DOLAR
32,3753
EURO
35,0108
ALTIN
2.325,32
BIST
9.107,60
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Az Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
18°C

İŞÇİ ALIMLARINDA TORPİL İDDİASI, DEVAM EDİYOR!

İŞÇİ ALIMLARINDA TORPİL İDDİASI, DEVAM EDİYOR!
28.11.2021 23:33
554
A+
A-

Gençlik ve Spor Bakanlığı(GSB), taşra teşkilatında istihdam edilmek üzere 4 bin 346 sürekli işçi alınacağını açıklamıştı. İŞKUR üzerinden alınan başvurular sonrası 81 il için 15 Eylül 2021 tarihinde, noter huzurunda kura çekildi. Kura sonuçlarına göre sözlü sınava girmeye hak kazanan asil ve yedek listeleri iller bazında düzenlenerek sınav tarihleri ilan edilmişti ancak asil listede yer alanların elenmesi, torpil iddiasını gündeme getirdi….

Son olarak GSB’den yapılan açıklamada; “01-12 Kassım 2021 tarihleri arasında gerçekleştirilen 2021 Yılı Sürekli İşçi Alımı Sözlü Sınavına katılan adaylar sözlü sınav sonuçlarını basvuru.gsb.gov.tr adresinden öğrenebileceklerdir” ifadelerine yer verilerek işe alınacak personellerin belirlendiği duyuruldu.

Bakanlığın açıklaması sonrası Kırşehir, Sinop, Ankara ve Bingöl başta olmak üzere Türkiye’nin birçok ilinde torpil iddiaları gündeme geldi. Önceki yıllarda yapılan alımlarda kadro alanların isimlerinin liste olarak yayımlanmasına karşın, son alımda listelerin yayımlanmaması da tartışmalara yol açtı. Haksız bir şekilde elendiklerini düşünen başvurucular sosyal medya platformlarında örgütlenerek imza kampanyası başlattı. GSB ve Bakan Kasapoğlu’nu etiketleyen sosyal medya kullanıcıları yaptıkları paylaşımlarda ‘şaibeli mülakat sonuçlarının iptal edilmesini’ istedi.

binguven-bal2

ASİL LİSTEDE YER ALAN ALTMIŞA YAKIN BAŞVURUCU EVRAK EKSİKLİĞİNDEN ELENDİ

Bingöl Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne ayrılan 35 kişilik kontenjan için binlerce kişi başvuruda bulunda.  Kura sonucuna göre; Erkek güvenlik görevlisi için 64 asil ve 64 yedek, kadın güvenlik görevlisi için 76 asil ve 76 yedek, erkek temizlik görevlisi için 1 asil ve 4 yedek, kadın temizlik görevlisi için 3 asil ve 9 yedek isim olmak üzere toplamda 297 ismin belirlendiği Bingöl’de, asil listede ismi çıkan 60’a yakın başvurucunun ‘evrak eksikliği’ gerekçesi ile elendiği öğrenildi. Bakanlık ve il Müdürlüğü’nden konuya dair henüz resmi açıklama yapılmazken, kura sonucu asil listede yer alıp sözlü sınav öncesi ya da sözlü sınavda elenen çok sayıda başvurucunun konuyu CİMER’ şikâyet ettiği ve idari dava açmaya hazırlandığı öğrenildi. Bingöl Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgilere göre ‘asil listede olup sözlü sınav öncesi elenenlerin büyük çoğunluğu  ‘başvuru için istenilen belgeleri belirlenen süre içerisinde sunmama nedeniyle’ evrak eksikliği gerekçesi ile elendi. Ancak elenen başvurucular istenilen belgeleri belirlenen süre içerisinde sunduklarında ısrar ederek haksızlık yapıldığını iddia ediyor.

