DOLAR
32,3848
EURO
35,0513
ALTIN
2.326,23
BIST
9.102,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
23°C
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cumartesi Parçalı Bulutlu
22°C
Pazar Parçalı Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
24°C
Salı Az Bulutlu
19°C

İdris Baluken yedi yıl sonra tahliye edildi

İdris Baluken yedi yıl sonra tahliye edildi
05.04.2023 15:07
187
A+
A-

HDP’nin eski Grup Başkanvekili ve eski Bingöl milletvekili İdris Baluken, 4 Kasım 2016’dan beri tutuklu bulunduğu Sincan Cezaevi’nden tahliye edildi.

Yaklaşık yedi yıldan beri tutuklu olan Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Diyarbakır Milletvekili İdris Baluken, infazını tamamlayarak cezaevinden çıktı. HDP Genel Merkezi’nden yapılan açıklamada, “Diğer arkadaşlarımızın da özgürlüğüne kavuşması yakındır” denildi.

Yeşil Sol Parti’nden de Baluken’in tahliyesi ile ilgili yapılan paylaşımda, “siyasi rehine olan eski vekilimiz İdris Baluken özgürlüğüne kavuştu. Hoş geldin vekilim” denildi.

‘EMEĞİ GEÇEN HERKESE SONSUZ TEŞEKKÜRLER’

binguven-bal2

Danışmanı Hasan Kılıç da, Twitter hesabından İdris Baluken ile bir fotoğrafını paylaşarak “Yeni güne merhaba, Sevgili İdris Baluken artık aramızda… Herkese selamları var. Başta Av. Reyhan Yalçındağ Baydemir olmak üzere emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler…” dedi.

GARO PAYLAN: DARISI DİĞER TÜM SİYASİ TUTSAKLARA

HDP Diyarbakır milletvekili Garo Paylan da, “Yıllarca süren tutsaklığından sonra sevgili İdris Baluken özgürlüğüne kavuştu. Darısı diğer tüm siyasi tutsaklara…” mesajını paylaştı.

2017’DE TAHLİYE EDİLİP 22 GÜN SONRA YENİDEN TUTUKLANMIŞTI

Baluken, HDP Grup Başkanvekili olduğu 4 Kasım 2016 tarihinde gözaltına alınarak tutuklanmış, Diyarbakır 8’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanarak 9 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırılmıştı.

Baluken, 30 Ocak 2017’de görülen duruşmada hakkında verilen tahliye kararı sonra cezaevinden çıksa da, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın itirazı üzerine, 22 gün sonra 21 Şubat 2017’de yeniden tutuklanarak cezaevine gönderilmişti.

Cezanın infazını tamamlayan Baluken, 6 yıl 5 ay 1 gün sonra tutuklu bulunduğu Sincan Cezaevi’nden 6 yıl 5 ay 1 gün sonra çıktı.

CEZAEVİNDE ÜÇ KİTAP YAZDI

Baluken, cezaevinde tutulduğu sürede ‘Oko’ ve ‘Üç Kırık Dal‘ isimli romanların yanı sıra ‘Sincan’dan Edirne’ye Hasbıhal-Name’ isimli bir anı kitabı kaleme almıştı.

İDRİS BALUKEN KİMDİR?

HDP Grup Başkanvekili İdris Baluken 1976’da Bingöl’de doğdu. Liseyi öğrenimini Bingöl Lisesi’nde gören Baluken, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldu.

Üniversiteden sonra Bingöl Verem Savaş Dispanseri’nde sorumlu tabip olan İdris Baluken, 1999 yılında uzmanlık eğitimi için İstanbul ‘a geldi. Uzmanlığını aldıktan sonra 2004 yılında tekrar Bingöl’e dönen Baluken, Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Uzmanı olarak hizmet verdi. Beş yıllık Bingöl deneyiminden sonra 2009’da Diyarbakır Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne tayin olan İdris Baluken, evli ve iki çocuk babası.

Zazaca, Kürtçe ve İngilizce bilen Baluken, İmralı Heyeti üyesiydi.

rodi
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.