYORUZ

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Sözcüsü Ömer Çelik de, “İsveç makamlarının, Kurban Bayramı günü bir cami önünde Kuran-ı Kerim yakmak için yapılan başvuruya onay vermesini lanetliyoruz. İsveç Yüksek Mahkemesi’nin nefret suçlarını himaye eden tutumunu şiddetle kınıyoruz” dedi.

İSVEÇ BAŞBAKANI: YASAL AMA UYGUNSUZ

İsveç Başbakanı Ulf Kristersson, Kuran yakma eyleminden önce düzenlediği basın toplantısında, “Bu yasal ama uygunsuz” demişti. Kristersson, söz konusu eylemlere izin verilip verilmemesi kararının polisin yetki alanında olduğunu vurgulamıştı. İsveç Başbakanı, Türkiye’nin tepkisini kast ederek söz konusu eylemin NATO üyeliği başvurusunu nasıl etkileyebileceği konusunda ise spekülasyon yapmak istemediğini söyledi.

Danimarkalı aşırı sağcı siyasetçi Rasmus Paludan’ın ocak ayının sonlarında Stockholm’deki Türkiye Büyükelçiliği’nin önünde Kuran yakmasının ardından, İsveç’in NATO üyeliği başvurusuna ilişkin görüşmeler Ankara tarafından askıya alınmıştı. Ankara’nın iade taleplerinin de yerine getirilmemesi gerekçesiyle ilişkilerdeki gerilim tırmanırken, ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken’ın Maraş depremlerinin ardından Türkiye’yi ziyaret etmesi sonrasında görüşmeler yeniden başlamıştı.

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.