Kura sonucu asil listede ismi çıkan fakat ‘evrak eksikliği’ gerekçesiyle elenen Bingöllü genç, kaygı nedeni ile isminin saklı kalmasını isteyerek işe alım sürecinde yaşadıklarını anlattı:  ‘’ Başvuru için aranan şartları taşımama rağmen mülakat öncesi elendik. Ben başvuru yaparken özel güvenlik kartım ve sertifikam vardı ve bunların geçerlilik süresinin de dolmasına 2-3 yıl var. Silahsız kimlik kartımı, silahlı özel güvenlik kartına çevirmek için Emniyet Müdürlüğü’ne başvuru yapmıştım ve yeni kimlik kartım bana teslim edilinceye kadar, ‘ aslının yerine geçerli ‘ bir belge düzenlendi. Biz başvuru yaparken silahsız kimlik kartımız zaten vardı, daha sonra evrak sunarken emniyetin bize verdiği belgeyi sunduk. Zaten mülakata kadar yeni kimlik kartımız da elimize ulaşmıştı. Biz kasıtlı bir şekilde elenerek yedek listedeki referanslı kişilere yer açıldığını düşünüyorum. ‘’

CİMER’e yaptığı başvurular ve yetkili makamlara verdiği itiraz dilekçelerine dair de belge paylaşan genç, her defasında Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne yönlendirildiğini belirterek şunları söyledi; ‘’Evrakım doğru dürüst incelenmeden Bingöl’e yönlendiriliyorum. Gençlik ve Spor il müdürlüğü de kimlik kartımın geçerlilik süresini değil işlem tarihini baz alarak reddediyor. Yasada çok açık beyan şeklinde  ‘ son geçerlilik tarihi ‘ denilmesine rağmen onlar işlem tarihini baz alarak ‘ siz bu hakka sahip değilsiniz ‘diyor. Bizim kimlik kartımızın son geçerlilik tarihi 2022,2023 ‘tür. Adeta bizleri aptal yerine koyarak, sağa sola yönlendirerek vazgeçmemizi istiyorlar. ‘’ dedi. İdari mahkemeye de başvuracağını söyleyen genç; ‘’ ben 30 yaşındayım ömrüm gurbette geçti, kendi memleketimde bir ekmek yiyemeyecek miyim ?’’ diyerek yaşananlara tepki gösterdi.

‘’İLKE VE LİYAKAT ESAS ALINMALIYDI’’

Bingöl’de yaptığı sivil toplum çalışmalarıyla bilinen araştırmacı-yazar Doğan Karasu da asil listede yer alan oğlunun haksız bir şekilde elendiğini belirterek mülakat sonuçlarının iptal edilmesini istedi. Mülakat sonuçlarının kamuoyuna açıklanmadığına dikkat çeken Karasu, Bingöl’e ayrılan kontenjanın 8 katı kadar kişinin kura ile belirlenmesinin sebebinin ‘ kendi adamlarını seçmek için elin güçlendirmek ‘ olduğunu öne sürdü. Doğan Karasu ‘’  İlke ve liyakat esas alınmalıydı. Alınan kişilerden 5’i çocuğumun sahip olduğu niteliklere sahip olsun iddiamızdan vazgeçmeye hazırız. Önce kazananların listesini açıklasınlar. O zaman kimin ne tür özelliklere sahip olduğunu, referanslarının neler olduğunu Bingöl kamuoyu görür ve değerlendirmeyi yapar. Haksızlığa uğradık, hatta hak gaspına. ‘’ ifadelerini kullandı. Mülakat komisyonunun kendilerine verilen listeyi zaten onaylamaktan başka şansı yoktu diyen Karasu ‘’ Bu ilde siyasilerin emri dışına çıkabilecek tek yönetici yoktur, olamaz da. Mülakat komisyonu seçilmesine karar verilen isimlere yüksek puanlar verdi, elenmesine karar verilen adaylara ise düşük puanlar verdi ‘’ diyerek mülakat sonuçlarının iptal edilmesini istedi.

‘AK PARTİ İLÇE KADIN KOLLARI BAŞKANI İŞE ALINDI’ İDDİASI

Bingöl’de muhalefet partileri de alımlarda şaibe olduğunu öne sürerek, kurada asil listede olan kişilerin elenerek yerlerine Ak Parti’li isimlerin işe alındığını iddia ederken iktidar partisi iddiaları yalanladı.

DEVA Partisi Bingöl il Başkanı Mikail Kovalar yaptığı paylaşımda ‘ Ak Parti İlçe Kadın Kolları Başkanını işe almak doğru mudur? Peki ya siz Bingöl Ak Parti Milletvekilleri ve yöneticileri vicdanınız rahat mı? ‘ifadelerine yer vererek alımlara tepki gösterdi. Konuya ilişkin Duvar’a konuşan DEVA Partisi İl Başkanı Mikail Kovalar, “Daha önce yaptığımız açıklamalarda ne kadar haklı olduğumuzu mülakat sonrası Ak Parti üyelerinin işe alınması ile bir kez daha gördük ‘’ ifadelerinde bulundu. Asil listede olan isimlerin elenerek, yedeklerde yer alan ‘ Ak Parti üyelerine’ yer açıldığını iddia ederek somut örnek sunan Kovalar, ‘’ Bir tanesini belirtebilirim, yedek listede ikinci sırada yer alan Ak Parti İlçe Kadın Kolları Başkanı!  Kendisi mülakatta bütün sorulara cevap veremediği halde işe alınırken, aynı ilçede asil listede yer alıp mülakatta tüm soruları bilmesine rağmen referansı olmadığı için elendi” diyerek konunun takipçisi olacaklarını belirtti.

 Cumhuriyet Halk Partisi il Başkanı Hasan Aktaş da, haksızlığa maruz kalan yurttaşların kendisine ulaşarak şikâyetlerini ilettiğini belirterek duruma tepki gösterdi. Aktaş, iktidarın daha önce de sınavlarda başarılı olanları değil kendi yandaşlarını işe aldığını belirterek şunları söyledi : ‘’AKP yetkilileri son demlerinin farkındalar. Davetiye usulü yaptıkları ihalelerle ülkeyi soydular. Bugün de kamu kurumlarında hak edenleri değil kendi yakınlarını ve yandaşlarını almaktan çekinmiyorlar” ifadelerini kullandı.

Torpil ve adam kayırmanın yıllardan beri Bingöl’de ve tüm ülkede yapıldığının herkes tarafından bilindiğini söyleyen Saadet Partisi Bingöl İl Başkanı Muhammed Fatih Tiryaki ise “Son günlerde gündemde olan torpil hususuna ilişkin araştırmalarımız devam ediyor. Önümüzdeki günlerde somut delilleri ile konuyu halkımızla paylaşacağız” dedi.

SAĞLAR: PARTİMİZİN İŞÇİ ALIMLARINA MÜDAHİL OLMASI SÖZ KONUSU DEĞİLDİR

 Konuya ilişkin görüştüğümüz AK Parti Bingöl İl Başkanı Haşim Sağlar ise torpil iddialarını reddederek partilerinin işe alımlara müdahil olma durumunun söz konusu olamayacağını ifade etti. AK Parti Bingöl İl Başkanı Haşim Sağlar, Gençlik ve Spor Bakanlığı işçi alımlarının belirlenen kurallar çerçevesinde yapıldığını belirterek “Personel alım konusunda esas alınacak usul ve yönetmenlik bellidir. Biz Gençlik ve Spor Bakanlığı alımlarında herhangi bir usulsüzlük görmüyoruz. Demokratik ve adil bir ülkede yaşıyoruz; haksızlığa maruz kaldığını düşünen herkes hakkını arayabilir, itiraz hakkını kullanabilir’’ açıklamasında bulundu. Parti üyelerinin işe alındığı iddialarına da yanıt veren Sağlar ‘’ İş başvurularında parti aidiyetlerinin belirleyiciliği yoktur; her partiden her yurttaş eşitliğin, hukukun gereği olarak başvuru yapabilir ve işe alınabilir. Parti olarak bu sürece müdahil olma durumumuz söz konusu değildir, olamaz da” dedi.

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.